Incomod

Mihai DOBROVOLSCHI
9 mai 2011
Incomod jpeg

Essential Killing este un come-back pentru bătrînul Jerzy Skolimowski, care intrase într-un repaos noir şi lung după Moonlighting, în 1981. În delirul meu de grandoare trebuia să-ncep aşa, ca un cunoscător în detaliu al lumii filmului, dar în realitate, recunosc umil în faţa aroganţei mele, habar n-aveam cine e. Încrederea nejustificată pe care mi-au acordat-o nişte oameni m-a pus să deschid IMDB-ul şi să aflu cît mai multe. Filmul lui Skolimowski are, însă, partea lui de merit, pentru că poţi spune multe despre o peliculă atît de ermetică, dar că nu te intrigă – nu.

Vincent Gallo interpretează un taliban afgan reţinut de militari americani. Încă din primele minute reuşeşte să evadeze de sub escortă, folosindu-se de un accident al convoiului cu care era transportat. Ce urmează este un amestec de poveste a unui fugar şi film de supravieţuire, într-o notă aproape mereu psihotică, înconjurat de peisaje hibernale de o linişte asurzitoare.
Deşi firul narativ este pe cît de simplu pe atît de neverosimil, asta ne interesează pînă la urmă mai puţin. Fuga presupusului terorist ajunge să centreze cadrul filmului. Aflat undeva în Europa, poate în Rusia, personajul trăieşte drama omului căruia totul îi este potrivnic. Armata americană îl caută cu elicoptere post-realiste, poliţia locală îl urmăreşte cu cîini, pădurea îngheţată îi oferă doar fructe otrăvite, iar animalele îi dau tîrcoale în permanenţă. Rănit, aproape de moarte, surd din cauza unei explozii, găseşte singura alinare în casa unei ţărănci surdo-mute, interpretată de superba Emmanuelle Seigner.

Skolimowski a vrut să intrige şi a reuşit admirabil, luînd reflectorul de pe clişeele aflate la îndemînă timpului şi mutîndu-l pe un taliban, alegînd să îi arate drama parcursului, negînd ostentativ vreo altă judecată. Şi modul în care a făcut asta este ingenios cinematografic. Pe de-o parte, a exagerat avansul tehnologic al armatei americane faţă de restul lumii, pe de alta a amplificat vitregia şi austeritatea unei păduri pe timp iarnă. Contrastul obţinut îi face pe militari să pară o invazie extraterestră, păstrînd omenescul pentru cel care l-a pierdut într-o mare parte a lumii, teroristul afgan.

Omenesc şi nu uman, pentru că personajul lui Gallo este hăituit şi disperat şi îşi continuă crimele, chiar dacă poate cu remuşcări. Puţini actori ar fi fost mai potriviţi decît Vincent Gallo, care ţine filmul treaz cu privirea dementă în care se amestecă prada şi prădătorul şi care echilibrează empatia şi antipatia, forţa și renunţarea.

Essential Killing nu e un film uşor. Atît din cauza atmosferei, a imaginilor teribile (cea a femeii pe care o prădează de laptele matern e doar una dintre ele), cît şi pentru că abundă în simboluri vagi despre condiţia umană, despre compasiune sau despre islamismul din Occident. Peste asta se adaugă liniştea asurzitoare a poveştii, ca un ţiuit violent în urechi, şi cursivitatea cu care regizorul reuşeşte să menţină liniştit-prezente dilemele morale. Şi, ca să nu-i mulţumim pentru forţa de gravitaţie a peliculei doar regizorului, vă anunţ cu plăcere că Vincent Gallo îşi respectă tradiţia de zeci de ani de a fi un tip care, în comedie sau dramă, reuşeşte să nu fie niciodată un actor comod.

Mihai Dobrovolschi este director de programe la Radio Guerilla, realizator de emisiuni TV şi blogger pe www.dobro.ro.

Filmul polonez Essential killing va fi prezentat în cadrul Festivalului Filmului European, luni, 9 mai, ora 21:00,  la Cinemateca Eforie.
O a doua proiecţie va avea loc la Iaşi, duminică, 22 mai, ora 20:00, la Casa de Cultură a municipiului Iaşi – Mihai Ursachi.

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului se desfășoară în București (5 - 15 mai), Brașov (12 - 15 mai), Iași (19 - 22 mai), Timișoara (19 - 22 mai) și Tîrgu-Mureș (26 - 29 mai).

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.