Mai stăpînă pe furia mea

Lavinia BRANIŞTE
29 iulie 2014
Mai stăpînă pe furia mea jpeg

   Eugen era agresiv.
   - Ce, Lavinia, la Brăila nu sînt maşini?
   Trecea repede prin locuri nepermise, eu rămîneam pe partea cealaltă şi mă smiorcăiam, mergeam în paralel pînă la trecere şi cînd ajungeam lîngă el, mă simţeam prost că sînt o fricoasă. Ştiam oricum că nu m-ar lua niciodată cu el pe motocicletă pînă în Portugalia.
   - Aoileu, frate, cît îţi ia să te speli pe mîini? Mănînci odată merdeneaua aia?
   Scuză-mă că mestec.
   Eram pe terasă la Green şi, cînd a sunat Dan că da, m-am trezit şi vin înspre voi, m-a somat să dau ceaiul peste cap, mi-a luat geanta – pe care mi-o ducea el, că era prea grea de mine – şi a ieşit primul pe poartă. Tot drumul am mers în spatele lui. Bărbaţi cu ceafa frumoasă, tunsă scurt... Nu m-au învăţat nimic ultimii ani.

Căutasem toată seara un bărbat care să vină să stea cu mine a doua zi dimineaţa. Domnul Enache de la Enache Instalaţii mă întrebase dacă n-am un vecin mai înfipt, dar i-am zis că eu trec pe-acasă doar în vacanţe şi cînd sînt acasă încerc să ies cît mai puţin fiindcă mă deprimă mahalaua, stau înşirate toate la poartă pe scăunele şi mă întreabă ce am în sacoşă şi cît cîştigă mama în Spania şi tot timpul trebuie să inventăm şi să ne plîngem, ca să nu ne suspecteze că avem bani, că dacă te miros hienele astea că ai bani după aia o jupoaie pe mamaia pentru toate tîmpeniile de reparaţii, gen gardul de la găini şi bordura de la cimitir şi tivul de la capot, să te ferească Dumnezeu să ai vreo legatură cu Italia sau Spania, că miroşi a bani, plus că eşti picat din lună şi nu ştii cum e mersul cu bancnotele, te pierzi în împărţiri la patru, deci nu, stimate domn, avem un cumnat la Galaţi, dar e un mototol, şi nevastă-sa a ajuns în ultima vreme să-l scoată tot mai greu din sărite.
   - Atunci ţine-te tu tare.
   Trebuia să concediez trei muncitori care de patru săptămîni se chinuiau să-mi facă o baie şi să-mi monteze două uşi, reuşiseră să pună numai una, şi aia invers faţă de cum cerusem, de cîte ori mă suna Eugen mă întreba prima dată de cîte ori mi-am luat uşa în cap în ziua aia. Lol.
   Înroşisem telefonul în seara aia, căutînd un bărbat. Pînă la urmă m-a rezolvat tatăl prietenului meu din liceu, care încă mai ţinea la mine şi mă voia noră, deşi fiul ajunsese prin America. Tipul era la Oradea, dar l-a sunat pe directorul lui economic, i-a explicat despre ce e vorba, golanii au văzut o babă şi o copilă şi-şi bat joc, du-te acolo şi stai cu ele, şi apoi către mine: te asigur că e un munte de om şi are vocea groasă şi la ceartă e un peşte în apă.
   - E un munte de om şi are voce groasă, am zis, mama se plimba cu telefonul la ureche de colo-colo.
   - Să nu le mai dai niciun ban, ai auzit?
   - Dacă iese cu îmbrînceli, mamaia o să facă infarct după perdea.
Iniţial spusese că ei i-e ruşine să concedieze, înţelegerea e înţelegere, după ce le făcuse gogoşi din omenie şi le cumpărase bere o dată la două zile, ea n-avea de gînd să participe, eu plec de acasă mîine dimineaţă şi n-ai decît să te descurci. După aia şi-a adus aminte că are pui de trei zile, îi păzea non-stop de şobolani şi pisici (punea prin găuri otravă cu miros de pizza, şoarecii dispăreau cu otrava dînd din coadă, apoi se întorceau să mai ia, odată am făcut eye-contact cu unul, l-am urmărit cum alerga pe lîngă zid, dacă aş fi ştiut ce trebuie să fac, aveam timp să fac. Iarna, pe zăpada neatinsă, lăbuţele lor deschideau cărare), îi păzea, deci, şi s-a răzgîndit, eu îmi pun puii într-o cutie şi-i bag în casă şi încui uşa şi n-ai decît să te descurci.
   După aia am chemat un singur muncitor, în prima zi s-a pus în genunchi să niveleze podeaua, cînd s-a ridicat s-a lovit de colţul geamului deschis şi şi-a spart capul, a ieşit din casă strigînd tanti, dă-mi o oglindă, eu nu voiam decît să se termine. El e, totuşi, cel care m-a făcut să înţeleg latura umană a manelei. Era înduioşător cum stătea cocoţat pe masă, la bustul gol, dădea tavanul cu glet - ochii îmi fugeau spre subraţul păros ca spre un pol genital - cu mîinile şi privirea în sus şi fredona maneaua de pe casetă, nu mă iubeşti, nu mă iubeşti şi pe faţa lui se vedea chiar asta, că nu-l iubeşte.
   După ce a explodat geamul de la cabina de duş pe el şi a ieşit în prag plin de aşchii de sticlă în care încolţeau puncte de sînge, am hotărît că e momentul să-mi iau o pauză şi m-am dus la Bucureşti să mă văd cu băieţii.
 
   Cînd s-a făcut verde la semafor, de pe cele două părţi ale străzii au pornit două armate. La mijloc m-am pregătit pentru impact, m-am dat în spatele lui Eugen.
   Îmi pusesem nişte ochelari de soare cool, chiar dacă nu erau cu dioptrii, m-am gîndit că e suficient să nu intru în obiecte sau să văd să mă feresc dacă vin alţii să intre în mine. Eugen se întorcea din cînd în cînd să se uite dacă mai sînt acolo, mai zicea cîte ceva despre mama lui Vali, ne duceam s-o spionăm, urma să se întîlnească cu unul, Vali murea de gelozie şi-l rugase pe Dan să vadă care e treaba. Cum ajunsese   Eugen implicat habar n-am, eu credeam că mergem la terasă.
   - Păi da, la terasă, da’ să vedem ce-i cu mă-sa lu’ ăsta.
   Nici n-auzeam prea bine cu ochelarii, parcă aveam o găleată pe cap, la primul colţ am renunţat la ei.
Domniţa Bălaşa era în drum şi am intrat să luăm lumînări, mi-am pus cîte o dorinţă pentru fiecare, am discutat despre scăriţa din interior, după aia am ieşit şi am dat roată bisericii, ei au continuat să discute despre vitralii şi uşi, eu m-am dat deoparte să trimit un sms, în tot acest timp un roi de musculiţe bezmetice se deplasa odată cu mine, deasupra capului. „O să mă dau la fund o vreme.” Iubitul îmi ceruse să rămînem prieteni. Mă simt apropiat de tine, dar nu cred că putem evolua împreună. Şi iubitul dinainte: noi doi nu avem nicio şansă. Şi iubitul dinainte: nu ne leagă nimic. Deşi eu credeam că totul. Eu spusesem o singură dată indiferenţa ta mă ofensează.
   - Dar Dina nu e foarte în vîrstă?
   Dan a zîmbit intrigat.
   - Vreo şaizeci. E foarte abătută în perioada asta, atîtea nelinişti sentimentale, Vali ar trebui să-i dea pace.
   - Vali tre’ să se caute la cap. Vali e un exerciţiu simplu pentru psihanaliştii începători, are scheme evidente.
   Eugen mă întrebase pe drum dacă n-am vreo şase milioane la mine să-şi ia şi el Freud-ul de la Trei, îşi descoperise noi interese.
   În ziua în care m-am despărţit am plîns ca o descreierată pentru că-mi venea în minte o profă de la şcoala doctorală, căsătorită cu meseria ei prăfoasă, Domnişoara Preda, cu franceza ei care mă obosea, femeia asta care făcea eforturi supraomeneşti ca să articuleze sunetele, pentru fiecare r aproape graseiat femeia ardea calorii. Mă întrebam dacă fusese vreodată onestă cu franceza ei, dacă îşi lăsase franceza vreodată să sune româneşte. Am plîns pentru c-aveam toate şansele să mor domnişoară bătrînă, deşi la cursul de scientometrie, la testul de ştiinţificitate, îmi ieşise că nu sînt chiar atît de terifiant de academică. Iubitul mă dispreţuia pentru că-mi iroseam viaţa citind cărţi scrise de alţii. Pentru că-mi devenise din nou proeminentă bătătura de la scris. Intrasem într-o sectă de doctoranzi, zombişti care trăgeau după ei ghiuleaua de picior. Din ăia care m-ar fi omorît cu pietre dacă mă scobeam în nas la o discuţie de cafenea în care Alex recita din Anatomia criticii.
   Înconjurată de cărţi şi foi la trei sute şaizeci de grade, cădeam pradă atacurilor de panică. În finalul unei lucrări semestriale la şcoala doctorală, îmi exprimasem îndoiala că cercetarea mea face lumea să se învîrtă. Asta era într-o duminică, pe la unu noaptea, luni dimineaţă la şapte aveam în căsuţa poştală mail de la profesor, pînă să se încarce am murit un pic, mă temeam că mă pune să refac, că-mi spune că-i prea scurtă (spaima examenelor de literatură – că-i prea scurtă) şi de fapt proful a început aşa: stimată colegă, vă asigur că faceţi ştiinţă.
   M-am pus dintr-odată în faţa lor şi i-am oprit.
   - Vreau să-mi spuneţi cum sînt eu ca femeie. Ce vă inspir?
   - Hai, Lavinia, te apucă iar paranoia, ce-ai? Du-te şi cumpără-ţi ceva de îmbrăcat.
   - Dan, tu ce zici?
   - Eu cred că eşti ok.
   - Eu cred că sînt o persoană adorabilă şi că merit să mi se întîmple ceva frumos. Să aibă cineva grijă de mine, gen.
   - Aoileu, p-asta o apucă damblaua de nemîncată ce e.
   - Dan, tu de ce faci doctorat?
   - Pentru istoria literaturii, cum de ce?
   Am rămas din nou în urma lor, eram pe o străduţă în pantă, admirau un zid de cărămidă. El avea un subiect cu adevărat interesant.
   Eram curioasă cum arată mama lui Vali, cum trebuie să arăţi ca să mai poţi avea nelinişti sentimentale la şaizeci de ani. Ştiam sigur că Eugen nu mai ştia drumul spre parc, de vreo jumătate de oră eram rătăciţi pe străduţe. Am scos din nou mobilul. Iubitul nu răspunsese. Am butonat încă o dată acelaşi mesaj, o să mă dau la fund o vreme.

din volumul Cinci minute pe zi, Casa de pariuri literare, 2012.

Lavinia Branişte va citi - alături de Mircea Cărtărescu, Svetlana Cârstean, Teodor Dună, Radu Mareş, Dmitri Miticov, Ioana Nicolaie, Adina Popescu şi Alex Tocilescu - la mini-maratonul de poezie şi proză scurtă din cadrul Festivalului Dilema veche de la Alba-Iulia, 22-24 august.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat de acest şarpe veninos
Muşcătura de viperă poate fi gravă, ajungându-se la deces în lipsa intervenţiei prompte. Specialiştii explică ce trebuie făcut şi, mai ales, ce nu trebuie făcut într-o astfel de situaţie. Sunt, de asemenea, măsuri de prevenţie şi informaţii pe care orice amator de drumeţii ar trebui să le cunoască.
image
Un bărbat care şi-a înşelat soţia a fost obligat de judecători să-i achite despăgubiri de 20.000 euro
Un bărbat care şi-a înşelat soţia şi a lăsat-o fără avere a fost obligat de instanţă să-i plătească daune morale şi compensatorii în valoare totală de 20.000 euro.
image
Păţania neaşteptată a unei românce în Grecia. „Asta cu seriozitatea şi amabilitatea grecilor e doar un mit”
O româncă spera să petreacă un concediu de vis în Grecia, iar pentru asta şi-a rezervat din timp camere la un hotel de patru stele. Ajunsă acolo, turista a avut o surpriză neplăcută.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.