Noaptea Teatrului Tînăr

15 noiembrie 2015
Noaptea Teatrului Tînăr jpeg

Vineri, 27 noiembrie, între orele 17,30 și 02,00, la Teatrul Excelsior are loc a doua ediție a evenimentului Noaptea Teatrului Tînăr, susţinută de Ideo Ideis, împreună cu platforma culturală BRD – Scena 9. Doar în această seară, special gîndită pentru publicul tînăr, prestigiosul actor Marcel Iureș, președinte de onoare al festivalului Ideo Ideis și Ana Maria Guran, protagonista filmului fenomen Lumea e a mea vor împărți scena teatrului cu trei trupe de liceu din toată țara.

Noaptea Teatrului Tînăr aduce laolaltă trei spectacole montate și jucate de adolescenți din Baia Mare, Brașov și București, alese din repertoriul de anul acesta de la Ideo Ideis, un spectacol profesionist gîndit special pentru ei, discuții cu actori din diferite generații – de la Ana Maria Guran, adolescentă, la Marcel Iureș, unul dintre cei mai mari actori ai scenei românești, ateliere de teatru interactive, cît și un moment de improvizație muzicală. Noaptea Teatrului Tînăr stă sub semnul dialogului între generații și a nevoii de a inspira publicul larg și a-i stîrni imaginația. Pe parcursul a mai mult de 8 ore, adolescenții din București vor avea ocazia de a simți pe pielea lor energia unui festival, de a descoperi că teatrul nu este o artă învechită sau elitistă, care nu îi reprezintă și, mai ales, că arta îi poate ajuta să-și viseze și să-și împlinească potențialul.

Programul Nopții Teatrului Tînăr

18:00-21,00
The history boys. Poveşti cu parfum de liceu (Teatrul Excelsior, Bucureşti)

Un spectacol de teatru profesionist care a cucerit cei peste 500 de adolescenți de la Ideo Ideis, despre viața pe coridoarele liceului, unde stilul de viaţă nonconformist şi indolent al elevilor din clasa de istorie este pus în pericol de ambiţiile directorului. Şcoala este un „cîmp de bătălie” al ideilor diferite despre viaţă şi educaţie într-o comedie spumoasă cu multe accente emoționante.

21,30-22,20
Pisica Verde (Trupa Amprente, Braşov)

Piesa vorbeşte despre 6 adolescenţi ce trăiesc într-un mic oraş muncitoresc și a căror viaţă se duce între şcoală, casă şi clubul în care îşi petrec nopţile. Trăind într-un mediu din care părinții lipsesc, își fac realitatea mai suportabilă prin refugierea în propria lume paralelă.

23,10-00,00
Inspir ş-expir (Trupa Par Ris, Baia Mare) - scenariu colectiv după Operele complete ale lui William Shakespeare (pe scurt) de Adam Long, Daniel Singer și Jess Borgeson

Timon din Atena, Nevestele vesele din Windsor, Regele Lear, Richard al III-lea, Furtuna sau Neguțătorul din Veneția pot fi subiecte pentru buletinul de știri de la ora 19, Romeo și Julieta - un spectacol de circ cu clowni, Vrăjitoarele din Macbeth - rock staruri, iar Lady Macbeth - divă ce-și cîntă nebunia pe musical, Titus Andronicus - un ideal Chef Français, Othello – o trupă de hip hop underground, Hamlet poate fi Hamleta, o fată ce-și face veacul prin Denmark Dubstep Club și unde Dj-ul este ucigașul tatălui ei, iar meșterii din Visul unei nopți de vară, niște sufletiști ce joacă ,,pe această mare scenă de nebuni”.

01,15-02,00
Almost. Maine (Trupa As, Bucureşti) -  prezentat și în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, 2016.

Nimic nu e ceea ce pare în miticul și indepărtatul oraș Almost din Maine într-o noapte fără lună, senină și rece din mijlocul iernii. În timp ce luminile din nord plutesc pe cerul plin de stele, cetățenii din Almost se îndrăgostesc și se „dezîndrăgostesc” în cele mai neașteptate și, de cele mai multe ori, amuzante moduri. Genunchii se învinețesc. Inimile se rup. Dar vînătăile se vindecă și se refac – aproape – în acest minunat vis de iarnă.

22,20-22,50
Masterclass Marcel Iureș

Marcel Iureș nu necesită prezentare. Marele actor, distins de două ori cu titlul Cel mai bun actor de teatru din România, președinte de onoare al festivalului Ideo Ideis și președinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul ACT, prima scenă independentă de teatru din România, va fi prezent pe scena Teatrului Excelsior pentru un dialog relaxat cu noua generație prezentă la Noaptea Teatrului Tînăr.

00,00-00,30
Seara povestitorilor cu Ana Maria Guran

Ana Maria Guran este din Cîmpina și avea 17 ani cînd regizorul Nicolae Constantin Tănase a descoperit-o la Alexandria, la Ideo Ideis și a chemat-o la castingul pentru debutul lui în lungmetraj, „Lumea e a mea”. Filmul, care a intrat recent în cinemauri, a cîștigat Premiul de debut la Zilele Filmului Românesc la TIFF 2015, mențiunea specială a juriului în competiția East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary, Cottbus Discovery Award în cadrul Festivalului Internațional de Film Est-European de la Cottbus (Germania) și Trofeul Anonimul International Independent Film Festival. Considerată de critici o „revelație” în acest film, Ana Maria este acum studentă în anul II la UNATC.

Atelierele de teatru tînăr sînt exerciții de improvizație testate de trainerii Ideo Ideis, de încercat în pauzele dintre spectacole. Momentul de improvizație muzicală este propus de Asociația Kalelarga: Raluca Stratulat, doctor în muzică și practician în muzică clasică, Alexei Țurcan, fondator, interpret și compozitor în trupele Travka și Tomma Alistar și colaborator cu Alexandrina Live Band și Bogdan Gugu, clarinetist cu mare experiență. Toți trei se regăsesc și în cadrul proiectului de muzică electronică Tomma Alistar.

Despre Noaptea Teatrului Tînăr

În fiecare zi în viața unui artist tînăr se naște un vis, un proiect imaginar menit să contribuie la dezvoltarea sau chiar reinventarea artei, astfel încît să ne ajute pe noi, ceilalți, să înțelegem imperfecțiunile lumii în care trăim și să ne facă să ne bucurăm de frumos. În fiecare zi, într-o altă parte, un alt vis moare uitat, neîntreținut, părăsit, lăsînd în urma lui mereu aceeași întrebare: „Cum ar fi fost dacă…?

Platforma culturala BRD Scena 9 își propune să fie acel spațiu în care tinerii artiști visează, explorează, se exprimă, învață, creează, produc valoare, un spațiu al dialogului care își propune să creeze punți între educație și cultură. Ne dorim să reunim toate aceste idei sub forma unui HotSpot cultural cu inputuri din artele spectacolului, poezie, emoție, dar și din tehnologie ; un loc plin de energie, în care artiștii își exprimă visurile cu speranța că, într-o bună zi, unele dintre ele vor prinde formă, cîteva vor rămîne în memoria colectivă și, poate, unul va reuși să schimbe arta și lumea, așa cum o știm noi.

Noaptea Teatrului Tînăr face parte din această inițiativă și este un concept special creat pentru tinerii bucureșteni ca o replică la scara unei nopți a Festivalului Ideo Ideis, cu scopul de a le oferi acces liber la cultură, dar și de a le deschide sau de a le alimenta apetitul pentru artă și tot ce poate aduce ea în viețile lor.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: A. Bulboacă

pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.