Manual de dans contemporan

29 iunie 2011
Manual de dans contemporan jpeg

All Art Was Once Contemporary. Aşa a scris Dan Perjovschi pe pereţii noului spaţiu de artă contemporană numit subRahova. Ca orice e nou pe lumea asta, şi dansul modern, ulterior contemporan, s-a izbit frontal de incapacitatea publicului de a-l înţelege şi, prin urmare, de respingere. Arta contemporană a trebuit să facă alianţe, să dea bătălii, să cucerească teritorii de gîndire şi percepţie şi să îşi asume eşecuri. Nimic nou pînă aici. Orice inovaţie „ucide” sistemul în funcţiune.

În România, în perioada regimului comunist, dansul a fost sufocat, obligat la cantonarea în formule clasice, iar după '90, formele contemporane, experimentale, şi-au găsit cu greu loc în peisajul cultural. Educaţia culturală în şcoli este rudimentară şi se axează exclusiv pe formule tradiţionale, fără un racord la contemporaneitate. Eventuale intervenţii artistice noi se izbesc de un zid de percepţie. Publicul nu este pregătit pentru arta contemporană, în sensul cel mai pragmatic, din cauză că nu are informaţiile necesare. Ochiul şi mintea sînt viciate de intermedirea convenţiei şi a naraţiunii, se dovedesc incapabile să înveţe o limbă nouă.

Dansul contemporan a avut un impact minor asupra publicului, nereuşind să treacă de bariera de limbaj. Chiar şi spectatorii interesaţi de acest tip de performance sînt dezarmaţi de lipsa informaţiei. CNDB şi Editura Art au publicat primul „manual de dans” prin traducerea unui volum extrem de valoros: Isabelle Ginot, Marcelle Michel, Dansul în secolul XX, o istorie a dansului modern şi contemporan, dar şi a teoriilor şi conceptelor care s-au dezvoltat în decursul anilor, contestîndu-se reciproc sau inspirîndu-se unele din altele. Cartea se constituie într-un instrument de lucru foarte util întrucît dă referinţe clare şi amănunţite despre dansul modern, de la primele elemente la sfîrşitul secolului XIX, cînd s-a elaborat primul sistem de studiu, analiză şi predare a mişcării pînă la Wim Vandekeybus sau la mobilizarea politică din dansul anilor 1990 – 2000. Cele mai importante răsturnări de viziune din dans sînt analizate pînă la măduvă. Mişcarea ca vizualizare a spaţiului, influenţată de lucrările artiştilor plastici abandonează partiturile clasice pentru o muzică virulentă, frîntă (John Cage) sau pentru absenţa sunetului. Isadora Duncan eliberează corpul dansatorului de codurile estetice. Martha Graham dă dansului o funcţie spirituală şi înlocuieşte corpul efeminat din clasicism cu unul atletic. De aici începe preocuparea pentru corp, pe care coregrafii îl vor trece printr-o serie de viziuni: corpul abstract / metaformozat / fragmentat / închis în el însuşi / antrenat – civil / nondramatic / războinic.

În secolul XX, dansul îşi afirmă conştiinţa politică, denunţă realitatea economică şi socială, coregraful are o misiune educativă şi un rol politic. Apar influenţe puternice din zona psihanalizei, în special a lui Carl G. Jung, dar şi a filozofiei zen. Noţiunea de spectacol este înlocuită cu cea de performance, iar cea de dansator, cu perfomer, concepte mai generoase, complexe, care depăşesc latura exclusiv spectaculară şi aduc un plus de cercetare şi atitudine în dans. Abstractizarea limbajului, esenţializarea lui cîştigă teren în faţa naraţiunii. Intersdiciplinaritatea devine un statement. Teatrul–dans se naşte ca o nouă artă prin Pina Bausch şi Robert Wilson, iar în ultimii ani se apropie de film, televiziune şi noile tehnologii. Dansul devine din ce în ce mai mult un mod de analiză şi reacţie a comunităţii faţă de politic.

Cartea face trimitere la site-uri sau clipuri cu fragmente din spectacole care au schimbat dansul, are o bibliografie amplă şi o schemă recapitulativă. Pe marginea fiecărei pagini există un spaţiu pentru notiţe. Volumul de informaţii e generos, analiza lor, pertinentă, iar limbajul, accesibil.

Dansul în secolul XX este un volum absolut necesar consumatorului de cultură român, pe care îl poate ajuta să înţeleagă limba vremurilor în care trăieşte. Cînd cumpărăm un obiect de îmbrăcăminte, sîntem atenţi nu numai la design, ci şi la calitatea materialului, delicateţea cusăturii sau, mai nou, la substanţa cu care este vopsit. Fără o minimă informaţie, orice act de cultură este doar o haină care ne fereşte de frig, dar nu ne poate oferi plăcere intelectuală, căci pentru a-l consuma, trebuie să fie cultivaţi în egală măsură şi artiştii, şi spectatorii. Altfel, proroocim în pustie.


„Totul pune în opoziţie dansul clasic – care formează cu preţul unor ani de muncă înverşunată, „îngeraşi” asexuaţi, atît de descărnaţi încît abia dacă-i mai ţine un fir de păr de podea, gata să-şi ia zborul către un cer unde Eros n-are drept de cetate – şi dansul modern – avînd-o ca posibil simbol pe Martha Graham -, ce produce corpuri înfipte în pămînt, al căror bazin pare a fi o cutie a Pandorei de unde izbucnesc pulsiuni, dorinţe şi manifestări ale inconştientului. (...) Dansul clasic există datorită menţinerii şi transmiterii unui repertoriu şi unei tradiţii, în timp ce dansul modern îşi inventează propriile coduri, repunîndu-le permanent în discuţie.” – Isabelle Ginot, Marcelle Michel, Dansul în secolul XX.
 

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.