Mari simfonii sub bagheta lui Sergiu Celibidache

8 aprilie 2014
Patru povești și un dirijor jpeg

o nouă “Colecție cu dichis” împreună cu Dilema veche

“Țăranul care cîntă dimineața face muzică pură. Lui nu-i pasă de nimic, nici de text, nici de note. Îi pasă doar de frumusețea acestei dimineți. Aici găsim adevărata profunzime a artei”.

Sergiu CELIBIDACHE

spunea despre discuri că sînt “clătite cîntătoare”. Nu-i plăceau înregistrările: considera că ele reduc muzica la două dimensiuni și elimină spontaneitatea. Așa că a înregistrat, de fapt, foarte puține discuri, la începutul carierei. După moartea sa, cu acordul familiei Celibidache, au fost produse cîteva serii de CD-uri și DVD-uri cu unele dintre concertele sale mai vechi (o prezentare a lor se găsește pe site-ul

).

Prin urmare, înregistrările cu Sergiu Celibidache – spre deosebire de discurile altor dirijori, care au înregistrat sistematic “integrale” ale unor mari compozitori – sînt  rarități. De aceea, sînt foarte prețioase – în ciuda “disprețului” manifestat de Maestru față de aceste forme de a “conserva” muzica. 

Sergiu Celibidache a plecat din România cînd era foarte tînăr, dar nu a încetat niciodată să se considere român. S-a stabilit în Germania și, imediat după al doilea război mondial, a repus pe picioare Filarmonica din Berlin (primele concerte avînd loc la doar cîteva luni după încheierea conflagrației, în plină ocupație a trupelor aliate). În 1954 însă, pentru conducerea orchestrei berlineze a fost preferat Herbert von Karajan (iar aceasta a fost o adevărată dramă pentru Sergiu Celibidache). A devenit, din acel moment, un fel de “dirijor călător”, concertînd pe toate continentele, la pupitrul celor mai mari orchestre din lume. 

A călătorit toată viața pe baza unei legitimații eliberate de autoritățile berlineze după război, pe cînd orașul era împărțit în patru sectoare de către forțele aliate. Așa încît motto-ul său a fost “nu sînt german, sînt berlinez”. A primit un pașaport german în 1992, cînd a revenit la pupitrul Filarmonicii din Berlin pentru aniversarea de optzeci de ani.

Între timp, fusese director artistic al cîtorva orchestre importante – la Copenhaga, Stuttgart, Stockholm. În 1978 devine director al Filarmonicii din Munchen, pe care o transformă într-o orchestră de talie mondială: “Cea mai frumoasă și importantă realizare a mea, legată de membrii Filarmonicii din Munchen, este faptul că ei au devenit iarăși muzicieni germani”. Klaus Umbach, jurnalist la

și autorul cărții

(apărută în românește la Editura Vivaldi în 1998) explică ce însemna “german” pentru muzicianul Celibidache: “German – asta înseamnă pentru românul și cetățeanul universal Celibidache un ideal de a face muzică, un ideal sonor, și nu o declarație de simpatie față de țara care i-a fost multă vreme patrie adoptivă, și cu atît mai puțin o profesiune de credință politică sau o dogmă națională”. 

În legătură cu Sergiu Celibidache s-a folosit o întreagă salbă de metafore elogioase, observă același Klaus Umbach, care face o selecție a celor mai expresive, din cronicarii germani: “o Pythia masculină înțeleaptă, cu părul alb, transpusă pe estrada de concerte” (Klaus Geitel); “un Kaspar Hauser român, un Byron la pupitrul dirijoral, un Don Juan meridional” (Karl Schuman); “un Michelangelo în postură de dirijor, o combinație pe care numai El Greco ar putea-o portretiza” (Horst Koegler), “leul cu coama argintie”

“ultimul mare pontif al artei”

Dar, dincolo de aceste aprecieri, contează ce spunea Celibidache însuși despre arta dirijatului: “Eu nu fac nimic. Eu creez doar condițiile pentru ca muzicienii din orchestră să poată da expresie muzicalității lor O sută de muzicieni din orchestră înseamnă o sută de oameni diferiți, cu o sută de modalități de a reacționa la aceeași partitură. Aceste reacții trebuie să se armonizeze cu ideea compozitorului. Dirijorul este executorul testamentar al compozitorului și, dacă se pricepe la meseria sa și înțelege intențiile autorului, el împiedică devierile”. (citat din Klaus Umbach,

Editura Vivaldi, 1998, p. 52-53)

O nouă "Colecție cu dichis"

Începînd din 17 aprilie,

vă oferă o serie de CD-uri cu cîteva dintre simfoniile cărora Sergiu Celibidache le-a dat interpretări strălucite. Timp de 6 săptămîni, puteți cumpăra, împreună cu revista, la prețul de 19,99 lei fiecare, cele 6 discuri din noua “Colecție cu dichis” a

Pe 17 aprilie primiți cadou caseta de colecție.  Discurile au apărut inițial la casa de discuri Deutsche Grammophon

Proiectul este realizat în colaborare cu

. Partener media:

Sergiu Celibidache și Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart

Anton Bruckner - Simfonia nr. 7 în Mi major

Anton Bruckner - Simfonia nr. 3 în Re minor

Wolfgang Amadeus Mozart - Simfonia nr. 35 KV 385 în Re major "Haffner"; Franz Schubert - Simfonia nr. 5 D 485 în Si bemol major

Johannes Brahms  - Simfonia nr. 1 op.68 în Do minor

Johannes Brahms - Simfonia nr. 2 op. 73 în Re major; Johannes Brahms - Simfonia nr. 3 op. 90 în Fa major

Johannes Brahms - Simfonia nr. 4 op. 98 în Mi minor

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.