„Mă intrigă alăturările de obiecte” – interviu cu Dominic-Petru VÎRTOSU

28 ianuarie 2015
„Mă intrigă alăturările de obiecte” – interviu cu Dominic Petru VÎRTOSU jpeg

Care sînt temele picturii tale?

Îmi place să pictez tot ce ţine de universul cotidianului şi de banalitatea oraşului sau a experienţelor trăite în el. De la prăjituri la pisicuţe trecînd prin pistoane, eclere şi chiloţi; fiecare obiect, oricît de anodin, are pentru mine un sens estetic. Însă ceea ce mă intrigă şi mai tare sînt alăturările, juxtapunerile de obiecte: acestea sînt cu adevărat surse de mirare şi răsfăţ vizual pentru spiritul meu estetic. Din astfel de decupaje ies universuri noi şi intrigante, care, pînă la urmă, au şi ele sens. Tema mea predilectă este mai mult una de concept: incertitudinea. Privesc incertitudinea ca raspuns la acea întrebare minunată pe care o primesc: "Ce a vrut să spună artistul?". Incertitudinea ca tehnică de lucru înseamnă că eu nu decid, conştient, că o pictură este mai degrabă tristă sau veselă, clară sau tulbure, eu las pictura să rămînă la jumătatea tuturor stărilor. 

Ce te inspiră din viața cotidiană?

Inspiraţia este un exerciţiu continuu pentru mine. Ea se manifestă, de cele mai multe ori, atunci cînd vine pe un teren propice. Inspiraţia mă va găsi la lucru. De aceea folosesc orice pretext pentru a improviza poveşti, situaţii şi scene imposibile sau neveridice, uneori pînă la absurd. Mă inspiră obiecte ale cotidianului: de la pungi de chipsuri la replici spuse în coada de la supermarket. Uneori, traducerea literală a unor proverbe sau vorbe din bătrîni poate fi, şi ea, o sursă de inspiraţie şi delectare. 

Pictura ta e plină de ființe între drăgălaș și grotesc: păpuși, iepurași, pitici...

Personajele cu tentă animalieră persistă în picturile mele de ceva vreme. La acestea s-au adăugat păpuşile şi pluşurile. Cred că acest mod de exprimare m-a ales pe mine, nu eu pe el. Neliniştea pe care o emană prezenţa insecurizantă a unor personaje precum oamenii cu cap de iepure este ceva ce am dorit dintotdeauna să transmit: este o stare incertă la graniţa dintre comedie şi film de groază. La fel cum clovnii sînt haioşi ziua în amiaza mare, dar capătă conotaţii înunecate în penumbră. Neliniştea este ceea ce stă în spatele nevoii de a merge mai departe, de a face lucruri: este neliniştea în faţa necunoscutului de la capătul vieţii - acel necunoscut în faţa căruia sîntem nu numai neputincioşi, dar şi depersonalizaţi, la fel cum personajele mele sînt anonime. 

Ai lucrat și în media. Cum vezi intersecția dintre pictură și mijloacele de comunicare media?

Mijloacele din media urmăresc să satisfacă nevoi comerciale pure şi, de aceea, se "barochizează" pe zi ce trece pentru a ieşi la suprafaţă în marea de mesaje. Pentru mine, experienţa din industria media (în care am activat pe segmentul de marketing vizual) a fost una revelatoare: mi-am dat seama că, în timpul prezent, nu mai există niciun fel de limită pentru posibilităţile de exprimare pe domeniul vizual. Totul se poate. Totul este permis. Acest TOT nu va fi înţeles oriunde şi de către oricine, desigur, dar el este permis. Apropierea dintre tehnicile publicitare şi sfera artei nu sînt nicidecum noi: să ne aducem aminte că Salvador Dali este creatorul logo-ului Chupa Chups, de exemplu. În acest context, experienţa anilor de televiziune şi publicitate îşi spune cuvîntul în lucrările mele atunci cînd urmăresc claritatea mesajului sau reguli de compoziţie a imaginii. Dimensiunile acestei apropieri sînt însă colosale în ziua de astăzi, iar influenţa de limbaj a artei asupra vizualului comercial dar şi viceversa, este vizibilă mult mai rapid şi direct. 

Expoziţia ”Here & Now” a pictorului Dominic - Petru Vîrtosu din cadrul Academiei de Studii Economice (str. Căderea Bastiliei nr. 2-10, clădirea Ion N. Angelescu, etaj 1) va putea fi vizitată pînă pe 28 februarie 2015.

Interviu realizat de Iulia ALEXA

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.