Pianistul cîștigător la Concursul Chopin de la Varșovia

12 decembrie 2015
Pianistul cîștigător la Concursul Chopin de la Varșovia jpeg

Pentru a face performanță, trebuie să cunoști reperele actuale, la nivel mondial: aviz interpreților. Pentru a putea face o selecție despre ce merită cu adevărat să existe în colecția personală, este de folos să cunoaștem ce cred și alții despre ce e mai bun astăzi: aviz melomanilor. Mai ales dacă putem avea acces la aceste repere.

Seong Jin Cho – cîștigătorul Concursului Chopin de la Varșovia

Întîmplător, am ascultat mai mulți tineri pianiști români zilele acestea și a fost imposibil să nu-mi amintesc de un disc audiat tot de curînd, semnat de pianistul care a cîștigat Concursul Chopin de la Varșovia, și să fac niște paralele. În fond, marea performanță e aceeași pentru toți, indiferent din ce țară vin...

Concursul Chopin de la Varșovia este unul dintre cele mai importante, dacă nu chiar cel mai important concurs destinat pianiștilor, la  nivel mondial. Se organizează doar odată la 5 ani (deci este cu atît mai căutat), iar printre laureații lui găsim nume mari: Martha Argerich, Maurizio Pollini, Krystian Zimerman, Yundi, Rafal Blechacz. Chinezul Yundi, de exemplu, s-a lansat într-o carieră internațională după ce cîștigat în 2000 concursul Chopin (avea 18 ani atunci); în 2015 a revenit la Varșovia, de data aceasta ca membru al juriului.

După ce în 2005 Concursul Chopin a fost cîștigat de un polonez (Rafal Blechacz) și în 2010 de o rusoaică (Yuliana Avdeeva), în 2015, premiul I în valoare de 30000 euro i-a revenit unui sud-coreean, Seong Jin Cho, student la Conservatorul din Paris. Și grație unui parteneriat încheiat între Institutul Chopin de la Varșovia, organizatorul competiției, și casa de discuri Deutsche Grammophon, una dintre cele mai importante case care editează muzică clasică, la aproape 3 săptămîni de la încheierea concursului (cîștigătorii au fost anunțați pe 20 octombrie 2015),  a fost lansat un disc care surprinde evoluția lui Seong Jin Cho de-a lungul celor trei etape de concurs, toate însemnînd cîte un recital cu lucrări semnate exclusiv de Frederic Chopin.

Așadar, pentru cei care nu au urmărit concursul pe YouTube sau medici.tv, din 6 noiembrie există acest disc de referință pentru orice tînăr pianist aspirant la marea performanță, un punct de reper și pentru orice meloman (în paranteză fie spus, aproape 30% din populația Poloniei a urmărit acest concurs în presă și pe canalele media dedicate, ceea ce trebuie să recunoaștem, e o performanță la care în România doar putem spera, deocamdată).

Pe discul lui Seong Jin Cho găsim Nocturna op.48 nr.1 și Poloneza op.53 de Chopin (el a obținut și premiul pentru cea mai bună interpretare a unei poloneze chopiniene), Sonata nr.2 cu celebra parte a treia, Marș funebru, și integrala celor 24 preludii op.28. Ascultîndu-l, îți dai seama cît de înalt este nivelul astăzi la nivel mondial: sînt înregistrări dintr-o evoluție live, sub presiunea imensă a unui concurs foarte greu, și totuși, nicio ezitare, nicio scăpare. Sigur, o tehnică strălucitoare, dar mulți pianiști tineri se laudă cu aceasta, mai ales dintre cei asiatici; dincolo de tehnică, însă, o înțelegere a muzicii rezervată doar celor aleși. A interpreta Chopin e dificil pentru că e atît de greu să mergi pe acea linie subțire dintre a cînta inexpresiv sau cu excese de expresivitate. Fiecare notă, fiecare pasaj trebuie bine drămuit, gîndit, simțit. Iar Seong Jin Cho exact prin asta s-a impus: prin faptul că a reușit să rămînă egal cu sine însuși pe parcursul întregului concurs, să slujească muzicii, în chip umil (uimitor cît de bine transpare asta din interpretarea), nu să pună muzica în slujba lui. De fapt, asta înseamnă să fii artist: să servești muzicii pînă la uitarea de sine și atunci, performanța va veni de la sine...

Este o lecție pe care sper să o învețe cît mai mulți dintre tinerii interpreți români de astăzi; România este (încă) un rezervor de talente naturale muzicale și întreaga societate românească ar avea de cîștigat dacă și-ar cultiva mai mult propriile talente, de altfel, valabil nu doar în muzică, ci și în oricare alt domeniu de activitate.

Și să nu uit: Seong Jin Cho are doar 21 ani, dar a obținut deja și alte importante premii internaționale și a cîntat alături de dirijori de prestigiu, cum sînt Myung Whun Chung (tot sud-coreean, foarte implicat în promovarea tinerelor talente sud-coreene) și Valery Gergiev (unul dintre organizatorii concursului Ceaikovski de la Moscova, unde Seong Jin Cho a cîștigat premiul al III-lea în 2011).

Discul lui Seong Jin Cho poate fi ascultat integral luni, 14 decembrie, de la ora 19.00 la Radio România Muzical (în reluare duminică, 20 decembrie, ora 13.05) sau oricînd online, pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015 în care a fost inclus și acest disc care merită, cred, pe deplin, voturile ascultătorilor. Apropo, campania care va desemna numai prin votul ascultătorilor discul de muzică clasică al anului 2015 în România se va încheia pe 10 ianuarie 2016 – doar pînă atunci mai pot fi acordate note discurilor intrate în competiție.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.