Iubirea unui Dumnezeu-paiaţă

20 iunie 2012
Iubirea unui Dumnezeu paiaţă  jpeg

Cu al său On the Concept of the Face, Regarding the Son of God, Romeo Castellucci a păşit pe terenul minat al dezbaterii religioase. Scandalul care a însoţit spectacolul arată că tema stîrneşte încă patimi şi că în pesimismul generalizat care a pus stăpînire pe lume, oamenii simt nevoia să ştie - concret - dacă Cerul e gol, aşa cum a afirmat Nietzsche. Castellucci preferă să nu lămurească această dilemă, ci să conteste ipostaza de salvator a lui Iisus.

Cu piesa Neînţelegerea, Albert Camus ajungea la o concluzie mai dură decît revolta intelectuală a lui Castellucci: Dumnezeu este un cinic. Povestea unei crime pune în discuţie destinul ca formă a răutăţii divine. Într-un han, mama şi fiica găzduiesc un străin. Este fiul, respectiv fratele, plecat de mult timp de acasă şi întors să le ajute. El nu îşi afirmă identitatea, ele nu îl recunosc şi îl ucid ca să îl jefuiască. A doua zi, soţia lui vine să îl caute şi le spune cine era străinul.

Spectacolul cu acest text al lui Bocsárdi László la Teatrul German de Stat din Timişoara ridică mai multe probleme. Una ar fi a cunoaşterii / recunoaşterii. Mama şi fiica Martha trăiesc într-un spaţiu rece, cenuşiu, pavat cu gresie şi faianţă. Mama nu iubeşte pe nimeni, Martha nu este iubită. Din universul lor steril, iubirea a dispărut de atît de mult timp încît şi urma ei s-a şters (Martha declară că nu înţelege cuvîntul iubire). În lipsa iubirii, ele nu îl pot recunoaşte pe Jan care ar putea fi salvatorul lor, deci nu îşi recunosc Mîntuitorul pe care îl ucid. De partea cealaltă, fiul / fratele vine cu soţia sa Maria, o femeie împlinită: frumoasă, sexi şi însărcinată (rochie cu flori roşii şi pantofi cu toc sîngerii – costume Judit Dobre- Kóthay). Parabola biblică despre Martha care se îngrijea de cele lumeşti şi Maria care asculta cuvîntul lui Dumnezeu este întoarsă pe dos. Iubirea, deşi bine intenţionată şi vizionară, nu salvează pe nimeni şi nu este salvată. Cu toată dragostea ei, Maria nu poate împiedica moartea lui Jan, iar cînd cere ajutor, este refuzată.

Altă problemă este cea a nevoii unui răspuns în privinţa existenţei divine. Nietzsche a fost categoric cînd a spus că Dumnezeu a murit. Camus preferă să exploreze mai multe posibilităţi fără să dea un verdict. „Am sunat ca să văd dacă vine cineva” zice Jan. În spectacolul lui Bocsárdi, replica este spusă după ce Jan bate un clopot nevăzut, agăţîndu-se de sfoara lui. Clopotul sună a liturghie, dar parcă şi a înmormîntare (cine a crescut la ţară face diferenţa de sunet). Şi într-adevăr, vine cineva, acelaşi care va refuza în final să o salveze pe Maria. Dumnezeu găsit de Camus este la Bocsárdi o paiaţă cinică, un arlechin de jucărie, o păpuşă sinistră precum Chucky. Refuzul său final de a răspunde rugăciunilor sună ca o litanie scîrţîită. Dumnezeul lui Camus este cel al Marthei, nu al Mariei, este Dumnezeul nefericirii şi al crimei, nu al iubirii, este ura cea de pe urmă, nu dragostea care e mai mare între toate virtuţile. Nu e de mirare că Dumnezeu trăieşte în iad (un baraj în care sunt aruncaţi sinucigaşii şi cadavrele celor ucişi - scenografia József  Bartha).

Omenirea înaintează fără speranţă către moarte în timp ce Dumnezeu fumează o ţigară. Un rictus sinistru îi deformează faţa. Mai rău decît un Cer gol este unul locuit de Satana.

Logica spectacolului se dezvăluie încet, într-un ritm cataleptic (poate prea lent), cu expresii imagistice puternice precum cea a lui Jan atîrnînd de sfoara clopotului ca un spînzurat de funie sau cu Martha care i se oferă fizic lui Jan, întîi cu senzualitate, apoi, întărîtată de refuzul lui, cu furie. Mama (Ida Jarcsek-Gaza) şi Martha (Ramona Olasz) sînt personaje construite în oglindă. Cenuşii şi resemnate, ele îşi reflectă nefericirea una în alta. Lipsa iubirii le-a urîţit şi le-a deformat. Prefericita Maria (Ioana Iacob) are o latură melancolică, suportă cu teamă presentimentul dezastrului. Jan (Georg Peetz) este prins între două lumi, poartă cu el încă cenuşiul dezarmant al tristeţii de acasă care nu îi permite să fie fericit. Asta îi şi justifică indecizia de a-şi dezvălui identitatea. Cu rolul Servitorului, Sorin Leoveanu începe să îşi exploateze expresia corporală (foarte bună în filmul lui Silviu Purcărete, Undeva la Palilula). Funcţionînd ca un mecanism, personajul are o anume rigiditate prefăcută (dificil de menţinut), în schimb, mîinile sunt foarte expresive şi mobile.

Deşi piesa lui Camus a fost scrisă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deznădejdea de atunci a dramaturgului şi-ar putea găsi astăzi un pandant în depresia mondială.

Teatrul German de Stat Timişoara
Neînţelegerea
De Albert Camus
Regia: Bocsárdi László
Scenografia: József  Bartha
Costume: Judit Dobre-Kóthay
Cu: Ramona Olasz, Ioana Iacob, Ida Jarcsek-Gaza, Georg Peetz, Sorin Leoveanu

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

florica boboi 8 jpg
Florica Boboi, noua câștigătoare Chefi la Cuțite! „Îmi bate inima de mor. N-am câștigat nimic în viața mea”
Florica Boboi este câștigătoarea sezonului 10 al emisiunii Chefi la Cuțite. Chiar de Ziua Națională a României, cei trei finaliști au avut o bătălie de zile mari pentru marele trofeu.
Evgheni Prigojin FOTO TASS
Fost coleg de închisoare cu Prigojin: Este un bulangiu, literalmente
„Noi doi am ispăşit o pedepsă în acelaşi timp. Aş vrea să vă spun că Prigojin este un bulangiu, literalmente”, declară Saşa Kurara într-o înregistrare video.
11172012 jpg
Costa Rica - Germania. Fosta campioană mondială din 2014 părăsește pentru a doua oară consecutiv competiția încă din faza grupelor
Multipla campioană mondială, Germania, părăsește pentru a doua oară consecutiv această competiție după triumful obținut în 2014.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.