Insulele insulei

14 iunie 2012
Insulele insulei jpeg

Cînd am auzit prima dată unde mergem, mi-am dat seama că nu mă gîndisem niciodată la insulițele anexe ale Marii Britanii, ea însăși fiind o insulă. Ca să ajungi în The Hebrides trebuie să iei mai intîi bacul vreo două ore de pe „continent” pe „insulă” (Marea Britanie), pe urmă un alt bac, deși nu obligatoriu căci există și un pod, de pe coasta de vest a Scoției pînă pe insula Skye și încă unul, tot vreo două ore, de pe insula Skye pe una dintre insulele locuite ale arhipelagului hebridian, vreo 50 la număr; una dintre posibilități este North Uist. Sau mai poți să zbori. North Uist e a treia din seria de șase Outer Hebrides mai măricele, și se continua spre sud cu Benbecula și South Uist. Le-am văzut doar pe acestea trei din motive logistice: se poate trece de pe una pe alta ușor, pe niște poduri.

Fiind insule, au multe plaje, cu nisip alb și fin și apă turcoaz, astfel că gîndul te poate duce ușor la Caraibe sau alte locuri exotice. Doar că vara sînt cam 15 grade și o briză cam ascuțită, motiv pentru care plajele sînt absolut pustii. Pustii omenește, fiindcă din loc în loc stăteau pașnice la soare pîlcuri de foci. Deși nu mai știam ce să pun pe mine, m-am bucurat în sinea mea, altfel probabil că în luna concediilor de pretutindeni n-aș fi avut unde să-mi pun prosopul, darămite să văd, de la o distanță gestionabilă miopic, cum își fac siesta focile. Alte locuitoare vestite ale insulițelor sînt vidrele, dar mă tem că n-am văzut nici un exemplar. Pe plajă ne-am intersectat doar cu cîțiva oameni, pe care i-am revăzut iar și iar pe unde ne-am mai dus. Insulele fiind mici și locurile de pelerinaj turistico-cultural puține, te întîlnești cu aceiași oameni, astfel că lucrurile devin rapid familiare.

În interiorul insulelor sînt multe pajiști cu multe oi pictate pe alocuri cu albastru, care circulă nestingherite printre carcasele din piatră ale unor foste case. Pereții din piatră, ascuțiți și paraleli, dau insulelor un aer foarte ciudat de abandon. Cele cîteva case vechi încă funcționale servesc drept ateliere artistice. Una funcționa ca youth hostel. Casele locuite și pensiunile turistice sînt însă foarte moderne și bine echipate, la fel cu cele cîteva hoteluri și pub-uri care oferă servicii impecabile. Habar nu am cum reușesc pentru că izolarea nu se simte doar în peisaj și șoseaua cu o singură bandă și ale ei tipice refugii pentru mașina care vine din sens opus. Populația insulelor este în ușoară stagnare după decenii de descreștere dramatică. Limba vorbită și învățată la școală este Innse Gall, un dialect de gaelică scoțiană, iar engleza se învață după vîrsta de șapte ani, ca limbă străină. Din fericire anunțurile de toate felurile sînt bilingve, altfel ar fi cam complicat. De exemplu: dacă ați vedea pe ușa de la toaletă scris „Mnathan”, pe pămînt britanic, la ce v-ar duce gîndul ? Ei bine, greșit, este pentru doamne.

Somonul afumat hebridean are o reputație foarte bună, fiind secționat manual de niște doamne foarte simpatice, la vederea turistului. Se pare că la curtea regală, somonul afumat de pe toastul tradițional din dimineața de Crăciun vine direct din Hebrides. Deși izolate, semne de locuire pe insulițe sînt din mileniul III î.e.n, de exemplu pietrele funerare ale unui faimos războinic (la Barpa Langass). Şi dacă Leeds-ul nu a fost și nu este în Suedia, The Hebrides au fost, cam pe la secolul al VIII-lea e.n., norvegiene.

Şi pentru că vorbim de nord, vara e probabil cea mai potrivită pentru o vizită a insulelor, datorită temperaturilor, dar mai ales a zilelor foarte lungi. În plus, în iulie va avea loc cea de-a șaptesprezecea ediție a festivalului local HebCelt (11-14 iulie). Faimoasa trupă scoțiană The Proclaimers este cap de afiș. Pentru cei care vor liniște, e din plin în restul anului.


Raluca Nagy este antropolog, doctor în ştiinţe sociale al Universităţii Libere din Bruxelles şi al SNSPA Bucureşti.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chiştoacele pe plajă, PET-urile în ape şi se comportau exact ca românii în anul 2022. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical în Franţa
image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.
image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.