Mai stăpînă pe furia mea

Lavinia BRANIŞTE
29 iulie 2014
Mai stăpînă pe furia mea jpeg

   Eugen era agresiv.
   - Ce, Lavinia, la Brăila nu sînt maşini?
   Trecea repede prin locuri nepermise, eu rămîneam pe partea cealaltă şi mă smiorcăiam, mergeam în paralel pînă la trecere şi cînd ajungeam lîngă el, mă simţeam prost că sînt o fricoasă. Ştiam oricum că nu m-ar lua niciodată cu el pe motocicletă pînă în Portugalia.
   - Aoileu, frate, cît îţi ia să te speli pe mîini? Mănînci odată merdeneaua aia?
   Scuză-mă că mestec.
   Eram pe terasă la Green şi, cînd a sunat Dan că da, m-am trezit şi vin înspre voi, m-a somat să dau ceaiul peste cap, mi-a luat geanta – pe care mi-o ducea el, că era prea grea de mine – şi a ieşit primul pe poartă. Tot drumul am mers în spatele lui. Bărbaţi cu ceafa frumoasă, tunsă scurt... Nu m-au învăţat nimic ultimii ani.

Căutasem toată seara un bărbat care să vină să stea cu mine a doua zi dimineaţa. Domnul Enache de la Enache Instalaţii mă întrebase dacă n-am un vecin mai înfipt, dar i-am zis că eu trec pe-acasă doar în vacanţe şi cînd sînt acasă încerc să ies cît mai puţin fiindcă mă deprimă mahalaua, stau înşirate toate la poartă pe scăunele şi mă întreabă ce am în sacoşă şi cît cîştigă mama în Spania şi tot timpul trebuie să inventăm şi să ne plîngem, ca să nu ne suspecteze că avem bani, că dacă te miros hienele astea că ai bani după aia o jupoaie pe mamaia pentru toate tîmpeniile de reparaţii, gen gardul de la găini şi bordura de la cimitir şi tivul de la capot, să te ferească Dumnezeu să ai vreo legatură cu Italia sau Spania, că miroşi a bani, plus că eşti picat din lună şi nu ştii cum e mersul cu bancnotele, te pierzi în împărţiri la patru, deci nu, stimate domn, avem un cumnat la Galaţi, dar e un mototol, şi nevastă-sa a ajuns în ultima vreme să-l scoată tot mai greu din sărite.
   - Atunci ţine-te tu tare.
   Trebuia să concediez trei muncitori care de patru săptămîni se chinuiau să-mi facă o baie şi să-mi monteze două uşi, reuşiseră să pună numai una, şi aia invers faţă de cum cerusem, de cîte ori mă suna Eugen mă întreba prima dată de cîte ori mi-am luat uşa în cap în ziua aia. Lol.
   Înroşisem telefonul în seara aia, căutînd un bărbat. Pînă la urmă m-a rezolvat tatăl prietenului meu din liceu, care încă mai ţinea la mine şi mă voia noră, deşi fiul ajunsese prin America. Tipul era la Oradea, dar l-a sunat pe directorul lui economic, i-a explicat despre ce e vorba, golanii au văzut o babă şi o copilă şi-şi bat joc, du-te acolo şi stai cu ele, şi apoi către mine: te asigur că e un munte de om şi are vocea groasă şi la ceartă e un peşte în apă.
   - E un munte de om şi are voce groasă, am zis, mama se plimba cu telefonul la ureche de colo-colo.
   - Să nu le mai dai niciun ban, ai auzit?
   - Dacă iese cu îmbrînceli, mamaia o să facă infarct după perdea.
Iniţial spusese că ei i-e ruşine să concedieze, înţelegerea e înţelegere, după ce le făcuse gogoşi din omenie şi le cumpărase bere o dată la două zile, ea n-avea de gînd să participe, eu plec de acasă mîine dimineaţă şi n-ai decît să te descurci. După aia şi-a adus aminte că are pui de trei zile, îi păzea non-stop de şobolani şi pisici (punea prin găuri otravă cu miros de pizza, şoarecii dispăreau cu otrava dînd din coadă, apoi se întorceau să mai ia, odată am făcut eye-contact cu unul, l-am urmărit cum alerga pe lîngă zid, dacă aş fi ştiut ce trebuie să fac, aveam timp să fac. Iarna, pe zăpada neatinsă, lăbuţele lor deschideau cărare), îi păzea, deci, şi s-a răzgîndit, eu îmi pun puii într-o cutie şi-i bag în casă şi încui uşa şi n-ai decît să te descurci.
   După aia am chemat un singur muncitor, în prima zi s-a pus în genunchi să niveleze podeaua, cînd s-a ridicat s-a lovit de colţul geamului deschis şi şi-a spart capul, a ieşit din casă strigînd tanti, dă-mi o oglindă, eu nu voiam decît să se termine. El e, totuşi, cel care m-a făcut să înţeleg latura umană a manelei. Era înduioşător cum stătea cocoţat pe masă, la bustul gol, dădea tavanul cu glet - ochii îmi fugeau spre subraţul păros ca spre un pol genital - cu mîinile şi privirea în sus şi fredona maneaua de pe casetă, nu mă iubeşti, nu mă iubeşti şi pe faţa lui se vedea chiar asta, că nu-l iubeşte.
   După ce a explodat geamul de la cabina de duş pe el şi a ieşit în prag plin de aşchii de sticlă în care încolţeau puncte de sînge, am hotărît că e momentul să-mi iau o pauză şi m-am dus la Bucureşti să mă văd cu băieţii.
 
   Cînd s-a făcut verde la semafor, de pe cele două părţi ale străzii au pornit două armate. La mijloc m-am pregătit pentru impact, m-am dat în spatele lui Eugen.
   Îmi pusesem nişte ochelari de soare cool, chiar dacă nu erau cu dioptrii, m-am gîndit că e suficient să nu intru în obiecte sau să văd să mă feresc dacă vin alţii să intre în mine. Eugen se întorcea din cînd în cînd să se uite dacă mai sînt acolo, mai zicea cîte ceva despre mama lui Vali, ne duceam s-o spionăm, urma să se întîlnească cu unul, Vali murea de gelozie şi-l rugase pe Dan să vadă care e treaba. Cum ajunsese   Eugen implicat habar n-am, eu credeam că mergem la terasă.
   - Păi da, la terasă, da’ să vedem ce-i cu mă-sa lu’ ăsta.
   Nici n-auzeam prea bine cu ochelarii, parcă aveam o găleată pe cap, la primul colţ am renunţat la ei.
Domniţa Bălaşa era în drum şi am intrat să luăm lumînări, mi-am pus cîte o dorinţă pentru fiecare, am discutat despre scăriţa din interior, după aia am ieşit şi am dat roată bisericii, ei au continuat să discute despre vitralii şi uşi, eu m-am dat deoparte să trimit un sms, în tot acest timp un roi de musculiţe bezmetice se deplasa odată cu mine, deasupra capului. „O să mă dau la fund o vreme.” Iubitul îmi ceruse să rămînem prieteni. Mă simt apropiat de tine, dar nu cred că putem evolua împreună. Şi iubitul dinainte: noi doi nu avem nicio şansă. Şi iubitul dinainte: nu ne leagă nimic. Deşi eu credeam că totul. Eu spusesem o singură dată indiferenţa ta mă ofensează.
   - Dar Dina nu e foarte în vîrstă?
   Dan a zîmbit intrigat.
   - Vreo şaizeci. E foarte abătută în perioada asta, atîtea nelinişti sentimentale, Vali ar trebui să-i dea pace.
   - Vali tre’ să se caute la cap. Vali e un exerciţiu simplu pentru psihanaliştii începători, are scheme evidente.
   Eugen mă întrebase pe drum dacă n-am vreo şase milioane la mine să-şi ia şi el Freud-ul de la Trei, îşi descoperise noi interese.
   În ziua în care m-am despărţit am plîns ca o descreierată pentru că-mi venea în minte o profă de la şcoala doctorală, căsătorită cu meseria ei prăfoasă, Domnişoara Preda, cu franceza ei care mă obosea, femeia asta care făcea eforturi supraomeneşti ca să articuleze sunetele, pentru fiecare r aproape graseiat femeia ardea calorii. Mă întrebam dacă fusese vreodată onestă cu franceza ei, dacă îşi lăsase franceza vreodată să sune româneşte. Am plîns pentru c-aveam toate şansele să mor domnişoară bătrînă, deşi la cursul de scientometrie, la testul de ştiinţificitate, îmi ieşise că nu sînt chiar atît de terifiant de academică. Iubitul mă dispreţuia pentru că-mi iroseam viaţa citind cărţi scrise de alţii. Pentru că-mi devenise din nou proeminentă bătătura de la scris. Intrasem într-o sectă de doctoranzi, zombişti care trăgeau după ei ghiuleaua de picior. Din ăia care m-ar fi omorît cu pietre dacă mă scobeam în nas la o discuţie de cafenea în care Alex recita din Anatomia criticii.
   Înconjurată de cărţi şi foi la trei sute şaizeci de grade, cădeam pradă atacurilor de panică. În finalul unei lucrări semestriale la şcoala doctorală, îmi exprimasem îndoiala că cercetarea mea face lumea să se învîrtă. Asta era într-o duminică, pe la unu noaptea, luni dimineaţă la şapte aveam în căsuţa poştală mail de la profesor, pînă să se încarce am murit un pic, mă temeam că mă pune să refac, că-mi spune că-i prea scurtă (spaima examenelor de literatură – că-i prea scurtă) şi de fapt proful a început aşa: stimată colegă, vă asigur că faceţi ştiinţă.
   M-am pus dintr-odată în faţa lor şi i-am oprit.
   - Vreau să-mi spuneţi cum sînt eu ca femeie. Ce vă inspir?
   - Hai, Lavinia, te apucă iar paranoia, ce-ai? Du-te şi cumpără-ţi ceva de îmbrăcat.
   - Dan, tu ce zici?
   - Eu cred că eşti ok.
   - Eu cred că sînt o persoană adorabilă şi că merit să mi se întîmple ceva frumos. Să aibă cineva grijă de mine, gen.
   - Aoileu, p-asta o apucă damblaua de nemîncată ce e.
   - Dan, tu de ce faci doctorat?
   - Pentru istoria literaturii, cum de ce?
   Am rămas din nou în urma lor, eram pe o străduţă în pantă, admirau un zid de cărămidă. El avea un subiect cu adevărat interesant.
   Eram curioasă cum arată mama lui Vali, cum trebuie să arăţi ca să mai poţi avea nelinişti sentimentale la şaizeci de ani. Ştiam sigur că Eugen nu mai ştia drumul spre parc, de vreo jumătate de oră eram rătăciţi pe străduţe. Am scos din nou mobilul. Iubitul nu răspunsese. Am butonat încă o dată acelaşi mesaj, o să mă dau la fund o vreme.

din volumul Cinci minute pe zi, Casa de pariuri literare, 2012.

Lavinia Branişte va citi - alături de Mircea Cărtărescu, Svetlana Cârstean, Teodor Dună, Radu Mareş, Dmitri Miticov, Ioana Nicolaie, Adina Popescu şi Alex Tocilescu - la mini-maratonul de poezie şi proză scurtă din cadrul Festivalului Dilema veche de la Alba-Iulia, 22-24 august.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.