Nea Gică şi Tanti Jeni. O lume.

Bogdan ODĂGESCU
4 mai 2011
Nea Gică şi Tanti Jeni  O lume  jpeg

Poate fi gîndirea în categorii şi clase reductivă şi plină de limite înguste, însă trebuie să mă confesez. Cu inima strînsă cît un pachet de chibrituri, recunosc: în timpul liber şi nu numai, sînt unul dintre acei infami care împart oamenii în căprării după propriul capriţ. Că fiecare dintre noi este mai unic decît oricare celălalt, sînt într-o anumită măsură conştient, însă şi Domnul, în marea sa decizie funcţionărească, a împărţit muritorii, pînă la urmă, în vreo două sau trei destinaţii finale (depinde de rit), ce-i drept, cu posibile subdiviziuni şi nuanţări (a se vedea Divina Comedie, a lui Dante sau în general). Aşadar, pentru decizii rapide, fie că vrem sau nu, avem nevoie de cîteva categorii sociale mentale, politically incorrect pînă la cea mai de jos bolgie, prin cele trei guri ale fiarei, apoi înapoi şi sus sus sus, dincolo de Ierusalimul celest. După chipul şi asemănarea.

Dar nu frămîntări metafizice mă chinuie acum, ci una dintre categoriile de oameni care m-au fascinat de mic, categorie căreia de mult timp doresc să-i ofer ofrandă cîteva rînduri, cu speranţa că mini-obsesia mă va mai slăbi.

Fişă clinică. Omul din postul minor (arbitrar, îl/o vom numi Nea Gică / Tanti Jeni).

Posibile funcţii: profesor de liceu care predă Educaţie Fizică, Cultură Civică, Lucru Manual sau orice altă materie care are puţine şanse de a constitui materie de Bacalaureat ori care are o relevanţă considerată mult sub medie în cadrul procesului de învăţămînt; femeie de serviciu într-o instituţie publică; vînzătoare care a prins epoca de aur a acestei îndeletniciri; profesor de Informatică la Litere sau de Limba Engleză la Politehnică; a doua secretară ca importanţă într-un birou; adjunctul etern, cu excepţia clară a caracterelor docile (boss wannabes).

Caracteristici: autoinvestire abuzivă cu drepturi sau îndatoriri şi impresia constantă că salariul primit este meritat datorită oricărui alt motiv în afara prestării serviciilor menţionate de fişa postului; o relaţie cu superiorul care frizează Sindromul Stockholm (http://ro.wikipedia.org/wiki/Sindromul_Stockholm); reacţii profund condescendente faţă de orice inferior sau client / beneficiar / terţ; solilocvii prelungi legate de importanţa funcţiei sale în cîmpul muncii; sfaturi de viaţă oferite ca semne de punctuaţie; dovezi discursive prin care insinuează că, desigur, se pricepe la multe alte domenii, pe care, la o adică, cu pregătirea necesară, le-ar fi stăpînit ca un maestru; probabilitate ridicată de a folosi sintagme precum „cînd eram eu de vîrsta ta” (chiar şi atunci cînd diferenţa e de doi ani), „ascultă aici la mine”, „tu crezi că-i aşa uşor ce fac eu aici?”; utilizarea frecventă a sintagmelor izvorîte din înţelepciunea populară; părerea constantă că lumea se duce naibii din cauza pierderii valorilor; posibile urme de protocronism şi/sau nostalgii filo-comuniste; randament efectiv mediu sau scăzut; întrebări intruzive sau indecente; caracter bipoloar – fie expediază din două interjecţii, fie povesteşte interminabil; exigenţe faţă  de alţii pe care nu le-ar putea împlini.

Ştiu, orice atlas de mitocănie urbană ar trebui să aibă în loc de pagină de gardă o oglindă, poate aşa ne mai punem, fiecare în parte şi de unul singur, la locul nostru. Dar totuşi, cu riscul bîrnei oculare, pe Nea Gică şi Tanti Jeni, într-o logică a lui Dante, în care brîu al Infernului i-aţi trimite?

Bogdan Odăgescu este student al Facultăţii de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, redactor-şef al revistei Echinox şi proprietar de poduri.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.