Leprozeria de lux

9 martie 2016
Leprozeria de lux jpeg

Adi Filimon, Ștefia, postfață de Octavian Soviany, Editura Vinea, 2015.

Despre Adi Filimon (n. 1965) se știu deocamdată destul de puține lucruri. Din acest motiv îi voi face o scurtă prezentare. A absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și Facultatea de Istorie a Universității „Spiru Haret” din București. În anul 2013 a obținut premii la mai multe concursuri naționale de poezie, cele mai importante fiind premiul „Mopete” pentru manuscris, acordat de Asociația „Artgothica Sibiu”, în cadrul Premiilor Naționale pentru Poezie „Mircea Ivănescu” și premiul special „AdeniumTimpul”, obținut în cadrul Concursului de Debut, organizat de Editura „Adenium” Iaşi, ambele premii fiind acordate pentru același manuscris concurent. A debutat în 2013 cu volumul de poezie Spaimele, editura A.T.U (Sibiu).  Un an mai tîrziu obține premiul „Mircea Ivănescu” pentru debut, acordat de Asociația „Artgothica Sibiu”, în cadrul Premiilor Naționale pentru Poezie „Mircea Ivănescu”.

Adi Filimon scrie o poezie a anxietății, a perturbărilor grave ce modelează coroziv deopotrivă carnea și destinul. Imaginarul bolii e condus către ultimele lui consecințe, fără a părea totuși ostentativ. Viermele negru al disperării rupe din țersuturile vii și le necrozează, le transformă în materie diformă. Suferința devine o formă de normalitate. Din acest motiv foarte rar se pot distinge în această poezie notele false. Cartea este alcătuită din trei secțiuni: Leprozeria, Azil de lux și Mănăstirile.

În delirul durerii și al morții se pătrunde treptat. Nu se cade în infern, ci se coboară pe trepte: „e timpul să plutesc peste visele moarte / peste rîsul îngheţat al copiilor /  peste mîini încleştate în mîini disperate / e timpul dividerii în mii de secunde / ca un cer descusut prin care o mare de licurici evadează / şi-n lumea cea nepătrunsă pătrunde” („nimic de pierdut aici:”). Așadar, există o stare de pregătire – a dezastrelor ce urmează imediat după cele două puncte –  dictată de convingerea că totul poate fi lăsat în urmă fără regrete. Viața începe să se preschimbe în opusul ei. Leprozeria e, firește, o metaforă, una menită să aducă în realitatea imediată spectrul întunecat și crud al Evului Mediu: „nu era mare lucru, întîlneşti la tot pasul aşa ceva; e vremea cînd / vrăjitoarele vor sfîrşi pe ruguri din nou, e un alt ev al lor căci lemnul  / şi fierul nepreţuită îmbrăţişare îşi dau: cel aspru şi rece îl cuprinde pe  / cel moale şi cald. / şi-atunci l-am văzut intrînd în odăile iadului, la femeile din infern. / era atît de frumos cu suliţa înfiptă în spate încât cheia şi clanţa / zornăiau, cutremurate de ţipătul cobaiului suspendat în părul femeii albastre” („petrecere în leprozerie:”). Notațiile nude dublate de metaforele concentrate conturează adevărate tablouri coșmarești. Uneori, tonul colocvial pare să dezamorseze starea de încordare maximă. Dar este doar o părere, o iluzie. Rîsul este grimasa care pocește figurile. Îngerul coboară în leprozerie ca să ia un suflet. Acesta e un bărbat jegos ce fumează iarbă și își șterge mucii de perdea: „mămicile adoptive mi-au spus că Ortansa a plecat acasă / că s-a făcut bine / demenţa ei s-a vindecat / mi-au dat chiar o acadea dar eu ştiu  /  că Ortansa nu acasă a plecat ci cu bărbatul ăla jegos / prea era fericită şi-l săruta pe gură golanca („îngerul și Ortansa:”). Astfel de scene sînt numeroase în carte. Nu le pot trece în revistă pe toate. Ștefia se naște în leprozerie. Își începe viața în această lume a bolii și a morții. Ea este îngrijită de „mămicile adoptive”, în timp ce mama ei adevărată „doarme adînc între perne / cu ochii larg deschiși”.

Secțiunea a doua o continuă organic pe prima. Azilul de lux pare o istorie de familie transcrisă tot din perspectiva anomaliilor, a devierilor de tot felul: „poate iubesc nopţile pentru că iau / o doză mare de morfină / rămasă de pe vremea cînd mama / avea ceva neomenesc înlăuntru / la început furam o doză ca să trăiesc /  aceeaşi stare ca ea / pe mine nu mă durea nimic / decît sufletul ce sîngera sub cearceaful alb / ca un plasture / vechi peste-o rană nevindecabilă / era frumos un timp apoi mama rămînea / cu privirea înfiptă-n tavan cu pupilele dilatate / peste care aruncam un pumn de lacrimi / din găleata de lîngă pat / peste două-trei ore îi serveam o altă doză de morfină / pe care o savura ca pe o masă regească”. În această secțiune Adi Filimon își dă măsura talentului ei. Nu mai mizează pe imagini șocante, dure (deși acestea nu lipsesc). Discursul poetic e mult mai articulat și mai puternic prin el însuși. Din toate direcțiile se aud voci care cu greu se disting unele de altele. Meritul autoarei e acela că știe cum să particularizeze aceste discursuri și să le facă se evolueze simultan. Istoriile despre mama, tata și bunica, toate ca niște acolade explicative pentru anormalitatea devenită conduită de viață.  Al treilea ciclu al cărții, Mănăstirile, pare compus din mai multe tentative de exorcizare a trăirilor intense și nemediate acumulate pînă în acest punct. Schimbarea numelui din ultimul poem al cărții mărturisește, după părerea mea, nevoia acută de schimbare a identității, dar nu prin abandonarea unei măști în favoarea alteia, ci printr-o revărsare cu totul în alt destin posibil. Leprozeria și azilul de lux par lăsate în urmă, dar umbrele lor continuă să perturbe ființa ce pare că nu poate trăi autentic decît în acele acolade ale fricii și disperării.

Deși oarecum neglijat de critica de întâmpinare, Ștefia de Adi Filimon este una dintre cele mai puternice cărți de poezie apărute anul trecut.                        

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.
iulian juncanaru, stomatolog mort FOTO Faceb jpg
Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit
Un stomatolog, fost concurent al sezonului 8 Chefi la cuțite, a murit la numai 39 de ani. Clinica unde el a lucrat ca stomatolog, precum și apropiații au făcut anunțul trist. Tânărul a murit subit acasă.
lemne de foc shutterstock
Cea mai eficientă metodă de încălzire a locuinței. Centrala pe lemne versus centrala pe peleți
Pentru o casă de 100 de metri pătrați bine izolată, în care locuiesc patru persoane, costurile pentru încălzirea cu lemne sunt de 7.000-9.000 lei/sezon de încălzire. La peleți vorbim de un plus de 2.000 de lei.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.