Miturile grece┼čti ┼či bugetul UE

12 iulie 2011
În punctul mort jpeg

Grecia este leag─ânul civiliza┼úiei europene ┼či mama mai multor mituri care pot fi reciclate ├«n metafore jurnalistice. St├«nca lui Sisif, muncile lui Hercule sau butoiul Danaidelor au fost deja mult folosite pentru a ilustra situa┼úia ├«n care se g─âse┼čte ┼úara ┼či guvernul s─âu. Permite┼úi-ne s─â ad─âug─âm aici povestea lui Dedal.

Precum arhitectul ├«nchis de regele Minos, ├«mpreun─â cu fiul s─âu Icar, ├«n labirintul pe care el ├«nsu┼či ├«l construise, UE este blocat─â de criz─â ├«n a┼ča hal ├«nc├«t toate drumurile duc ├«n fund─âturi. Pe de o parte, politica de austeritate impus─â grecilor de un an de zile nu numai c─â nu a avut practic niciun efect asupra reducerii deficitului ┼či asupra reform─ârii unui sistem corupt ┼či ineficient, ci, a┼ča cum mul┼úi exper┼úi avertizaser─â, ea a compromis poten┼úialul de cre┼čtere economic─â, necesar─â pentru a ie┼či din criz─â. Pe de alt─â parte, planurile de salvare: cele 110 miliarde promise au ad├«ncit pr─âpastia psihologic─â ├«ntre europenii din Nord ┼či cei din Sud, ┼či au condus la o ├«mb─â┼úo┼čare a Germaniei ├«n negocierile europene, f─âr─â a-i u┼čura pe greci sau a oferi adev─ârate perspective de ie┼čire din criz─â.

O alt─â direc┼úie posibil─â ar fi restructurarea datoriei grece┼čti. Dar fund─âtura este imediat─â, deoarece liderii europeni se tem de reac┼úia pie┼úelor ┼či de o extindere a crizei c─âtre alte ┼ú─âri din zona euro. ├Än acela┼či timp, unii dintre ace┼čti lideri iau ini┼úiative ├«n scopul de a intensifica integrarea economic─â ┼či ├«n direc┼úia unui "federalism de criz─â", conduc├«nd la crearea unei euro-obliga┼úiuni ┼či la o coordonare suprana┼úional─â a politicilor fiscale ┼či bugetare. Dar ├«n acest caz, demersul lor se love┼čte de interesele divergente ale ┼ú─ârilor membre. ┼×i, ├«n orice caz, ad├«ncirea integr─ârii politice ┼či economice merge ├«mpotriva curentului opiniei publice, care ├«┼či exprim─â euro-scepticismul ├«n urnele de vot.

Pe scurt, oriunde ne-am ├«ndrepta privirea, UE-Dedal este ├«n pozi┼úie proast─â. ┼×i precum personajul mitului, va trebui s─â g─âseasc─â o cale de a ie┼či prin partea de sus labirintului. Surprinz─âtor, Comisia European─â este cea care ofer─â un element de solu┼úie. S─âpt─âm├«na aceasta, ├«n prezentarea proiectului de buget pentru 2014-2020,  executivul comunitar calific─â drept "finan┼ú─âri prioritare" "proiectele transfrontaliere ├«n domeniul energetic, al transporturilor ┼či al tehnologiilor de informa┼úii" ┼či propune o "sporire semnificativ─â a bugetului prev─âzut pentru cercetare ┼či inovare ├«n scopul de a investi ├«n competitivitatea noastr─â, precum ┼či fonduri suplimentare ├«n beneficiul tineretului european".

Cu alte cuvinte Comisia identific─â domeniile ├«n care europenii ar trebui s─â investeasc─â (┼či s─â se investeasc─â) pentru a ie┼či din declinul economic ┼či social ├«n care s├«nt ├«mb├«rliga┼úi. Din p─âcate, aceste perspective frumoase s├«nt contradictorii cu politicile impuse ┼ú─ârilor ├«n criz─â ÔÇô ┼či chiar ┼či majorit─â┼úii ┼ú─ârilor europene ÔÇô de c─âtre Bruxelles ┼či de statele membre. ┼×i ┼čtim foarte bine c─â inten┼úiile bune ale Comisiei ├«nainte de negocierile care urmeaz─â nu o angajeaz─â la nimic, deoarece va putea da vina pe state, sau chiar pe Parlament, dac─â toate aceste ambi┼úii vor fi diluate.

Austeritate real─â contra ambi┼úii pe h├«rtie: liderii europeni nu vor putea guverna mult timp ├«n contextul acestei contradic┼úii pe care popoarele din Europa o simt ├«n via┼úa de toate zilele. Icar, fiul lui Dedal, ┼či-a p├«rlit aripile ├«n timp ce uita de realitate.

Eric Maurice (n─âscut ├«n 1972) este jurnalist francez, redactor ┼čef al presseurop.eu. Dup─â ce a f─âcut studii de istorie ┼či jurnalism, a ├«nceput s─â lucreze, din anul 2000, la Courrier international, unde a fost responsabil pentru Fran┼úa, a transmis actualitatea nord-american─â ┼či a condus serviciul Europa de Vest.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.