New Europe 100 Challengers: lideri de inovare din Europa Centrală și de Est

12 decembrie 2015
New Europe 100 Challengers: lideri de inovare din Europa Centrală și de Est jpeg

Un vehicul care poate fi condus direct dintr-un scaun cu rotile, teste mai ieftine şi mai rapide pentru detectarea virusului Ebola, drone concepute pentru a fi utilizate în cadrul misiunilor de salvare – creatorii unor astfel de invenţii sunt doar câţiva dintre participanţii de pe lista celei de-a doua ediții a New Europe 100 Challengers, pentru cei mai remarcabili inventatori din Europa Centrală şi de Est.

Printre cei 100 de lideri ai schimbării  din regiune există persoane care utilizează tehnologia modernă pentru a crea noi drumuri în cultură, politică, afaceri, știință sau în activitățile sociale. Majoritatea dintre aceştia sunt antreprenori (50%) sau activiști și politicieni (32%). Această listă prezintă oameni care vor fi liderii de schimbare în Europa Centrală și de Est în viitorul apropiat – a declarat Wojciech Przybylski de Fundația Res Publica, inițiator al proiectului.

Printre participanţii din acest an se găsesc persoane care inițiază nu numai o schimbare pozitivă în societate, dar, de asemenea, oameni care rezolvă în mod activ anumite probleme sociale, cum ar fi creatorii unei platforme web de conectare a artiștilor cu potențiali cumpărători, designerii unui robot de reabilitare medicală interactivă, organizații care predau cunoştinţe IT copiilor sau constructorii  dronei AirDog, utilizată în sporturi extreme. Această ediție vizează, de asemenea, personalități politice proeminente – printre cei 100 se află Toomas Hendrik Ilves, președintele Estoniei – unul dintre arhitecţii economiei foarte bine dezvoltate a țării sale, care este acum sinonimă cu inovația și e-soluțiile în sectoarele economie, educație și politică –, și Andrej Kiska, președintele Slovaciei, care a fost un susținător fervent al culturii inovării pentru întreaga regiune. Nouă lideri sau echipe româneşti se află pe lista challengerilor din acest an, inclusiv András Kapy, CEO al Axosuits, o companie de robotică ce dezvoltă exoschelete de mare putere, ce pot fi folosite în scopuri multiple; Cosmin Mihaiu, cofondator al MIRA Rehab – dezvoltator de jocuri de exerciții, pentru dispozitive interactive care ajută la reabilitarea după un accident; și Stefania Druga, fondator al HacKIDemia, o rețea globală care proiectează ateliere de lucru şi kit-uri care permit copiilor să-şi folosească curiozitatea şi empatia, şi să se joace rezolvând provocări globale.

Participanţii au fost selectaţi de organizatori pe baza nominalizărilor publice și sugestiilor din partea partenerilor, în următoarele categorii: afaceri, știință, mass-media și cultură, societate și politică. Ce îi distinge? „Lista New Europe 100 din acest an arată că, în multe domenii-cheie - inclusiv educație, sănătate, transporturi, agricultură – inventatorii din regiunea noastră utilizează cele mai recente realizări tehnologice pentru a rezolva probleme sociale și de afaceri specifice” - explică Agata Wacławik-Wejman, șef de Politici Publice, Google CEE. Diversitatea listei arată că inovarea economică și socială în Europa Centrală și de Est au un potențial considerabil de creștere, creând asociații de afaceri puternice, locuri de muncă și creștere economică.

Ideea principală din spatele listei New Europe 100 este necesitatea de a ne arăta aprecierea și de a evidenția autorii unor astfel de idei creative și inovatoare. Potrivit organizatorilor, multe dintre aceste idei „se nasc în regiunea noastră, și autorii lor operează adesea pe o scară globală. Este foarte încurajator să vedem atât de multă creativitate în lista din acest an. Noi credem că dezvoltarea de parteneriate între aceste minţi creative va cataliza inovația dincolo de regiunea V4” - adaugă Beata Jaczewska, director executiv al Fondului Internațional Visegrad.

Proiectul New Europe 100 are ca scop sprijinirea inovării în Europa Centrală și de Est prin recunoașterea liderilor schimbării pozitive. Aceasta este a doua ediție a proiectului, organizată de Res Publica, împreună cu Fondul Visegrad, Google și Financial Times, în colaborare cu mai multe instituții notabile din regiune.

Lista completă a celor 100 de challengeri din regiune, alături de lista de la ediţia precedentă, pot fi găsite la www.ne100.org.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.