Istoria pariurilor pe fotbal

9 septembrie 2022
image

Oamenii au fost atrași de pariuri încă din cele mai vechi timpuri. Încă din antichitate, au încercat să anticipeze viitorul și să arate că au calități de clarvăzători. Desigur, în acele vremuri, pariurile nu se efectuau în forma organizată și legalizată din zilele noastre, dar istoria pariurilor este bogată. 

Într-o formă mai apropiată de cea din zilele noastre au fost pariurile pe cursele de cai, începînd cu secolele XVI și XVII. Iar într-o formă organizată, casele de pariuri în Marea Britanie au apărut după anul 1845, cînd a fost adoptată Legea privind jocurile de noroc.

Cît privește pariurile pe sportul rege, istoria lor se pare că ar fi început în anul 1923. La vremea respectivă, cei interesați de pariuri sportive fotbal mizau pe douăsprezece meciuri și primeau puncte în funcție de pronosticurile pe rezultatul final. 

A durat ceva timp pînă cînd pariurile pe fotbal au intrat mai puternic în oferta companiilor ce activau pe piață în acel moment. Acestea erau mai atrase de pariurile pe curse de cai sau de cîini, care suscitau un interes ridicat din partea oamenilor, iar legislația era mai permisivă. În aceste condiții, pe fotbal se miza pe piața neagră, care avea un rol important de spus în acele vremuri.

Totul s-a schimbat după anul 1960, cînd legislația din Marea Britanie a fost modificată, iar în Regatul Unit au început să apară tot mai multe case de pariuri. Din acel moment, fanii fotbalului puteau paria legal pe meciuri și în alt format decît în cel pe care românii îl mai știu și sub forma Pronosport, în cadrul căruia microbiștii încercau să ghicească scorurile de la mai multe meciuri. 

FOTO 1 PRONOSPORT jpg

Chiar și așa, pariurile sportive erau încă privite cu reticență în acele vremuri. Spre exemplu, agențiile terestre erau obligate să aibă geamuri fumurii, prin care să nu se vadă în interior și nu își puteau face reclamă pentru a atrage viitori clienți. Acest lucru a fost în vigoare pînă la finalul anilor '80, cînd legislația a fost relaxată. 

Din 1986, în interiorul agențiilor terestre s-au putut inclusiv monta televizoare pentru a arăta meciurile live. Oferta era încă destul de mică și în ea erau incluse în mare măsură doar meciurile televizate. De asemenea, pariurile solist (cu un singur eveniment pe bilet) nu erau încă posibile. Pe atunci era nevoie de cel puțin două evenimente pe bilet pentru ca acesta să fie valid.

Lucrurile au început să se schimbe din anii '90

Pariurile sportive au început să se dezvolte tot mai mult din anii '90, concomitent cu dezvoltările tehnologice ce au dus la apariția unor noi posturi de televiziune care puteau transmite mai multe meciuri live. Din moment ce mai multe meciuri erau televizate, cu atît creștea și oferta caselor de pariuri existente la acel moment. 

Companiile au profitat din plin de acest lucru și au început să își promoveze tot mai mult produsele. Astfel au apărut ghiduri și reviste care conțineau statistici pentru meciurile din oferte. De asemenea, la mijlocul anilor '90 operatorii au început să primească pariuri de la clienți în timp ce meciurile erau în desfășurare. 

image

Revoluția online a început la finalul anilor '90

De mai bine de două decenii, oamenii au putut descoperi farmecul pariurilor sportive online. Totul a început la finalul anilor '90, cînd au apărut primii operatori. Astfel, oferta a devenit mult mai amplă și oamenii au putut paria pe cornere, cartonașe ori penalty-uri. Iar partea bună e că o puteau face indiferent unde se aflau, cît timp aveau o conexiune la Internet.

Operatorii online au venit constant cu soluții și inovații noii, care au atras din ce în ce mai mulți clienți. De la Cupa Mondială din 2006 s-a putut paria inclusiv cu un singur eveniment pe bilet, ceea ce a reprezentat un mare plus și a crescut șansele de cîștig ale utilizatorilor. 

Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide. Mai mult, oamenii au posibilitatea să parieze LIVE pe aproape fiecare eveniment din ofertă, indiferent că vorbim despre meciuri din campionate de top precum La Liga ori Premier League, fie că vorbim despre competiții mai slabe. În plus, utilizatorii pot urmări evenimentele prin live stream sau pot da cash out în cazul în care s-au răzgîndit după ce au plasat pariul și nu mai au răbdare pînă la final.

Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.