Peste 450 de cineaști îi cer lui Iohannis să retrimită Parlamentului OUG de modificare a Legii cinematografiei

6 iunie 2017
Peste 450 de cineaști îi cer lui Iohannis să retrimită Parlamentului OUG de modificare a Legii cinematografiei jpeg

Peste 450 de cinea╚Öti, actori, critici ╚Öi profesioni╚Öti din industria cinematografic─â ├«i cer pre╚Öedintelui Klaus Iohannis s─â nu promulge legea de respingere a OUG 91/2016 privind modific─âri la Legea cinematografiei ╚Öi s─â retrimit─â Ordonan╚Ťa spre dezbatere ├«n Parlament.

Printr-o scrisoare deschis─â care urmeaz─â s─â fie depus─â mar╚Ťi, 6 iunie, la Cancelaria Preziden╚Ťial─â, ace╚Ötia solicit─â retrimiterea c─âtre Parlament a actului normativ ├«n vederea reexamin─ârii integrale a acestuia "pe baza unei reale dezbateri cu reprezentan╚Ťii sectorului vizat", potrivit unui comunicat de pres─â transmis luni de membri ai Consiliului de Administra╚Ťie (CA) al Centrului Na╚Ťional al Cinematografiei (CNC).

Printre semnatarii scrisorii se num─âr─â Lucian Pintilie, Stere Gulea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Ada Solomon, Tudor Giurgiu, Radu Jude, C─âlin Peter Netzer, Levente Molnar, Andi Vasluianu, Emilian Oprea, Dorina Chiriac, Marius Manole, Daniela Nane.

OUG 91/2016 a fost aprobat─â tacit de Senat ├«n noiembrie 2016 ╚Öi respins─â, ├«n mai 2017, de Camera Deputa╚Ťilor, f─âr─â a fi dezb─âtut─â public, f─âr─â consultarea breslei cinematografice ╚Öi f─âr─â ca Ministerul Culturii ╚Öi Identit─â╚Ťii Na╚Ťionale, care a dat un aviz negativ, s─â ofere argumente pentru avizul ├«n cauz─â, se arat─â ├«n comunicatul citat.

Ordonan╚Ťa de urgen╚Ť─â modific─â cadrul legislativ privind cinematografia, ├«n vigoare din 2005, care nu a fost actualizat niciodat─â ├«n ace╚Öti 12 ani, ├«n ciuda dezvolt─ârii spectaculoase a cinematografiei rom├óne╚Öti, a noilor condi╚Ťii de produc╚Ťie ╚Öi distribu╚Ťie a filmelor, a schimb─ârilor tehnologice, dar ╚Öi de legisla╚Ťie european─â, ap─ârute ├«ntre timp, mai men╚Ťioneaz─â comunicatul cinea╚Ötilor.

Conform sursei citate, printre modific─ârile importante aduse de Ordonan╚Ťa 91/2016 se num─âr─â oportunit─â╚Ťi sporite pentru tinerii cinea╚Öti ╚Öi produc─âtori (prin introducerea unei categorii dedicate nu doar debutului, ci primului ╚Öi celui de-al doilea film din carier─â, ╚Öi a unei categorii speciale pentru filmele de microbuget, sub 60.000 de euro), desecretizarea ╚Öi asigurarea transparen╚Ťei ╚Öi echit─â╚Ťii ├«n organizarea concursurilor de proiecte cinematografice, pentru a crea condi╚Ťiile esen╚Ťiale bunei concuren╚Ťe ╚Öi ├«ncuraj─ârii performan╚Ťei artistice, ╚Öi finan╚Ťarea, ├«n premier─â, a accesibiliz─ârii filmelor pentru spectatorii cu dizabilit─â╚Ťi.

De asemenea, Ordonan╚Ťa ofer─â solu╚Ťii concrete pentru deblocarea transmiterii s─âlilor de cinema c─âtre autorit─â╚Ťile locale pentru renovarea lor, finan╚Ťarea retehnologiz─ârii acestor s─âli ╚Öi organizarea de programe cinematografice, ╚Öi protejarea adecvat─â a patrimoniului cinematografic, prin schimb─âri aduse func╚Ťion─ârii Arhivei Na╚Ťionale de Film, sus╚Ťinerea proiectelor de restaurare ╚Öi a arhiv─ârii filmelor contemporane, conform sursei citate.

Scrisoarea adresat─â pre╚Öedintelui Iohannis aduce, ├«n sprijinul solicit─ârii de retrimitere ├«n Parlament a actului normativ, argumente procedurale legate at├«t de neconstitu╚Ťionalitatea sa ÔÇö prin faptul c─â legea de respingere nu reglementeaz─â m─âsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonan╚Ťei (├«n vigoare din decembrie 2016), c├«t ╚Öi de lipsa de transparen╚Ť─â a procedurilor parlamentare, absen╚Ťa argument─ârii deciziei de respingere ╚Öi inexisten╚Ťa procesului de consultare cu profesioni╚Ötii, se mai precizeaz─â ├«n comunicatul citat.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
ÔÇ×Pietrele FoameiÔÇŁ au ie┼čit la suprafa┼ú─â ├«n albiile secate ale R├óului Elba: ÔÇ×Dac─â m─â vezi, s─â jele┼čtiÔÇŁ
Europa se confrunt─â cu o secet─â sever─â ├«n urma unor valuri de canicul─â f─âr─â precedent, ceea ce a determinat sc─âderea dramatic─â a debitului unor r├óuri europene importante. ├Än Germania, ├«n albiile secate ale r├óurilor au ie┼čit la iveal─â pietre masive folosite ├«n urm─â cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relateaz─â Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.