Libertatea de argou

9 aprilie 2011
Libertatea de argou jpeg

Două romane apărute în ultima vreme şi semnate de prozatori încă tineri ambiţionează şi reuşesc să facă, din interior, un portret generic al generaţiei „decreţeilor”.
 
Primul, în ordine cronologică şi valorică, este al lui Radu Pavel Gheo şi se intitulează, atît de semnificativ, Noapte bună, copii!. Dar al doilea, datorat unui autor profesionist ca Dan Lungu şi cu un titlu sub care se poate ascunde orice (În iad toate becurile sînt arse), mă ajută mai mult în tableta de faţă. Căci în romanul lui Lungu argoul e la el acasă: „Îi ziceam Văru fiindcă, prost crescut cum era, mereu făcea între noi faze naşpa, de căcat şi noi îi găseam mereu aceeaşi scuză: vă rog să-l iertaţi, e vărul nostru de la ţară, n-o să mai facă altă dată, promitem. La început i-am spus Vărul-de-la-ţară, apoi, mai simplu, Văru. Cambuza lui era a-ntîia pentru băute şi chefuri, dar nu era întotdeauna liberă. Cum era băiat de comitet, profitau de el toţi ghiorţanii să vină cu pocnitorile lor pe-acolo, la poştă sau solo, de la prietenarii de la box, cu feţele lor ca nişte bidoane turtite, şi pînă la afafici slăbănogi şi lungi ca fularul, cu coşuri pe faţă cîte hîrtii în veceu. «Ce pana mea caută popîndăii ăştia la tine?», îl întreba Paganel, cu glanda suduind după o cinzeacă, defilînd în faţa scării”. Cele mai expresive pagini din carte, preluate sau nu din Băieţi de gaşcă, sînt cele în care gaşca de adolescenţi strînge rîndurile, într-o pivniţă de bloc sau în „cambuza” lui Văru, pentru a bea, a regula, a-şi inventaria şi compara mădularele din dotare – şi, mai ales, a trăncăni ore întregi.
 
La Gheo, personajele care fac un grup (mai restrîns) nu au atît un argou expresiv, cît un cod conspirativ. Trei adolescenţi vor să fugă peste graniţă în Iugoslavia; vor fi prinşi şi batjocoriţi de grăniceri; iar după ani ei se vor reîntîlni în acea Americă a tuturor posibilităţilor, dar în care vechiul lor cod nu mai poate fi regăsit. S-a pierdut o dată pentru totdeauna. În romanul lui Lungu, se va pierde argoul. Între fragmentele de adolescenţă colocvială şi argotică, date cu italice, şi, de cealaltă parte, secvenţele de maturitate ale unuia dintre foştii „eroi” se cască o prăpastie.

De ce se pierd oare codul şi argoul de la pubertatea şi adolescenţa din comunism – la individualitatea amară din maturitatea democraţiei? Din chiar felul în care întreb se poate deduce răspunsul; şi aceasta nu fiindcă întrebarea este retorică, dar întrucît parcursul, traseul, traiectoria nu pot fi decît aşa.
 
În socialismul real, ceauşist, libertatea de argou era în primă şi ultimă instanţă una dintre libertăţile-substitut pentru cea socio-politică, anihilată şi eliminată de regim. Poantele cretine şi ininteligibile pentru cineva din afara găştii sînt pe versantul celălalt faţă de bancurile care, dimpotrivă, omogenizau şi unificau populaţia de cobai. Cercul bancurilor era uriaş. Cine nu putea asculta şi înţelege un banc cu americanul, rusul şi românul? Dar cercul argotic este unul, prin definiţie, redus; şi gîndit astfel încît nici un neavenit să nu poată pătrunde. Avem deci un argou al unei găşti, un alt argou al altei găşti, un argou de Sălăjan, un argou de Militari, unul moldovean, altul bănăţean...
 
Jocul acesta se poate juca la infinit şi dă o variabilă continuă de specificare. La antipod se află inamicul majusculat simbolic, fie el Sistemul, Regimul sau mai localul Director de şcoală ori nesuferita Dirigă. Nu te eliberezi realmente prin argou şi nu rezişti, cu el, împotriva lui Ceauşescu. Rezişti însă argotic Autorităţii, în forma în care ţi-o reprezinţi. Limbajul argotic este, s-o recunoaştem, altfel decît limbajul de lemn. Libertatea de argou e o libertate-nechezol, dar mişto.

Ea şi-a cam pierdut mizele după 1990, din motive pe care totuşi n-avem a le regreta. Acum se poate spune – şi s-a spus – totul. Nu mai există nici o barieră şi nici o limită. Cenzura, tabuurile, constrîngerile, interdicţiile, indicaţiile preţioase sînt pentru scriitorii foarte tineri, ca şi pentru cititorii lor, nu amintiri dureroase, ca pentru alţii, ci ficţiuni sau file de istorie literară. Iată de ce, aparent paradoxal, o anumită nostalgie se observă şi în romanul lui Radu Pavel Gheo, şi în cel al lui Dan Lungu. E reproiectarea unei adolescenţe frumoase, într-o perioadă nasoală. Şi e reconstruirea acelei lumi închise în care experienţele adolescenţei făceau corp cu un cod subversiv şi o libertate argotică. Astfel că, în ambele romane, criza profundă ţine de maturizarea personajelor centrale şi de contextul unei libertăţi totale, postrevoluţionare. Orice fiind posibil pentru oricine, personajul pare că nu mai poate să facă nimic. Iar gaşca lui s-a destrămat de la sine.

Cînd îi vedem pe puberii de azi mirîndu-se foarte că le cerem un detaliu asupra diferenţelor dintre Ipod şi Ipad sau că nu pricepem un lucru atît de simplu precum Wii-Sports realizăm că, dacă pentru noi argoul de bloc era totul, ei fac una cu jargonul fără frontiere.

Noapte bună, copii!

Fotografie de Laurenţiu Midvichi

Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.
pexels engin akyurt 2952871 jpg
Top 7 cărți de istorie pe care trebuie neapărat să le citești
Acum îți oferim șapte propuneri de cărți care nu trebuie să lipsească din biblioteca ta.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.