La ├«nceput de an ┼čcolar

14 octombrie 2014
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Dilema veche de s─âpt─âm├«na aceasta ├«┼či dedic─â dosarul ├«nceputului de ┼čcoal─â. Scriitori, arti┼čti ┼či jurnali┼čti ├«┼či amintesc impactul emo┼úional al primei  zile de ┼čcoal─â ├«ntr-un dosar nostalgic plin de frici ┼či de umor.

Andrei Ple┼ču explic─â cu cine voteaz─â la apropiatele alegeri preziden┼úiale ┼či, mai ales, de ce:

[ÔÇŽ] Atunci c├«nd e vorba de ÔÇ×convingeriÔÇŁ neclintite, de angaj─âri angelice sub zenitul valorilor, nu prea r─âm├«ne loc pentru dispute. To┼úi pleac─â de la masa dezbaterii cu acelea┼či p─âreri cu care au venit. Se nasc patetice solidarit─â┼úi ad-hoc, chiar ├«ntre in┼či care, altfel, s├«nt de ÔÇ×obedien┼úeÔÇŁ diferite, ┼či se produc ÔÇ×rupturiÔÇŁ severe, chiar ├«ntre in┼či care au (aproape) totul ├«n comun. |n asta const─â, prin contrast, for┼úa st├«ngii. St├«nga nu umbl─â cu afecte utopice, ci cu lozinci ÔÇ×populareÔÇŁ. Nu cultiv─â ra┼úionamentul nobil, ci calculul eficace. Noi, ─â┼čtilal┼úi, dans─âm destrupat pe cerul aspira┼úiilor supreme, s├«ntem oastea ÔÇ×polului plusÔÇŁ, nordul. ÔÇ×AdversariiÔÇŁ lucreaz─â cu toate celelalte puncte cardinale ┼či, dac─â le vine bine, fac o piruet─â-dou─â ┼či cu fa┼úa spre nordÔÇŽ Iar dac─â vreunul din ÔÇ×dreptaciÔÇŁ propune o g├«ndire mai pu┼úin roz, mai adaptat─â la teren, mai ÔÇ×realist─âÔÇŁ, e repede calificat drept ÔÇ×materialist vulgarÔÇŁ, lipsit de viziune, de entuziasm etic, de ├«nsufle┼úire conceptual─â. ├Än ce m─â prive┼čte, consimt s─â fiu ├«n tab─âra strategilor meschini, f─âr─â orizont, f─âr─â idealuri. Ideea mea fix─â este c─â dl Ponta nu are nici o calificare real─â pentru a ajunge, ├«n acest moment, pre┼čedinte de ┼úar─â. Mai mult: c─â dac─â va ajunge, vom fi confrunta┼úi cu tot soiul de consecin┼úe irespirabile (vezi, ├«ntre altele, excelenta analiz─â a domnului Vlad Zografi, postat─â, la ├«nceputul lunii, pe contributors.ro). A┼ča st├«nd lucrurile, cred c─â singurul criteriu ra┼úional al unui vot util este poten┼úialul lui efect anti-Ponta. [ÔÇŽ]

C─ât─âlin Drul─â, IT-stul care a f─âcut din monitorizarea construc┼úiei de autostr─âzi un hobby, poveste┼čte cum este sabotat programul de autostr─âzi ├«n Rom├ónia; Dragan Janic scrie despre cum s-a realizat privatizarea mass-media ├«n Serbia; Petre M. Iancu ne arat─â cum se vede din Occident campania electoral─â rom├óneasc─â; Aron Biro explic─â de ce ├«n perioada alegerilor preziden┼úiale n-ar trebui s─â-i vedem la fa┼ú─â pe candida┼úi, ci ar trebui s─â avem acces doar la proiectele lor de guvernare, iar Peter Singer se ├«ntreab─â dac─â "incestul ├«ntre fra┼úii adul┼úi este un delict?".

Marius Chivu trece ├«n revist─â scriitorii rom├óni ┼či str─âini care vor fi prezen┼úi la Festivalul Interna┼úional de Literatur─â de la Timi┼čoara de s─âpt─âm├«na viitoare, Andrei Gorzo recenzeaz─â Experimentul Bucure┼čti, mockumentarul lui Tom Wilson, iar prozatorul britanic David Lodge este intervievat de Adela Greceanu ┼či Matei Martin.

 

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Exista╠ć modele de drujba╠ć care sa╠ć poata╠ć fi manevrate cu o singura╠ć m├«na╠ć? Ra╠ćspunsul specialis╠Žtilor!
Un model eficient de drujb─â garanteaz─â o t─âiere rapid─â a elementelor de vegeta╚Ťie nedorite, precum ╚Öi un confort sporit ├«n utilizare.

Adevarul.ro

image
Vacan┼úe de co┼čmar pentru zeci de mii de turi┼čti bloca┼úi ├«ntr-o sta┼úiune. O familie sus┼úine c─â trebuie s─â dea 26.000 de dolari pentru o s─âpt─âm├ón─â de cazare
Vacan┼úele ├«n ora┼čul turistic Sanya de pe insula tropical─â Hainan┬ádin China au devenit un co┼čmar ├«n acest weekend pentru zeci de mii de turi┼čti care au r─âmas bloca┼úi acolo brusc, dup─â ce autorit─â┼úile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV B─ârbatul cu probleme psihice care ┼či-a m─âcel─ârit familia, ├«n Arge┼č, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
B─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei ┼či avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de c─âtre o comisie de specialitate de acum 18 ani, legisla┼úia fiind una extrem de permisiv─â.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Arge┼č sufer─â de schizofrenie. Psihiatrul s─âu: ÔÇ×Avea rela┼úii strict cu familiaÔÇť
Viorel L., b─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care ┼či-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie ┼či urma un tratament medical. B─ârbatul nu avea un loc de munc─â ┼či st─âtea ├«n majoritatea timpului ├«n curtea casei, fiind o persoan─â izolat─â.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.