O bulă de jumătate de milion

Vlad ANDRIESCU
8 februarie 2017
O bulă de jumătate de milion jpeg

M-am întrebat de cînd a apărut în spațiul public dezbaterea privind bula în care trăim pe rețelele sociale cam cît de mare e a mea. Bula. Potrivit celor șase grade de separație, sîntem separați doar de șase conexiuni mai mult sau mai puțin apropiate. Dar în bulă nu se aplică principiul lui Frigyes Karinthy. În bulă vorbim despre afinități mult mai complexe decît legăturile sociale, decît conexiunile noastre, rudenia sau prietenia. Pînă și într-un grup de prieten avem opinii diferite. E grupul de prieteni o bulă? Cu întrebarea aceasta am rămas multă vreme. Am 1.400 de prieteni pe Facebook și vreo 2.500 de urmăritori. Din cei 1.400, în News Feed văd aproximativ 100, cu optimism spun asta, la care se mai adaugă vreo 20 de pagini ale unor publicații internaționale.

Odată cu protestele față de aprobarea Ordonanței de Urgență 13, bula aceasta pare că s-a mărit. O glumă curentă printre prietenii mei e că în momentul cînd viața politică se va liniști, vom publica numai poze cu pisici și mîncare, pentru că prea ne-am obosit de atît de multă politică în News Feed. Rar văd o postare diferită. Așa-i în bulă, ne alimentăm unul cu altul prin furie. Și bula a devenit atît de mare încît parcă sîntem 500.000 de oameni cu aceleași credințe.

Ce poate și ce nu poate face Facebook pentru noi?

Sînt un cetățean-jurnalist. Așa-mi place să mă intitulez. Nu protestez vocal, nu am făcut-o niciodată în afara Facebook-ului, ci relatez și urmăresc ce se întîmplă la un protest. Am văzut efuziunea din aceste zile, care a adus sute de mii de români în stradă pentru o idee simplă, dincolo de a ne întreba împotriva „a ce“ au ieșit oamenii. Ideea e anticorupția. Corectitudinea. Să facem să fie bine. Și pentru că informațiile ni le luăm din feed-urile de Facebook, ne-am organizat cum am putut aici. Vorba Liei Olguța Vasilescu, aici ne separăm eu și PSD-iștii. Eu cred în organizarea organică a mulțimilor cu ajutorul oricărei unelte ai la dispoziție. Cornul din antichitate a devenit astăzi un eveniment pe Facebook. E un strigăt de luptă neobligat, ci asumat de fiecare dintre noi atunci cînd îl citește.

Asta avem, asta folosim. Aparatul de partid, așa cum este Partidul Social Democrat, e obișnuit să organizeze lucrurile sindicalist: iei autobuze, dai îndemn în organizație, primarii din fiecare localitate, mai mică sau mai mare, dau de veste în sat, și se adună așa oameni, oameni, care pot face o mulțime relativ mare (80.000 pe Stadionul Național, odată cu lansarea candidaturii lui Victor Ponta). Îi bănuiesc pe mulți din partidul acesta, dar și din politică, în general, că nu înțeleg foarte bine cursul lucrurilor. Nu pot pricepe organizarea grassroots, așa cum este ea numită în literatura de specialitate. Pentru că după ce ai fost format să scoți oamenii încolonat, prin comandă de partid în 40 de județe, e foarte greu să crezi că cineva poate să fie atît de pătimaș unei idei încît să adune, nu singur, ci în grup atîția oameni.

Așadar, pe Facebook ne adunăm singuri. Publicăm un status, dăm un share, cineva creează un eveniment la care participăm sau sîntem invitați din prieten în prieten, creăm grupuri ca să ne ajutăm între noi. Din nou, mașinăria de partid pricepe dificil acest lucru. De ce? Pentru că marile partide au o rețea extraordinară de grupuri și grupulețe de Facebook, unde sînt mai mult sau mai puțini postaci plătiți, oameni specializați doar să anime discuția, sînt numeroase conturi false și practic, o organizare de tip sindicalist, doar că pe Facebook. Lucrînd în acest format, e greu să înțelegi că există trăiri sincere și care nu pornesc de la nici un interes financiar direct, nu creează cineva, intenționat grupuri și evenimente.

Zilele acestea, bula noastră a crescut la 500.000 de oameni. Și e iluzoriu să spui că am făcut-o doar pentru că „Facebook“. Din nou, o expresie cu care nu sînt de acord este „Facebook-ul a scos oamenii în stradă“, auzită încă de la înfrîngerea lui Victor Ponta de la alegerile prezidențiale. Greșit! Iar aici problema poate costa PSD foarte multe procente pe viitor, poate chiar o masă de electorat uriașă. Nu Facebook scoate oamenii. Platforma e transformată în cauză. Facebook e doar un mediu. Dacă mîine nu l-am avea, am folosi alte mijloace. Am printa flyere, am vorbi din om în om, am găsi o modalitate să ne facem auziți. Facebook nu scoate, ca prin minune, oameni. Mașina nu ucide oameni, ci oamenii o fac, la volanul unor mașini. E o logică simplă, de neînțeles.

Bula noastră a crescut. Știm că sîntem 500.000 de oameni, măcar, care vrem să trăim în România, să nu fim furați, să nu ne-o ia alții înainte, printr-un doping penal. Și, dacă un lucru ar trebui înțeles, nu Facebook-ul ne-a scos. Ci corupția.

Vlad Andriescu este jurnalist, redactor-şef start-up.ro.

Foto: Andrei Ivan

young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Înființarea aviației militare în România
România a fost printre primele țări din lume care și-a înzestrat forțele sale armate cu aerostate și avioane.
image
Responsabilitățile date de germani Armatei Române la Stalingrad, mult peste posibilitățile acesteia
Bătălia de la Stalingrad a tensionat relațiile cu aliatul german, cu precădere în urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor române pentru căderea în încercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revoluţionar şi om politic, murea într-un ospiciu din Bucureşti, suferind de o afecţiune psihică, dobândită de pe urma mizeriei şi sărăciei.  Viaţa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.