Poiana Omului

28 iulie 2022
image

Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane

Cînd ai rămas ultima dată fără cuvinte? Eu, acum! Căutînd cumva să adun experiențele de pe Via Transilvanica din ultimele 24 de ore, realizez că părcă timpul a stat în loc iar cuvintele s-au înecat în apa lină din Fundătura Ponorului. Este apa care nu îngheață niciodată și este parcă desenată ca un șarpe într-o vale înconjurată de stînci ce-ți amintesc de o palmă. Așa s-a născut și legenda că aici ar fi Palma lui Dumnezeu. Una care te ocrotește și în care te poți așeza lungit pe spate ca să privești cerul. Noaptea cu mii de stele. Ziua cu un soare care aruncă raze în toate fundăturile și de care nu te prea poți feri. Cîteva sălașe mai adăpostesc animale și servesc localnicilor drept locuințe de vară. Altfel, un loc unde ești tu, natura și Palma lui Dumnezeu. Pe stîncile-degete se odihnesc la soare vipere. Nu le vezi, dar ești avertizat să nu le cauți prea mult. Altfel, fiecare în treaba lui. În vale, călători pe Via Transilvanica. Ca să prinzi totuși fotografii ca-n revistele ce au făcut celebru acest loc în întreaga lume, e bine să cauți soarele la răsărit. Atunci e cel mai intens spectacol de lumină revărsată peste vale.

Poiana Omului este doar unul dintre locurile de milioane de pe un drum care pornește de la Putna și ajunge la Drobeta Turnu Severin, în locul unde Apolodor și-a ridicat podul peste Dunăre. Dar Via Transilvanica ridică în zilele noastre multe alte poduri. Leagă satele de orașe, leagă oamenii, leagă istorii și mai ales ne leagă pe noi de cărare. Pentru că de la primii pași pe Via Transilvanica pare că se înfiripă o idilă. Apoi crește dragostea din km în km, cu fiecare nouă bornă descoperită. Unele te poartă în mijlocul unor orașe, altele în mijlocul unor păduri sau poienițe. Oricît ai citi și documenta ce urmează, nimic nu se compară cu experiența la pas. Pentru că ea îți scoate în cale OAMENI. Oameni care adaugă multă emoție pentru fiecare loc descoperit.

Poiana Omului jpg

Mai devreme m-am dus și m-am îmbrățișat cu doamna Gabi de la Casa Cînda, din Sălașu de Sus. „Copiii mei frumoși” – așa  ne-a spus în fiecare zi în care ne-a pregătit masa. Mereu cu dragoste și zîmbetul pe buze. Bucate care mi-au amintit de copilărie și m-au făcut să mă simt ca acasă.

Înainte de doamna Gabi a fost Anca Rusu, managerul Asociației de Turism Retezat. Povestește cu atîta pasiune despre locurile în care am ajuns, încît te rogi să fie mai mulți de Anca pentru toate lucrurile care contează în lumea asta. Pasiunea este uleiul care unge orice succes.  

Înainte de Anca a fost Călin Pop, de la Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, care ne-a fost ghid pe cărările Via Transilvanica. I s-au luminat ochii de fiecare dată cînd l-am întrebat despre pădure, poteci, animale și tot ce îngrijește în Parcul Natural. O energie și o pasiune care încarcă și pe alții. Așa cum a făcut și cu mine.

Înainte de Călin a fost Ștefan Ichim, ghidul nostru în toate aventurile Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica și omul de milioane de la Tășuleasa Social. De o răbdare și bunătate infinite, Ștefan a marcat mare parte din ceea ce azi înseamnă drumul care unește. Știe oameni, locuri, dar mai ales știe să dea mai departe flacăra care arde în el pentru Via. Dacă vrei să cunoști pe cineva care să te facă să te îndrăgostești de acest drum, fără să folosiți cuvinte, caută să-l scoți pe Ștefan la plimbare pe cărare. I se luminează chipul la fiecare bornă și îi citești bucuria în ochi cu fiecare nou kilometru petrecut de la Drobeta Turnu Severin la Putna. Nu e nevoie de cuvinte, poți doar să citești pasiunea în fiecare gest al lui.

Înainte de îmbrățișările de azi au fost cele de ieri. Înainte de cele de ieri, au fost cele de alaltăieri. Și așa mai departe…

Drumul pe Via Transilvanica își îmbrățișează călătorii. Pînă să ajungi în Poiana Omului, ca să fii tu cu tine și cîteva oi, ești cu toți oamenii care au fost înaintea ta pe cărare. Toți te îmbrățișează și tu îi îmbrățișezi mai departe.

image

Via Transilvanica nu este un drum pentru care să ai nevoie de cuvinte. Rămîi rapid fără ele. Sau le înlocuiești cu onomatopee simple. Wow!

Am plecat cu un mare Rucsac cu Povestiri de pe Via Transilvanica larg deschis, gata să îndes în el de la locuri la oameni și experiențe. După primele opriri am văzut că este plin. Ceea ce nu mai poți aduna în cuvinte, strîngi în îmbrățișări. Pe care le dai mai departe. Fac acest drum alături de Cronicari Digitali ca să te ajut să-l faci și tu. Și să dai mai departe îmbrățișarea drumului care unește!

Cronicari Digitali – proiectul cultural dezvoltat de Zaga Brand și Asociația Human Made Art – adună toate experiențele în Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica alături de Raiffeisen Bank România. Rezidența digitală de storytelling este susținută de partenerul de mobilitate TRUST MOTORS, partenerul video GO PRO și partenerii media Rock FM, Dilema veche, Spot Media și PressOne. Un jurnal multimedia al explorărilor și descoperirilor culturale din Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica poate fi urmărit pe Instagram și Facebook cu ajutorul hashtagului #CronicariDigitali, dar și direct pe conturile Cronicari Digitali.

Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica in Dilema Veche png
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Înființarea aviației militare în România
România a fost printre primele țări din lume care și-a înzestrat forțele sale armate cu aerostate și avioane.
image
Responsabilitățile date de germani Armatei Române la Stalingrad, mult peste posibilitățile acesteia
Bătălia de la Stalingrad a tensionat relațiile cu aliatul german, cu precădere în urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor române pentru căderea în încercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revoluţionar şi om politic, murea într-un ospiciu din Bucureşti, suferind de o afecţiune psihică, dobândită de pe urma mizeriei şi sărăciei.  Viaţa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.