Netocrația – elita postcapitalistă

Ştefania MUCA
9 mai 2011
Netocrația – elita postcapitalistă jpeg

 ● Netocraţia, de Alexander Bard şi Jan Söderqvist, Editura Publica 2010, traducere de Roman Paşca.

Netocraţia este, conform lui Alexander Bard şi Jan Söderqvist, forma de conducere a unei societăţi în care cei care controlează reţelele interactive deţin puterea. Cartea pleacă de la premiza că tehnologia este forţa motrice a istoriei; oamenii sînt totuși mai lenţi decît progresul tehnologic, mentalitatea lor fiind rezistentă la schimbări.

Informaţionalismul - numit și atenţionalism - este noul sistem în care clasa dominantă este netocraţia, iar subclasa este consumtariatul. Este greu să ne închipuim o societate în care moneda nu este banul, ci atenţia, dar diferenţa principală dintre netocraţi şi capitalişti este ilustrată astfel: netocraţii care descoperă o insulă exotică sau o formaţie underground nu încearcă neapărat să o monetizeze, ci au opţiunea de a păstra acest secret pentru ei; în momentul în care ea devine populară pentru mase, ei deja nu mai sînt interesaţi.

Ne aflăm deja de un deceniu într-o faza de trecere în care observăm criza capitalismului şi a democraţiei, dar nu avem încă alternativă, de aceea ne chinuim să peticim sistemul actual. În noul sistem, cetăţenilor de rînd nu le va lipsi informaţia, ci privirea de ansamblu asupra acesteia; cei care deţin această privire de ansamblu fac parte din netocraţie, iar la „consumtariat” ajunge doar informaţia care este deja învechită.

Societatea netocratică nu este egalitară, fiind puternic ierarhizată, însă în loc de produse, netocraţii manipulează informaţia. Lupta se va da pentru controlul consumului, nu al producţiei; netocraţia este cea care influenţează dorinţele consumtariatului.

Neticheta va fi noua ordine, pedeapsa pentru încălcarea ei fiind excluderea din reţea; există totuşi mereu alte reţele, care dispar la fel de repede cum apar, într-un flux continuu. Analiza dinamicii reţelistice va fi ştiinţa socială căreia i se va acorda cea mai mare atenţie, deși sistemul academic va fi considerat desuet.

Americanii sînt avantajați de noua paradigmă, spun cei doi autori suedezi, deoarece aceştia nu sînt la fel de legaţi de geografie - atunci cînd densitatea devenea prea mare într-un loc, alternativa era cucerirea de noi teritorii în Vest; acum este rîndul spaţiului virtual să fie colonizat.

După mai bine de un deceniu de la publicarea cărţii, care este o supă de istorie şi concepte filosofice, se poate spune că oamenii care controlează reţelele interactive par cu adevărat tot mai puternici, în frunte cu Mark Zuckerberg, care a construit „imperiul” Facebook în doar cîţiva ani.

Totuşi, sîntem bine ancoraţi într-un capitalism ce oferă din ce în ce mai multe cîştiguri persoanelor care fac afaceri pe Internet. În timp ce oamenii de rînd se pot pierde cu uşurinţă în oceanul informaţional, cei care au filtre mai bune pot într-adevăr exploata informaţia pentru profit. Cu siguranţă, această stare de fapt este mai evidentă în America.

Pînă şi comunitatea academică, încă în picioare, acordă tot mai mare atenţie acestui fenomen, dar în acelaşi timp, numeroase persoane care ar putea avea acces la aceste reţele refuză să le folosească, pentru că s-ar simţi folosite dacă ar face-o (pe bună dreptate, există un revers al medaliei). Modelul netocratului pare croit după clişeul unui publicitar hip, care acum are la dispoziţie mai multe date pe care le oferim de bună voie despre noi, făcîndu-i mai uşoară targetarea.

Ştefania MUCA este doctorand în Ştiinţe politice la SNSPA şi autoarea blogului Vecina de blog.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.