Miturile greceşti şi bugetul UE

12 iulie 2011
În punctul mort jpeg

Grecia este leagănul civilizaţiei europene şi mama mai multor mituri care pot fi reciclate în metafore jurnalistice. Stînca lui Sisif, muncile lui Hercule sau butoiul Danaidelor au fost deja mult folosite pentru a ilustra situaţia în care se găseşte ţara şi guvernul său. Permiteţi-ne să adăugăm aici povestea lui Dedal.

Precum arhitectul închis de regele Minos, împreună cu fiul său Icar, în labirintul pe care el însuşi îl construise, UE este blocată de criză în aşa hal încît toate drumurile duc în fundături. Pe de o parte, politica de austeritate impusă grecilor de un an de zile nu numai că nu a avut practic niciun efect asupra reducerii deficitului şi asupra reformării unui sistem corupt şi ineficient, ci, aşa cum mulţi experţi avertizaseră, ea a compromis potenţialul de creştere economică, necesară pentru a ieşi din criză. Pe de altă parte, planurile de salvare: cele 110 miliarde promise au adîncit prăpastia psihologică între europenii din Nord şi cei din Sud, şi au condus la o îmbăţoşare a Germaniei în negocierile europene, fără a-i uşura pe greci sau a oferi adevărate perspective de ieşire din criză.

O altă direcţie posibilă ar fi restructurarea datoriei greceşti. Dar fundătura este imediată, deoarece liderii europeni se tem de reacţia pieţelor şi de o extindere a crizei către alte ţări din zona euro. În acelaşi timp, unii dintre aceşti lideri iau iniţiative în scopul de a intensifica integrarea economică şi în direcţia unui "federalism de criză", conducînd la crearea unei euro-obligaţiuni şi la o coordonare supranaţională a politicilor fiscale şi bugetare. Dar în acest caz, demersul lor se loveşte de interesele divergente ale ţărilor membre. Şi, în orice caz, adîncirea integrării politice şi economice merge împotriva curentului opiniei publice, care îşi exprimă euro-scepticismul în urnele de vot.

Pe scurt, oriunde ne-am îndrepta privirea, UE-Dedal este în poziţie proastă. Şi precum personajul mitului, va trebui să găsească o cale de a ieşi prin partea de sus labirintului. Surprinzător, Comisia Europeană este cea care oferă un element de soluţie. Săptămîna aceasta, în prezentarea proiectului de buget pentru 2014-2020,  executivul comunitar califică drept "finanţări prioritare" "proiectele transfrontaliere în domeniul energetic, al transporturilor şi al tehnologiilor de informaţii" şi propune o "sporire semnificativă a bugetului prevăzut pentru cercetare şi inovare în scopul de a investi în competitivitatea noastră, precum şi fonduri suplimentare în beneficiul tineretului european".

Cu alte cuvinte Comisia identifică domeniile în care europenii ar trebui să investească (şi să se investească) pentru a ieşi din declinul economic şi social în care sînt îmbîrligaţi. Din păcate, aceste perspective frumoase sînt contradictorii cu politicile impuse ţărilor în criză – şi chiar şi majorităţii ţărilor europene – de către Bruxelles şi de statele membre. Şi ştim foarte bine că intenţiile bune ale Comisiei înainte de negocierile care urmează nu o angajează la nimic, deoarece va putea da vina pe state, sau chiar pe Parlament, dacă toate aceste ambiţii vor fi diluate.

Austeritate reală contra ambiţii pe hîrtie: liderii europeni nu vor putea guverna mult timp în contextul acestei contradicţii pe care popoarele din Europa o simt în viaţa de toate zilele. Icar, fiul lui Dedal, şi-a pîrlit aripile în timp ce uita de realitate.

Eric Maurice (născut în 1972) este jurnalist francez, redactor şef al presseurop.eu. După ce a făcut studii de istorie şi jurnalism, a început să lucreze, din anul 2000, la Courrier international, unde a fost responsabil pentru Franţa, a transmis actualitatea nord-americană şi a condus serviciul Europa de Vest.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.