Pînă cînd moartea ne va despărți

28 iulie 2019
Pînă cînd moartea ne va despărți jpeg

De cîte ori poate spera un om în fața morții? De cîte ori își poate cere un copil de 15 ani dreptul la viață? De cîte ori poate cerși o tînără, perfect legitim, în fața statului român, a instituțiilor, șansa ei de a trăi? O dată. De două ori. De trei ori. De trei ori a implorat Alexandra salvarea. De trei ori a sperat în imediata, violenta, perversa apropiere a morții, într-o disperare aflată dincolo de orice limite pe care noi, ceilalți, nu ni le putem imagina nici măcar vag.

E greu să scrii, în orele și zilele astea, despre moarte în România. Nu despre „moartea bună”, survenită la finalul unei vieți liniștite și, poate, împăcate. E greu să scrii despre moartea cinică, stupidă, dureroasă. Moartea pe picioare. Moartea cu zile, cum spune o expresie din popor. E greu, e cel mai greu să scrii despre moartea la care condamnă sistemul. Lucid, rece, impersonal. Ca o virgulă într-o statistică oficială, despre care se menționează o dată pe an, pentru ca apoi să zacă rătăcită într-un dosar prăfuit, uitată într-un folder. Moartea la care statul e complice. Moartea la care statul condamnă. Politic, instituțional, aberant, crud.

Zîmbim uneori cu subînțeles, mai mult sau mai puțin conștient, cîte unui medic, atunci cînd îi lăsăm pe birou o cutie de ceva. Bomboane, cafea. O sticlă de whiskey. Ne gîndim că merită, pentru că ne salvează sănătatea. Ne face bine. Nu ne mai oprim din drumul, din stresul nostru zilnic, atunci cînd, mergînd spre casă, dăm peste un protest față de ridicarea total abuzivă, pe spațiul verde, a unui imobil de zece etaje. Întoarcem de foarte multe ori fața de la nedreptate, de la dezonoare, de la nepotism. Ne scandalizează puțin spre deloc numirea fiului fostului premier Adrian Năstase într-o funcție de consilier onorific, într-o manieră care nu are nimic de a face cu principiul meritocrației.

Și, totuși, unde se despart drumurile noastre de cele ale politicienilor, de cele ale oamenilor legii? Unde anume nu mai simțim nici o fărîmă de respect, nici o urmă de înțelegere față de instituțiile anchilozate ale statului, instituții încremenite în neputință și dominate, uneori, chiar de rea-voință? Unde devine, pentru noi, „prea mult” și „prea greu”? Acolo unde moare un om. Moare un copil. Sub privirile acelora pe care îi numim oamenii legii. Căci trăim într-o țară în care legea, iată, condamnă la moarte un om nevinovat.

De cîte ori mai putem spera? De cîte ori putem să mai credem în schimbare? Chiar și o singură dată mi se pare un gest de curaj în țara asta. Un risc. Fiindcă drumurile noastre se despart de ale lor în fața morții. Mergem împreună, lași și complici, pînă într-un punct. Limita cea de pe urmă, dincolo de care nu mai există decît suferință, durere. Mergem împreună pînă cînd moartea ne va despărți.

Foto: Mildiou, flickr

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.