O învățătoare normală

Ana ENACHE
11 decembrie 2014
O învățătoare normală jpeg

Constat că e cam tîrziu să va trimit această opinie, dar totuşi o fac. După doi ani de chin, frămîntări, coşmaruri (!), anul acesta are şi fiica noastră parte de o învăţătoare NORMALĂ. Scriu cu majuscule, ca să scot în evidenţă faptul că nu e nimic special la dumneaei, că aşa am învăţat şi eu şi soţul meu (după metoda folosită de învăţătoarea fiicei noastre) şi că ceea ce este firesc, natural sau dobîndit în Liceul Pedagogic a ajuns să ne uluiască, pur şi simplu. 

 Mai exact, metoda constă în faptul că (la matematică) dascălul predă, apoi lucrează cu elevii scoţînd pe fiecare la tablă şi astfel fixează ceea ce a predat în lecţia precedentă, iar în 15 % din timpul alocat acestei discipline lucrează în special cu elevii care au dificultăţi de înţelegere. În paralel, copiilor buni le dă muncă independentă, stimulîndu-i să lucreze repede şi bine prin aceea că primii 10 copii care aduc caietele la catedră, cu rezolvarea corectă, au calificativul FB. 

 La celelalte discipline (lb. română, lectură, ştiinţe ale naturii, educație civică, muzică, educație plastică şi abilităţi practice) le explică elevilor următoarea temă şi, după caz, face analiză pe text. Niciodată nu au venit copiii de la şcoală fără să fi înţeles fiecare termen sau sintagmă folosite în textul nou. În plus, le exersează memoria dîndu-le de memorat poeziile din manual. La fiecare oră de Lectură fac fișe de lectură, învăţînd să scoată ideile principale şi comentînd fiecare paragraf, astfel că le intră bine în cap structura unui text (cu introducere, cuprins şi încheiere). Nu există oră de limbă romînă sau lectură la care să nu fi povestit fiecare copil lecţia. Dacă, spre exemplu, un copil nu a reuşit să memoreze o poezie, învăţătoarea îl roagă s-o povestească şi în acest fel copilul tot se alege cu ceva. 

Un lucru important este că tratează fiecare disciplină cu respect. Nu sare niciodată peste muzică sau pictură că să facă matematică.

Pe copiii care merg la concursuri îi întreabă de fiecare dată cum s-au descurcat, iar dacă nu au înţeles ceva discută problemele de la concurs chiar în clasă.   

Cum reuşeşte să evalueze toţi copiii în aceeaşi oră în care şi predă, şi lucrează la tablă cu fiecare? Aceasta ţine de competență.  

Fiica mea este în clasa a 3-a şi doar determinarea mea face ca ea să fie unul din olimpicii acestei şcoli. Dacă aş fi mizat pe şcoală, regresul pe care l-am văzut în copil timp de doi ani ar fi fost şi mai mare.

Nu există şcoli bune şi şcoli proaste. Există dascăli competenţi şi dascăli incompetenţi. Această şcoală este cotată că fiind a treia pe Bucureşti, dar noi nu am simţit acest lucru timp de doi ani.   

Observaţi că în tot ceea ce v-am spus pînă acum nu există cuvîntul videoproiector sau laptop şi alte asemenea, care ţin de noua tehnologie, fără de care, din ce am mai auzit şi eu, un învăţător nu poate obţine notă mare atunci cînd este evaluat la rîndul lui de către comisii abilitate. Scopul nu este să dotăm şcoala cu aparatură, că să dea bine la inspecţie profesorii. Interacţiunea cu copilul este esenţială, faptul de a povesti copilului şi de a aştepta feedback de la el sînt moduri cruciale în formarea lui intelectuală.   

Şi dacă tot am povestit despre învăţătoarea fiicei mele, vă şi spun cum se numeşte - TUDOR MARILENA, învăţător Şcoală Gimnazială nr. 56, sector 2.   

Foto: wikimedia commons

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.