Monoloagele vaginului

20 octombrie 2010
Scump, doamnă, scump jpeg

Ieri dimineaţă mă plimbam pe strada Berthelot şi, pe măsură ce mă apropiam de Ministerul educaţiei, auzeam tot mai clar strigătele unui individ revoltat. La început am prins doar frînturi din ceea ce părea un şir nesfîrşit de lamentaţii (iarăşi o manifestaţie a profesorilor?), apoi am putut auzi limpede ce avea de spus protestatarul:

„Nu e chiar aşa uşor să-ţi găseşti vaginul. Trec săptămîni, luni, uneori chiar ani pînă cînd o femeie ajunge să se uite la el. O femeie de afaceri, foarte bine situată, a fost întrebată despre asta şi a răspuns că e prea ocupată. Că n-are timp. Să-ţi priveşti vaginul, a spus ea, asta e o zi serioasă de muncă. Trebuie să te întinzi, de preferat cît eşti de lungă, în faţa unei oglinzi - din aia care stă singură în picioare. Chiar dacă ajungi în poziţia perfectă şi în lumina perfectă, din cauza oglinzii şi a unghiului în care eşti aşezată, tot în umbră rămîi. Te răsuceşti în toate direcţiile." Etc.

Tipul recita la portavoce, în faţa trecătorilor nepăsători şi a unor jandarmi relaxaţi, fragmente din Monoloagele vaginului. La fiecare două-trei fraze invoca numele ministrului Daniel Funeriu. Nu pentru a-i cere socoteală pentru aberanta lege a educaţiei; nu pentru a revendica un salariu decent; şi nici pentru a solicita mai multe fonduri pentru institutele de cercetare. Ci pentru a protesta faţă de „îndrăzneala” unor doamne profesoare de la liceul G. Coşbuc care „au tupeul” să monteze cu elevele şcolii un spectacol după Monoloagele vaginului. Indecenţă! Neruşinare! Obscenitate! (Şi toate celelalte sinonime - dacă or mai fi). Omul era ultragiat de iniţiativă şi ţinea morţiş să-l înştiinţeze şi pe ministru. La ora 10 diminiaţa. Pe ploaie. Ţipînd la portavoce.

Poate că titlul piesei – şi textul ei – pot suna indecent pentru urechile mai sensibile. Însă exact aceasta a fost şi miza autoarei: să provoace blamînd ipocrizia bunului-simţ. Textul e întîi de toate un manifest politic (şi civic), şi de abia apoi o piesă de teatru. Nu vaginul e elementul central, ci discursul (monoloagele) celor care cu (ne)fericire îl stăpînesc. Nu despre relaţii sexuale e vorba, ci despre implicaţiile lor. Autoarea a „distilat” acest text prelucrînd literar în jur de 200 de interviuri reale cu femei (şi adolescente) în ideea de a arăta cît de ancorate au rămas America şi lumea occidentală în clişee şi prejudecăţi şi cît de ipocrită e societatea de azi, chipurile emancipată, tocmai datorită acestui imperativ al bunului-simţ. Nimic din ce e scris în această piesă nu indică vreo intenţie exhibiţionistă – scopul e analiza şi critica socială. Şi nu văd de ce tocmai nişte adolescente ar trebui să fie private de o discuţie serioasă pe această temă.

E indecent? De o mie de ori mai indecent mi s-a părut să aud cum un individ bîlbîit, cu voce spartă, încearcă să recite, la portavoce, pe stradă, în ploaie, în faţa unor jandarmi, fragmente din Monoloagele vaginului.

P.S. Chapeau pentru profesoarele de la liceul G. Coşbuc pentru „tupeul” de a fi montat Monoloagele vaginului cu elevele lor. Dacă s-ar găsi mai mulţi profesori cu acelaşi gen de „tupeu”, sînt sigur că nici un ministru n-ar mai avea tupeul să le taie din leafă. 

Lubriq este editorul site-ului erosfera.ro

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Bouchard2 jpg
Bouchard, la Cluj, după un gest oribil cu România: Comportament infantil înaintea unui meci de Fed Cup VIDEO
Cândva, Eugenie Bouchard era pe val în circuitul feminin. La vremea respectivă, a făcut un gest de om mic.
Ana Brnabic FOTO EPA EFE jpg
Tensiuni în Balcani. Premierul Ana Brnabic: Croaţia a demonstrat că este inamic al Serbiei
Decizia Croaţiei de a opri exporturile de petrol brut către Serbia prin conducta JANAF nu are nicio legătură cu sancţiunile contra Rusiei, ci este un act de represalii politice contra Belgradului şi o măsură ostilă luată de Croaţia, a declarat joi premierul sârb Ana Brnabic, potrivit Tanjug.
Ramzan Kadirov FOTO EPA-EFE
Kadîrov a intrat în Cartea Recordurilor din Rusia ca persoana cu cele mai multe sancțiuni
Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a intrat în posesia unui certificat oferit de Cartea Recordurilor din Rusia, care atestă că este cetățeanul rus cu cel mai mare număr de sancțiuni personale impuse de entități străine.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.