Nu daţi vina pe paznic

5 octombrie 2011
Nu daţi vina pe paznic jpeg

Am sub ochi o fotografie, de bună calitate, pe care am găsit-o în lada cu comori a internetului. Căutam o imagine reprezentativă cu partea artistică românească a lui Brâncuşi, creatorul care ne-a lichidat complexele de inferioritate. Acel Brâncuşi care, plecat din Hobiţa, a devenit poate cel mai important artist al secolului trecut. Acel Brâncuşi de care tinerii din fotografie sînt foarte mîndri.

Încercînd să „citesc” fotografia lor de grup, le văd mîndria, din priviri şi din limbajul corporal. Acesta din urmă se converteşte, la unul dintre ei, în „atitudine”. Şi-a lăsat ochelarii de soare pe ochi şi pune un picior peste altul, trăgînd totodată de umeri, să stea cît mai drepţi. Colegul din dreapta, în schimb, este puţin obosit şi are naturaleţea de a nu poza atunci cînd se trage-n poză. La fel băieţii din stînga, dintre care unul în planul cel mai îndepărtat. Fetele din prim-plan stau cam în aceeaşi poziţie, de parcă s-ar fi sincronizat mental în faţa obiectivului. Mai mult ca sigur, un alt tînăr din grup e în spatele aparatului de fotografiat care-i imortalizează.

Să ne înţelegem: individual şi per ansamblu, grupul mi se pare OK. Sînt nişte tineri drăguţi şi finuţi, de o anumită condiţie, iar nu nişte specimene a căror nevertebrare intelectuală să li se citească pe faţă. E un grup simpatic de tineri simpatici care fac împreună o fotografie care ar fi trebuit să fie – şi ea – simpatică.

Din nefericire pentru grupul nostru, fotografia lor e departe de a fi simpatică. Aş spune că-i hotărît antipatică, dacă antipatia, ca şi simpatia, n-ar depinde prea mult de umorile receptorului. Poza lor de grup e în afara diagramei de simpatii şi antipatii personale. Fotografia pe care o „citesc” acum este, independent de ce simţim eu, sau tu, sau el, o oroare.

Aceşti tineri care se fotografiază cu Masa Tăcerii a lui Brâncuşi nu stau în faţa capodoperei; ci, la propriu, pe ea. Şase „scaune” pentru şapte turişti (căci doi îşi împart unul); s-ar fi găsit locuri libere şi pentru mai mulţi! Elementul central, în care se vede o fisură (vă spuneam doar că fotografia e de bună calitate), a rămas într-o goliciune melancolică, în spatele tinerilor mîndri. Ei şi-ar fi putut pune hainele pe „masă”, ca să fie mai degajaţi în mişcări, ori mobilele şi gadget-urile electronice. Cînd am fost la Tîrgu Jiu şi am vizitat ansamblul brâncuşian, am văzut cu ochii mei, pe Masa Tăcerii, firimituri de pîine şi urme de unt. Se luase un prînzişor acolo, nu cu multe minute în urmă. Pe tinerii din fotografie nu-i cred capabili de aşa ceva. Dar ei, ei înşişi cum se cred?

Le-a dat prin minte că poza lor de grup denotă o mentalitate subculturală şi o igienă deplorabilă a comportamentului individual? Sînt doar inconştienţi stînd cu fundurile pe o operă de artă de patrimoniu, cum tind eu să cred, sau vor să braveze huliganic, să arate că, iată, pot face ceea ce n-ar trebui să se poată face?

Şi unde sînt paznicii care ar fi să vegheze la acel „please, don’t touch” pus în toată lumea civilizată în dreptul oricărei piese de o anumită valoare cultural-istorică? Şi unde sînt asiguratorii acestor capodopere brâncuşiene la care orice vandal cu o imaginaţie pe măsura lui poate veni într-o noapte, cu ciocanul, să ia fărîme din ele acasă? Şi unde este cordonul minimal de securitate? Ce e oportun la Stonehenge şi în zeci de alte locuri e inadecvat la Tîrgu Jiu?

Mi se va spune că Brâncuşi însuşi a dorit să fie aşa. Fals. Mi se va replica atunci că arta aceasta „de for” este prin natura şi conceptul ei mai deschisă către interacţiunea cu publicul. Cît de deschisă? Pînă unde merge deschiderea? Probabil, pînă acolo unde merge şi nesimţirea consumatorului de cultură. La o adică, pe Masa Tăcerii am putea juca şi table, întru creşterea coeziunii sociale a grupului de vizitatori.

Această fotografie mă oripilează tocmai pentru că ştiu că ea nu semnalează o excepţie de la regulă. Ea nu e fructul unei întîmplări, al unui accident, al unei conjuncturi nenorocite în care, să zicem, paznicul îşi făcea nevoile, asiguratorul dăduse faliment, iar cultura din zonă tocmai îşi schimba culoarea politică. Poza aceasta este dincolo de întîmplarea care a generat-o. Ea nu-ţi arată o acţiune huliganică penetrînd regulile sănătoase ale sistemului. Ea-ţi arată chiar sistemul.

Sistemul în care casele de patrimoniu sînt demolate pentru a se face loc unor complexe mai rentabile şi în care statuile sînt mutate pentru a se face parcări. Sistemul deplîns ipocrit la aniversări şi comemorări, pe forumurile ziarelor şi în conversaţia cotidiană, dar care nu se schimbă şi nu se va schimba decît prin reguli tot sistemice aplicate strict.

Ar fi atît de comod să căutăm, dimpreună cu „forurile”, un vinovat şi să-l scoatem ţap ispăşitor pe un biet paznic de capodopere.

Întrebarea mea e la fel de simplă ca răspunsul la ea. Care este soluţia structurală pentru ca pe Masa Tăcerii a lui Brâncuşi nimeni să nu mai poată sta în fund, picior peste picior şi cu faţa spre viitor?

 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
INTERVIU EXCLUSIV Nuami Dinescu, despre complexul de a fi „mică și grasă“ și povara rolului Tanța GALERIE
Chiar dacă umbra Tanța a urmat-o ani de zile și i-a pus piedici, Nuami Dinescu a reușit să își pună numele în locul personajului.
image
Santorini „made in China”: Imagini surprinzătoare cu o copie perfectă a insulei grecești VIDEO
O tiktokeriță a dezvăluit că a vizitat cea mai emblematică insulă a Greciei la peste 7.000 de kilometri distanță - în China. Yasmin von Roon, în vârstă de 27 de ani, a rămas uluită când a descoperit stațiunea Dali’s Ideal State - o copie fidelă a insulei Santorini.
image
Instalația bizară care a supraviețuit din Primul Război Mondial. La ce folosea staţia de despăduchere „Larga” de la intrarea în Galați
Rămășițele unei stații de despăduchere pe linia ferată, din perioada Primului Război Mondial, pot fi văzute la marginea orașului Galați. Pe vreme aceea, călătorii care ajungeau din Rusia, dar şi vagoanele, erau supuse dezinfectării cu insecticidul acum interzis DDT.

HIstoria.ro

image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor.