Lidl România şi responsabilitatea socială

Publicat în Dilema Veche nr. 643 din 16-22 iunie 2016
Lidl România şi responsabilitatea socială jpeg

Încă de la intrarea pe piața din România, Lidl a căutat să acționeze responsabil în toate domeniile sale de activitate. Sub umbrela „Pentru un viitor mai bun“, acesta și-a dezvoltat o strategie de responsabilitate socială bazată pe cinci piloni definitorii pentru activitatea sa: societate, mediu, sortimentație și produse, resurse umane și logistică. Eforturile Lidl se îndreaptă spre sprijinirea educației, a unui stil de viață sănătos, obținut prin echilibrul dintre alimentația corectă și sport, dar și spre susținerea categoriilor defavorizate. Totodată, cu ajutorul clienților și angajaților, compania sprijină în mod constant organizațiile non-profit care au dezvoltat proiecte reprezentînd soluții pentru nevoile societății, prin campanii de donații la casele de marcat.

În domeniul educației, compania a demarat acum trei ani cea mai amplă campanie de educație rutieră, în parteneriat cu Poliția Română. Încă din 2013, în fiecare an, Lidl România dă „Verde la educaţie pentru circulaţie“, un proiect ce duce la conștientizarea de către cei mici a importanței cunoașterii și respectării regulilor de circulație. Aceasta poate conduce, pe termen lung, la reducerea semnificativă a numărului accidentelor rutiere în care sînt implicați cu vină co­piii. Statisticile pe care Poliția Română le oferă în acest sens par să demonstreze că efectele unor astfel de demersuri sînt benefice.

În domeniul sănătății, Lidl a inițiat o campanie de donații la casele de marcat „Donează pentru cei care salvează“, în parteneriat cu Fundația pentru SMURD. Cei care salvează vieți au nevoie de ajutorul nostru pentru a dezvolta sistemul integrat medical și tehnic de urgență ce va duce la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care locuiesc și muncesc în România. Din fondurile colectate – 100.000 de euro – și din cele donate de Lidl în nume propriu – 50.000 de euro – au fost achiziționate cinci motociclete de intervenție urbană și 23 de echipamente de protecție pentru personalul medical în acțiunile de salvare.

În zona resurselor umane, retailer-ul ia o serie de măsuri de responsabilitate socială pentru cei peste 4200 de angajați Lidl România. Pentru ca fiecare nou angajat Lidl să aibă un start bun în carieră, acesta a creat programe de training specifice fiecărei funcții și a dezvoltat o serie de beneficii asociate pachetului salarial, cum ar fi creșterile progresive ale zilelor de concediu sau remunerarea fiecărui minut lucrat. Unul dintre cele mai mari programe pentru angajați, „Viitorul Șef de Magazin“, a fost premiat recent pentru „Cea mai bună inițiativă a unui angajator“. Prin acesta, Lidl a decis să investească în îmbunătăţirea calităţilor manageriale şi de leadership ale fiecărui şef de magazin din ţară, precum şi în formarea viitorilor şefi.

Protejarea mediului prezintă, de asemenea, un interes constant pentru ­Lidl, astfel că  investește într-un viitor mai verde și în protejarea comunităților de riscurile poluării. În 2014 a avut campania „1 leu pentru copacul meu“ și a organizat sesiuni de împădurire în șase localități din România.

În 2015, Lidl a inițiat programul na­țional de reciclare „ComPETiția pentru un viitor mai bun“. Campania a avut ca scop educarea și implicarea în colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaj, în special a PET-urilor.

În fiecare an, Lidl depune în centrele specializate de reciclare tone de deşeuri de hîrtie şi mase plastice. Toate pungile de cumpărături marca Lidl sînt fabricate în proporţie de peste 80% din materiale reciclabile şi poartă sigla „Der Blaue Engel“, simbol ecologic recunoscut internaţional.

UTZ Certified este un program ce încurajează producția sustenabilă de cacao, cafea sau ceai. Programul îi învață pe producători despre cultivarea corectă și responsabilă, protecția muncii și a mediului înconjurător. Lidl finanțează înființarea unei școli pregătitoare pentru micii producători, care se obligă să păstreze normele UTZ Certified. Sistemul implementat asigură transparență în comerțul cu produse certificate și se asigură că, într-adevăr, aceste produse provin din culturi sustenabile, care nu afectează mediul înconjurător și în care condițiile de muncă respectă un anumit standard de calitate.

Din punct de vedere logistic, Lidl optimizează zilnic rutele camioanelor, pentru a reduce impactul pe care transportul de marfă îl are asupra mediului. Sediul logistic Lidl din Lugoj este construit conform standardelor de sustenabilitate. Pe lîngă folosirea unor materiale de construcții ecologice sau chiar naturale ori reciclate, procesul de execuție în sine este în conformitate cu normele de protecție a mediului. Vor fi introduse tehnologii ce folosesc refrigerant natural sau instalații de încălzire ce utilizează energia geotermală. Vor fi încorporate panouri fotovoltaice, pentru a putea beneficia de energia solară și, tot în vederea economisirii energiei, va fi folosit un sistem de iluminat pe bază de LED-uri.

Foto: D. Drumea

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.