Mîncarea
Dilema veche de săptămîna aceasta se întreabă dacă bucătăria românească există cu adevărat sau nu, ce a fost şi ce a ajuns. Mituri, legende, realităţi, reţete, origini nebuloase…Ni le descifrează, printre alţii, Mirel Bănică (antropolog), Matei Perahim (gastronom), Cristi Roman (jurnalist, blogger, chef) şi Emanuel Ciocu (editor cevabun.ro).
Andrei Pleşu scrie despre „Stuporile alimentare” generate de mereu contradictoriile diete: „Singura unanimitate savantă e că vitală e moderaţia şi că, de fapt, marele vinovat pentru toate e stresul. Concluzia: trebuie să mîncăm puţin, fiert şi vesel!”
Dorel Dumitru Chiriţescu, profesor de economie, analizează, în paralel, evoluţia lumii occidentale şi a celei orientale, pornind de la progresele Chinei.
Codrin Liviu Cuţitaru scrie despre întîlnirea memorabilă dintre David Lodge şi un homeless anglofon ieşean.
Corina Gologoţ îl întreabă pe Ion Vianu despre psihanaliză şi literatură.