Muzica barocă în arii celebre interpretate de cântăreți de referință ai timpurilor noastre

31 octombrie 2015
Muzica barocă în arii celebre interpretate de cântăreți de referință ai timpurilor noastre jpeg

Contratenorul de origine croată Max Emanuel Cencic și soprana rusă Julia Lezhneva sînt protagoniștii a două albume care nu trebuie să lipsească din colecția oricui iubește muzica barocă, de operă în special. Max Emanuel Cencic a lansat pe 2 octombrie 2015 discul Arie napoletane, iar soprana Lezhneva își va lansa albumul cu arii de Handel pe 6 noiembrie 2015.

Max Emanuel Cencic – Arie napoletane

Știți ce este un contratenor? Acel tip de voce foarte rară de bărbat care cântă cu timbru de femeie, iar contratenorii buni din zilele noastre pot fi numărați pe degete. Probabil cel mai în vogă contratenor din prezent este croatul Max Emanuel Cencic, care a putut fi ascultat și la ediția din 2015 a Festivalului Enescu: în concertul de deschidere, solist în Carmina Burana de Carl Orff și în opera-concert din 6 septembrie, cu integrala operei Catone in Uttica de Leonardo Vinci, lucrare pe care a și înregistrat-o pe un disc apărut în mai 2015.

Max Emanuel Cencic are totul: o voce calitativă, cu un timbru mai întunecat de contraltă, o tehnică strălucitoare, perfect adaptată stilului muzicii baroce, inteligență și o prezență scenică care impune. În plus, are o carieră foarte activă, dacă ne uităm numai la faptul că în doi ani și-a lansat 5 discuri la casa Decca, două cu opere integrale, două de recital și unul, Cei cinci contratenori, pe care apare, printre alții, alături de contratenorul de origine română Valer Săbăduș.

Discul Arie napoletane rămâne un sfera excelenței: pe el regăsim 11 arii, dintre care 9 înregistrate în premieră mondială, scrise de compozitorii care au adus faima școlii napolitane de compoziție din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, atunci când Napoli era unul dintre cele mai importante orașe europene. Alessandro Scarlatti, Leonardo Vinci, Leonardo Leo, Nicola Porpora, Giovanni Battista Pergolesi sînt numele de compozitori pe care le regăsim pe acest disc, lucrările lor având o notă comună, atât în virtuozitatea pe care o solicită cântărețului, cât și în caracterul lor, cele mai multe fiind strălucitoare, scrise în tonalități majore. În plus, discul include și o lucrare instrumentală înregistrată în premieră mondială, Concertul pentru clavecin și orchestră de Domenico Auletta, interpretat de excelentul ansamblu Il Pomo d’Oro, condus de Maxim Emelyanychev, care-l secondează de pe altfel pe Cencic pe întregul disc. Tot ansamblul Il Pomo d’Oro a putut fi ascultat și la Festivalul Enescu 2015, în 6 septembrie, cu opera Catone in Uttica.

Un disc, deci, reprezentând un veritabil eveniment, atât datorită repertoriului, cât și interpretării; un album pe care-l puteți asculta în 2 noiembrie, de la ora 19, la Radio România Muzical, inclus și în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Julia Lezhneva – arii de Georg Friedrich Handel

Un alt disc cu arii baroce, însă de cu totul altă factură, propune și soprana rusă Julia Lezhneva, una dintre noile stele ale teatrului liric contemporan, specializată și ea, ca și Cencic, în muzica barocă. Spun de altă factură, pentru că dacă Cencic pune accentul mai mult pe virtuozitate și strălucire, Lezhneva surprinde prin emoția și sensibilitatea interpretărilor ei.

https://www.youtube.com/watch?v=gLNOGFoW3vU

O voce rotundă, bogată, foarte versatilă, cu o tehnică impecabilă: greu de crezut că Julia Lezhneva are doar 25 ani. Este însă un caz rar de cântăreață a cărei voce s-a maturizat foarte devreme: la 18 ani, ea cânta Rossini alături de Juan Diego Florez, unul dintre cei mai cunoscuți tenori specializați în repertoriul belcanto. La 20 ani, Julia Lezhneva era invitata sopranei Kiri Te Kanawa, o adevărată legendă, la gala Classic Brit – a fost o adevărată rampă de lansare internațională. În 2013, Julia Lezhneva își lansa primul disc de recital la casa Decca, Alleluia, pentru care a primit un premiu Echo Klassik, iar Decca a raportat vânzări care plasau acest album drept cel mai bun al unui cântăreț debutant, din 2008 până în prezent. Tot în 2013, soprana Julia Lezhneva a apărut pe scena Ateneului Român, la Festivalul Enescu, în distribuția operei Alessandro de Handel.

Tot Handel, așadar, pe al doilea album al Juliei Lezhneva pentru casa Decca, lansat pe 6 noiembrie 2015. Un Handel tânăr, care la 21 ani, călătorea în Italia. Sînt arii din opere, oratorii și lucrări religioase, unele celebre, altele mai puțin cunoscute. De exemplu, Lezhneva include pe disc versiunea originală a ariei Lascia ch’io pianga din opera Rinaldo (1711) care a făcut parte, cu titlul Lascia la spina din oratoriul Il Trionfo del Tiempo e del Disinganno (1707). Găsim și o arie devenită foarte cunoscută în interpretarea Ceciliei Bartoli, Come nube che fugge col vento din același oratoriu; dar și minunata arie a Frumuseții din finalul aceluiași Il Trionfo del Tiempo e del disinganno. Ascultând acest album, mi-am pus și întrebarea: “Să fie Julia Lezhneva noua Cecilia Bartoli?” Timpul va da, probabil, răspunsul...

Albumul Handel cu Julia Lezhneva, înregistrat alături de minunatul ansamblu Il Giardino Armonico condus de Giovanni Antonini, poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 9 noiembrie, de la ora 19 și este inclus și în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015, unde numai notele vizitatorilor vor desemna discul de muzică clasică al acestui an.

Albumele vor fi de asemenea disponibile și în magazinele de specialitate din România.

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.