Optimismul lui Călinescu

15 iulie 2011
Optimismul lui Călinescu jpeg

„Alecsandri este un autor capital, plin de fineţe şi spirit, viabil în poezie, dramă, proză, întîiul care trage folos din poezia populară, coloană solidă şi elegantă a literaturii noastre, care a intuit toate rafinamentele emoţiei, în fine un scriitor încîntător. Eminescu e un geniu. Ce vrea să zică asta?”

G. Călinescu ne explică: „Alecsandri iubeşte femeia, şi una din ele moare tuberculoasă. Poetul lăcrămează puţin, sentimentalizează, şi se simte după aceea sănătos şi vesel. Iubirea n-a pătruns pînă la inimă şi n-a zguduit creierul, făcîndu-l să reexamineze legile universului. Eminescu însă, de o gravitate extraordinară, îşi face o religie din dragoste: «Căci te iubeam cu ochi păgîni/ Şi plini de suferinţi,/ Ce mi-i lăsară din bătrîni/ Părinţii din părinţi.» Veronica Micle, femeie inteligentă şi talentată, se juca în chip graţios, de «petite poésie», cu un astru în flăcări. Este evident că «Luceafărul» fusese conceput demult, în clipe de gelozie şi mîhnire, pentru că, în «Convorbiri literare» din decembrie 1875, Veronica se arată plictisită de luceafăr şi atrasă de un alt ins, care i se părea soare.”

Cronica mizantropului, pe care G. Călinescu o ţinuse, sub pseudonimul Aristarc, în „Adevărul literar şi artistic”, „Jurnalul literar”, „Vremea” şi „Lumea”, nu cadra cu euforia oficială, obligatorie la intrarea în lumea nouă, socialistă. Printr-o piruetă a convingerilor afişate, marele critic a renunţat la mizantropie pentru demofilie şi la izolarea de societate în favoarea activării entuziaste în sînul ei. Cronica mizantropului a devenit Cronica optimistului şi ceva din modul caracteristic al autorului de a gîndi problemele culturii şi ale lumii printr-o prismă de subiectivitate întoarsă, contradictorie, polemică s-a pierdut. Însă rubrica lui din „Contemporanul” a avut un impact formidabil şi un rol formativ greu de cuantificat. Într-un context profund viciat de monocromatismul ideologic, vocea lui G. Călinescu, stilul său inimitabil, verva ideatică marcau o excepţie de la regulă, o pată de culoare în cenuşiul epocii.

Tableta publicată pe 17 ianuarie 1964 şi dedicată lui Eminescu, la 114 ani de la naşterea poetului, este relevantă atît pentru tiparul stilistic al criticului, cît şi pentru tabla lui de valori estetice. E ştiut că G. Călinescu fixase de tînăr o ştachetă foarte înaltă pentru critica noastră, afirmînd că nu e critic adevărat acela care nu a dat o carte despre cel mai important autor român şi stabilind, prin Viaţa, respectiv Opera lui Mihai Eminescu, două referinţe obligatorii în domeniu. Textul de faţă porneşte de la o nouă ediţie a biografiei sale, scrisă, cum spune, „cu o mare vibraţie sufletească”, dar şi cu o documentare migăloasă. Criticul revine acum asupra figurii spiritului creator eminescian, arătînd o dată în plus neînţelegerea cu care contemporanii l-au înveşmîntat pe poet, trăgîndu-l în sfera unei anecdotici dubioase şi exultînd pe marginea micilor ciudăţenii ale unui mare artist. Fireşte că nu toţi contemporanii lui Eminescu au procedat astfel, dar adevărul e că spiritele comune şi chiar cele mai cultivate împărtăşesc plăcerea de a urmări nu conturul esenţial al creatorului, ci liniile subţiri, nevrotic-tremurătoare, ale problemelor lui omeneşti, prea omeneşti... De altfel, în versurile din Scrisoarea I, Eminescu îşi anticipa cu o uimitoare limpezime posteritatea.

Îndepărtîndu-se de această perspectivă, G. Călinescu urmăreşte profilul eminescian pornind de la comparaţia unor versuri erotice şi stabilind o enormă diferenţă specifică în raport cu „veselul Alecsandri” şi pasionala Veronica Micle. Un scriitor „încîntător”, „coloană solidă şi elegantă a literaturii noastre”, Alecsandri nu are forţa geniului eminescian, gravitatea extraordinară a celui care, făcîndu-şi o religie din dragoste, ajunge să pună în chestiune, cu forţa sentimentului şi a intelectului, legile universului. Iar între versurile graţioase şi corecte gramatical ale Veronicăi Micle şi cele ale modelului ei literar, distanţa artistică este şi mai mare, primele părînd simple notaţii lirice în albumul unei foste domnişoare de pension. Criticul are grijă să scoată în evidenţă decalajul. Şi pe cînd era mizantrop, şi pe cînd devenise optimist, Călinescu avea o doză de misoginism.

Urmează fraza de încheiere, care este un plastic portret critic, un fragment recapitulativ şi concluziv în spaţiul căruia argumentele avansate anterior sînt însufleţite printr-o imagistică excepţională. „Un geniu este, de plînge sau de rîde, un gînditor care lasă o dîră de foc pe traiectoria lui cosmică, dînd o lecţie de construcţie umanităţii”.
 
Ultima secvenţă, „constructivă”, nu poate înşela decît vigilenţa cenzorilor din epocă. Vorbind despre Eminescu, criticul vorbeşte, implicit, despre tot ceea ce scapă înţelegerii comune şi spiritelor înguste, normei nivelatoare, mediei aritmetice obţinute prin adunarea puţinelor cifre mari cu multele cifre mici şi împărţirea sumei la un număr bine determinat.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.