Povestea Europei - ziua 2

24 august 2014
Povestea Europei   ziua 2 jpeg

Nu e încă miezul zilei și pe terasa Carolina Café scriitorii au început deja să citească celor 80 de consumatori de cafea și literatură care au ocupat fiecare locșor disponibil. Alex Tocilescu, Lavinia Braniște, Radu Mareș și Adina Popescu parcurg pagini din propriile volume de proză scurtă. Deși amplasată în buricul tîrgului, terasa cafenelei se bucură de un univers sonor cu volumul dat foarte aproape de nivelul minim. Asta permite ca vocile scriitorilor să se audă limpede, încetinind pașii trecătorilor ce își prestau promenada matinală fără legătură cu ziua a doua a Festivalului Dilema Veche. Atmosfera cvasi-idilică, de burg provincial care își savurează la ralanti diminețile apusului de vară, e însă brusc tulburată de impetuoasa apariție a unei defilări zgomotoase, parte din Ceremonialul schimbului de gardă, obiceiul cotidian ce marchează, la Alba, miezul zilei.  

*

Undeva în zidul superior al Cetății, la cîțiva pași de venerabila Bibliotecă Batthynaeum, e de găsit Framm’s, o cafenea săpată în piatră și în imaginația unor designeri teribil de inspirați. Pe pereții încăperii centrale, ce unește interiorul și exteriorul zidului de apărare, sînt de găsit desenele expoziției „Devis Grebu - Cetățean al lumii… tehnicilor picturale”. În partea centrală a încăperii, oameni privind, oameni vorbind, oameni ciocnind. Pahare, cești, cîteva cărți, unele neașteptat de vechi. Desene și colaje povestind despre femeie, bărbat, religie, simboluri vechi, semne noi, spaime antice, frici contemporane.  

*

Din expoziția de fotografie a lui Cosmin Bumbuț, „Teleleu”, păstrez excepționala imagine a unui bătrîn tuciuriu, cu riduri și ochi incredibil de limpezi, care palmeaza un mic pahar transparent. Ar putea fi vorba de ceai fierbinte în mîna unui turc ori de țuică rece în cea a unui țigan. În oricare dintre cazuri, privirea personajului e copleșitoare. Mi-l închipui desprins din galeria vizuală a filmelor lui Nuri Bilge Ceylan, de pildă din „Once upon a time în Anatolia”.  

*

Cel mai frumos spațiu de dezbatere al Cetății din Alba rămîne bucată de alee din fața Bibliotecii Batthynaeum. Strada pietruită, zidurile seculare al căror var e serios mîncat de trecerea timpului, lumina care, la vremea după-amiezei, se strecoară cu delicatețe prin ramurile unicului copac din zonă formează o scenografie ce îndeamnă la vorba așezată și argumentată. „A New Narrative for Europe” a încercat să contribuie la descoperirea unui fir narativ proaspăt pentru imaginarului Europei, acel imaginar fără de care mașinăria politico-economică a UE riscă să ruleze în gol.  

Deși nu se prezintă sub forma unei mîini întinse în căutare de pomană, Uniunea are nevoie de propria ei poveste, capabilă să zgîndăre emoția oamenilor. Iar această poveste poate că nu trebuie inventată din nimic dacă, așa cum recomanda Mircea Vasilescu, amfitrionul întîlnirii, sîntem puțini atenți la realitatea care ne înconjoară. Aceasta ne spune că Europa e unificată zi de zi de miile, zecile, uneori sutele de mii de oameni care aleg, în chip cît se poate de firesc, să călătorească de la un capăt al altul al ei pentru a participa la, de pildă, un festival. Genul acesta de mobilitate („atribut al libertății, poate că asta e norocul cel mare al Europei, libertatea”, după cum a punctat Mircea Cărtărescu) ce dizolvă granițe, bariere lingvistice, potențiale diferențe culturale arată că Uniunea trăiește dincolo de birocrația antipatică a prezentului și de visele celor ce și-au imaginat-o cîndva, ca un antidot la nesfîrșitul șir de războaie despre care ne învață istoria.

*

În paralel cu strălucitoarea carieră din cadrul Phoenix-ului, Mani Neumann și-a format, în 1982, propria trupă, Farfarello. La Alba-Iulia, vioară și, la răstimpuri, blockflöte-ul lui Neumann au răsunat încîntător alături de chitara rece a lui Ulli Band și de tobele lui Ovidiu Lipan Țăndărică. Speculînd în egală măsură filonul folcloric din Balcani și pe cel simfonic din spațiul occidental, construind totul în jurul elementului central pe nume rock (care rămîne, totuși, marea vocatie a fondatorului), Farfarello produce o muzică alertă, proaspătă, cu pasaje lirice tulburătoare, o muzică ce a reușit să țină aproape cel puțin la fel mulți oameni ca și concertul Zdob și Zdub din seara inaugurala a festivalului. 

Foto: Andrei Ivan

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Pățania unui turist român în Istanbul. Cât a plătit pentru kebabul consumat în Marele Bazar
Un turist român a avut parte de o surpriză uriașă după ce a cerut nota de plată pentru un kebab cumpărat în Marele Bazar din Istanbul. Și-a împărtășit mai apoi experiența pe o pagină de Facebook dedicată turismului din Turcia.
image
Un nou blocaj pe piața legumelor. „Avem solarii pline de tomate care vor rămâne nerecoltate”. Cât a scăzut prețul
Legumicultorii se confruntă cu un nou blocaj pe piață, prețul tomatelor scăzând atât de mult încât nu-și mai acoperă nici cheltuielile cu recoltarea, spun aceștia. Nici la acest preț însă nu mai reușesc să vândă.
image
Secretul refacerii virginității. Rețeta unei contese medievale care a făcut furori în secolul al XVI-lea
Plantele medicinale, soluțiile de înfrumusețare și alchimia au fost pasiunile mai multor contese și regine din Europa secolului al XV-lea. Unele au rămas în istorie pentru „rețetele” controversate de întinerire și chiar de „restaurare” a virginității.

HIstoria.ro

image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.
image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.