O nouă săptămînă Undercloud

28 august 2018
O nouă săptămînă Undercloud jpeg

Cea de-a doua săptămînă de Undercloud înseamnă foarte multă diversitate. Pe lîngă spectacolele de teatru, veți putea participa la spectacole de dans, performance-uri, workshop-uri realizate de unii dintre cei mai mari regizori de teatru la nivel mondial, dar și lansări de carte și conferințe.

Marţi, 28 august

Marti, nu trebuie să ratați Stabat mater (ora 19:00), un spectacol de dans contemporan care îmbină muzica live, cu dans și proiecții. Spectacolul pornește de la lucrarea preclasică „Stabat Mater", compusă de Giovanni Battista Pergolesi în secolul al XVIII-lea. Spectacolul care se referă la suferința mamei lui Iisus, atunci cînd fiul ei este răstignit pe cruce, îi aduce pe scenă pe Ioana Marchidan și Arcadie Rusu. Iar dansul se îmbină cu muzica clasică dată de pian, viori, dar și soprana Cristina Maria Oltean și mezzosoprana Antoanela Barnat. „Această lucrare se cîntă foarte rar în România. Deci e o ocazie unică să auziți Pergolesi și pe noi să ne vedeți performînd pe ea”, spune Ioana Marchidan care semnează și coregrafia acestui spectacolul.

Rodica Mandache, Maia Morgenstern și Cabiria Morgenstern ne întreabă de la ora 21,30 Cu ce vă servesc? Spectacolul regizat de Chris Simion-Mercurian după un text de Pascal Bruckner este mai mult decît un spectacol. „Este o felie de viață ancorată în contemporan. Se iau un client, un chelner și un Dumnezeu și se așează la aceeași masă”. Cu ce vă servesc? este a doua producție Grivița53, un proiect de susținere în campania G53 – Primul Teatru Construit Împreună (www.grivita53.ro).

Miercuri, 29 august

Miercuri este o zi plină, plină de evenimente. Ziua Undercloud începe încă de la 11 dimineata cu workshop-ul „Embracing the Unknown- The East and the West”. Workshopul reprezintă o inițiere în metodele de lucru ale lui Tang Shu-wing, regizor din Hong Kong, recunoscut ca „alchimistul teatrului minimalist”. Scopul acestuia este să le prezinte participanților două tehnici: una fizică (pe baza operei chineze, a artelor marțiale și yoga) și una de improvizație pentru a înțelege relațiile dintre personaje, pornind de la binecunoscutul text „Hamlet”.

De la ora 16 urmează un alt workshop: „Actor’s body- An evoked drama”, un training despre mișcarea scenică susținut de către Jaroslaw Fret, regizor, actor și director al Institutului Grotowski din Polonia și fondator al teatrului ZAR. În cadrul workshop-ului care va dura trei zile, regizorul explică conceptul de „patru centre fizice” în care acționează artistul.

Ora 18 ne pune față în față cu Territorial Opera, un spectacol de dans din Israel, conceput de Shlomit Fundaminsky, desemnată de Ministerul Culturii din Israel cea mai promițătoare tînără coregrafă. În universul în care trăiesc: în casă, pe strada, în cartier, în țară există o operă de voci care dezbat: Cine decide? Cine influențează? Cine deține? „Territorial Opera” este un joc pentru patru persoane. Scopul e să-ți găsești un loc sigur în care să te poți odihni.

De la ora 20 ne bate la ușă Nok! Nok!, performance regizat de Nicoleta Lefter dupa cartea Anul gîndirii imagice de Joan Didion. „Blănuri, vin, puf și mătase. Degradarea nu ține cont de clasă. O scriitoare își pierde subit soțul în timp ce amesteca salata pentru cină. În zilele care urmează analizează fiecare gest, senzație, gînd, mișcare, figură, superstiție. Cum deschizi ușa atunci cînd știi că în spatele ei e vestea proastă?”, aflați la spectacol de la actrița Flavia Giurgiu.

Jumătate de oră mai tîrziu, de la 21,30, aflăm ce să facem Cînd timpul stă pe loc. Un spectacol în care Sarah (Mihaela Sîrbu), fotoreporter de război, și James (Andi Vasluianu), scriitor și jurnalist, întorși din Irak, încearcă să se readapteze vieții civile. Richard (Dorin Andone), prieten apropiat al celor doi și, totodată, editorul lor la revistă, începe o viață nouă, alături de o femeie mult mai tînără decît el, Mandy (Diana Roman), organizator de evenimente. Două povești de dragoste, două traiectorii pe cît de previzibile, la prima vedere, pe atît de surprinzător imprevizibile. Vreți să aflați cum se termină?

Joi, 30 august

Ora 19 aduce performance-ul La Institutul Schimbării de Paul Dunca. Spectacolul prezintă anumite probleme reale ale comunității LGBT din România, precum asumarea corpului și a sexualității și percepția, de cele mai multe ori distorsionată, a societății asupra persoanelor LGBT.

Tot de la 19, regizorul Tang Shu-wing ne prezintă o demonstrație a spectacolului Titus Andronicus 2.0, una dintre cele mai importante producții ale sale. Bazat pe tragedia „Titus Andronicus”, spectacolul este o încercare curajoasă de a explora posibilități noi ale textului lui Shakespeare, prin rescrierea lui într-o formă narativă.

După demonstrație, de la ora 20, urmează conferința „Teatru, între ritual și imagine”, un dialog între Octavian Saiu, Jaroslaw Fret și Tang Shu Wing. În culturi teatrale diferite, urmînd tradiții și metode distincte, Jaroslaw Fret și Tang Shu Wing sînt preocupați de aceeași temă: corpul uman pe scenă. Acești doi artiști – unul din Europa, celălalt din Asia – sînt astăzi în prima linie a unor căutări orientate către teatrul pur, înțeles ca ritual al prezentei imediate într-o lume mediată de tehnologie. Despre corp, energie și prezență va fi vorba într-un dialog cu doi dintre marii creatori de limbaj teatral ai lumii contemporane.

De la 20 ne putem bucura de spectacolul-lectură Orbi, regizat de Chris Simion-Mercurian, după romanul scriitoarei Petronela Rotar. Povestea prezintă o relație toxică ce se poate, totuși, vindeca, dar numai cu ajutorul terapiei. În distribuție îi avem pe actorii Carla Teaha, Ilona Brezoianu, Vlad Logigan, Cristi Iacob, Gabriela Iacob. Spectacolul este un proiect de susținere în campania Grivita 53- Primul Teatru Construit Împreună.

O jumătate de oră mai tîrziu, la Sala Studio, are loc spectacolul Foreplay, scris și regizat de Ozana Nicolau. Acesta abordează pentru prima oară în lumea teatrală din România, subiectul naşterilor timpurii și al mamelor adolescente. Textul piesei oferă voce poveștilor de viață ale unor mame adolescente din Bucureși, Vaslui, Urziceni și Ploiești, îmbinînd fragmente de interviuri cu episoade ficționalizate.  

Ora 21:30 ne aduce un spectacol de dans venit tocmai din Israel – The Third Dance. E despre romantism și toate clișeele acestui stil: muzica lui Gustav Mahler, flori și un pick-up. De fapt, în realitate sub toate acestea stă o singură dorință: „Spune-mi că mă iubești”. „The Third Dance” este inspirat de spectacolul cu același nume creat de Liat Dror și Nir Ben Gal în 1990. Spectacolul conține scene de nuditate.

Seara de 30 august se încheie cu spectacolul Colibri” care îi aduce pe scena #Undercloud11 pe actorii Daniel Popa și Irina Margareta Nistor. Sîntem la un tweet distanţă de lumea din Colibri – o comedie absurdă despre un viitor apropiat în care ce ție nu-ți place, altuia nu-i pasă. Dacă ești fan 1984 sau Handmaid’s Tale sau Black Mirror, nici universul propus de Colibri nu te va lăsa rece.

Vineri, 31 august

De la ora 18, vom sta În umbra marelui plan, spectacolul venit din Cluj să încheie secțiunea Concurs #Undercloud11, în regia Catincăi Drăgănescu. Sîntem o generaţie ȋn căutarea unei identităţi şi pentru asta ne uităm atît ȋn trecut cît şi ȋn viitor ȋn ȋncercarea de a ne formula o atitudine faţă de istorie. „În umbra marelui plan” este o ȋncercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii ale cărui consecinţe ȋncă ne bîntuie: omul nou şi mitul naţional al promised land-ului autohton.

La ora 19,30 ne bucurăm de ultimul spectacol din această ediție: A.A.A., text și regie Chris Simion-Mercurian, o producție Grivita 53. A.A.A este un spectacol de teatru-dans, o lecție de gramatică inedită…de gramatică a iubirii, spusă de actorii: Ioana Marchidan, Vlad Bîrzanu, Alin Strate, Carla Maria Teaha/Alexandra Fasola, Irina Margareta Nistor.

Încheiem ediția a XI-a a festivalului Undercloud cu Gala Premiilor, unde, de la 21, puteți afla cîștigătorii acestui an.

Mai multe detalii despre spectacole si programul complet al Undercloud 2018 sînt disponibile pe www.undercloud.ro

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.