Meniu gourmet pentru gurmanzi

8 iunie 2015
Meniu gourmet pentru gurmanzi jpeg

Da, cam așa aș putea strînge sub o singură pălărie impresiile lăsate de audiția a trei discuri apărute în ultima perioadă; în general constat că există interes, din punctul de vedere al caselor de discuri importante la nivel internațional, mai ales pentru ceea ce aș numi rarități sau curiozități.

Muzică de cameră cu Daniel Hope și prietenii săi

Aș putea număra pe degete discurile cu muzică de cameră care au apărut anul acesta. Într-un fel, nu mă mir: muzica de cameră este considerată o nișă în nișa și așa îngustă a muzicii clasice. Muzica de cameră a fost laborator de creație pentru marii compozitori clasici și romantici, locul unde au experimentat noi tehnici, noi idei. S-a născut dintr-o necesitate socială, atunci cînd oamenii se strîngeau în saloane pentru a asculta muzică sau pentru a cînta ei înșiși muzică – astăzi, asemenea obiceiuri au dispărut cu desăvîrșire, nu însă și oamenii care gustă un asemenea gen interpretat de un număr restrîns de instrumente.

„Sufletul“ discului lansat în 20 aprilie 2015 este violonistul Daniel Hope; este din surprinzător că acest muzician care a devenit o vedetă mai ales datorită unor proiecte mai curînd la granița muzicii clasice, revine pe tărîmul muzicii clasice 100%. După “Spheres”, „Escape to paradise” și “Vivaldi by Max Richter”, Daniel Hope propune cvartete de Mahler, Schumann și Brahms – aș zice că în contextul actual, e o dovadă de mare curaj.

Ascultînd discul, îți dai seama de ce o casă de discuri și-a asumat însă riscurile unui album cu muzică de cameră. Cei patru interpreți sînt muzicieni de o valoare incontestabilă – violonistul britanic Daniel Hope și trei americani, violistul Paul Neubauer, violoncelistul David Fickel și pianista Wu Han, reuniți sub auspiciile Chamber Music Society of Lincoln Center din New York, una dintre cele mai prestigioase asociații americane avînd drept scop promovarea muzicii de cameră. De altfel, directorii artistici ai acestei asociații sînt David Finckel și Wu Han. Ar mai fi de spus că David Fickel a făcut parte pînă de curînd din Cvartetul Emerson, multi-premiat cu Grammy.

Iar discul sună excepțional – este o înregistrare dintr-un concert live, iar autenticitatea trăirii live a interpreților se păstrează; repertoriul nu este unul prea des abordat: Cvartetul cu pian de Gustav Mahler (singura parte din acest cvartet pe care Mahler nu l-a mai terminat niciodată), Cvartetul cu pian op.47 de Robert Schumann și Cvartetul cu pian nr.1 op.25 de Johannes Brahms.

Cine vrea să asculte pentru prima dată în viața lui muzică de cameră, cine, dimpotrivă, apreciază deja foarte mult acest gen, găsește în acest disc un companion potrivit; cum ai putea să nu apreciezi Excelența?

„Lost and found“ cu oboistul Albrecht Mayer

Există ceva nedescoperit în repertoriul muzicii clasice din secolul al XVIII-lea? La prima vedere, am spune “nu”, dar ne-am înșela, pentru că, iată arhivele vechi ascund încă surprize.

Albrecht Mayer, un celebru oboist al timpurilor noastre, cu o importantă carieră solistică desfășurată în paralel cu activitatea de membru al uneia dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial, Orchestra Filarmonicii din Berlin (apropo, Filarmonica din Berlin vine în septembrie la Festivalul Enescu!), a descoperit cîteva partituri ale unor compozitori contemporani cu Mozart în vechi arhive din Saxonia și Turingia și le-a înregistrat pe un disc apărut în februarie 2015.

Sînt concerte semnate de Franz Anton Hoffmeister, Ludwig August Lebrun, Josef Fiala și Leopold Kozeluch; sigur, nu sînt capodopere (am avea totuși așteptări prea mari), dar ne aflăm în fața unei muzici sensibile, echilibrate, strălucitoare, interpretată absolut exemplar de Albrecht Mayer și Kammerakademie Postdam. Ar fi bine de adăugat că în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea s-a scris multă muzică pentru instrumente de suflat; flautul, oboiul și clarinetul erau instrumentele preferate de mulți muzicieni amatori, așa că cererea a creat și oferta. Și mai mult, răsfoind biografiile compozitorilor de pe acest disc, afli și că Franz Anton Hoffmeister a fost proprietarul primei edituri muzicale din istorie – Artaria.

Nu întîmplător acest disc a fost difuzat în premieră românească de Radio România Muzical chiar în prima zi de vară; discul acesta chiar aduce în casele celor care iubesc muzica clasică soarele cald al verii, zîmbetul și promisiunea unei vacanțe reușite.

„Time present and time past“  și clavecinul lui Mahan Esfahani

Știți cum arată și cum sună un clavecin, instrumentul care a precedat în istoria muzicii pianul? În România, unde nu există o prea mare tradiție a interpretării muzicii baroce, clavecinul este cu atît mai mult un instrument din cabinetul cu ciudățenii al istoriei.

Însă sînt convinsă că și alte țări din Europa, unde muzica veche are o tradiție, noul disc al clavecinistului iranian Mahan Esfahani a produs semne de întrebare. Un disc avînd clavecinul în prim-plan?

Se pare că miza a fost însă cîștigătoare, dacă ar fi doar să răsfoim cronicile internaționale referitoare la acest disc lansat în 11 mai 2015; mai mult, discul figurează în top 10 al vînzărilor albumelor de muzică clasică în Marea Britanie. Totul este altfel pe acest album: interpretul, repertoriul.

Ne-am putea închipui un iranian care cîntă muzică clasică la un clavecin? Ei bine, el este acest Mahan Esfahani, născut în 1984, cu studii în Statele Unite ale Americii, actualmente profesor la Guildhall School of Music and Drama in London, cu carieră care se numără în concerte pe marile scene ale lumii și mai multe discuri, toate recenzate la superlativ de presa internațională.

Iar repertoriul: un melanj de muzică barocă (Alessandro Scarlatti, Johann Sebastian Bach), clasică (Carl Philipp Emanuel Bach) și contemporană (Henryk Gorecki și Steve Reich) – o alăturare cel puțin îndrăzneață, însă foarte interesantă și ofertantă din punct de vedere auditiv. Mahan Esfahani nu apare singur pe acest disc, ci alături de ansamblul Concerto Koln, specializat în interpretarea muzicii vechi.

„Dacă este să cumpăraţi un singur album de clavecin în viaţa dumneavoastră, luaţi-l pe acesta. Este senzaţional!“ scrie The Times. Cred că are dreptate!

Discurile prezentate au fost difuzate de Radio România Muzical și pot fi reascultate oricînd pe site-ul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015”.

Albumele sînt disponibile și în România în magazinele de specialitate și pe site-urile www.getmusic.ro și www.emag.ro. Fișierele audio se pot cumpăra de pe www.itunes.com

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.