Importanța reglării unghiurilor direcției

24 mai 2023
image

Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției, dar această consecință este doar unul dintre aspectele negative ale acestui factor mecanic.

Atunci cînd vă decideți să achiziționați un set de anvelope, vă doriți cu siguranță să vă bazați pe ele pentru o perioadă mai mare de timp. În plus, acestea își vor putea dovedi caracteristicile constructive doar dacă și restul mașinii este bine pus la punct. Printre elementele pe care trebuie neapărat să le luați în calcul se află și unghiurile direcției.

Cînd o mașină rulează, anvelopele oferă cea mai bună aderență atunci cînd calcă perpendicular pe sol. De asemenea, roțile trebuie să fie paralele cu axa de rulare a vehiculului atunci cînd acesta se deplasează în linie dreaptă. Aici intervine unghiul de convergență. Cu volanul pe poziția neutră (centru), distanța dintre partea din spate și partea din față a anvelopelor trebuie să fie egală. Dacă unghiul este închis (roțile stau ușor bracate una spre cealaltă), atunci vom avea un unghi închis. Prin urmare, acestea vor crește rezistența la rulare și anvelopele se vor uza prematur pe partea exterioară. Dacă, în schimb, unghiul este deschis (roțile sînt ușor orientate spre exteriorul vehiculului), pneurile se vor uza mai mult pe partea interioară. Niciuna dintre situații nu este de preferat.

Ce trebuie să știți este că pentru a compensa forțele de propulsie, vehiculele cu tracțiune față au în mod natural un unghi deschis, iar cele cu punte motoare spate vor fi invers, adică vor avea un unghi închis. Atelierele care verifică și reglează aceste unghiuri cu siguranță vor ști ce valori trebuie stabilite pentru a regla corect unghiul de convergență.

Un alt factor important este unghiul de cădere. Acesta este format dintre planul roții și asfalt și, în mod ideal, trebuie să fie de 90 de grade, adică pneurile calcă permanent cu toată suprafața de rulare pe șosea. Ca regulă generală, cu cît o roată are o pată de contact mai mare cu drumul, cu atît performanțele anvelopei vor fi mai bine exploatate. Asta înseamnă o stabilitate mai bună, o capacitate de frînare îmbunătățită și un consum de carburant mai redus. Deci ignorați acel trend care vă îndeamnă să modificați mașina astfel încît să arate crăcănată. Este nu doar costisitor ci și periculos. 

Al treilea element al geometriei direcției este dat de unghiul de fugă. Acesta este dat de unghiul format dintre axa jambei și perpendiculara mașinii pe sol trecînd prin centrul roții. În general, sînt puține vehicule la care acesta se poate regla. În general cînd acesta nu mai corespunde caracteristicilor furnizate de producătorul mașinii, sînt necesare piese de schimb cum ar fi bascule, brațe sau chiar jambe.

Nu vă bazați că odată reglate aceste unghiuri vor rămîne la fel pe toată durata de exploatare a vehiculului. Șocurile preluate și amortizate de suspensiile mașinii vor putea modifica în timp oricare dintre aceste valori. Schimbările vor apărea, de cele mai multe ori, treptat. Este foarte posibil nici să nu vă dați seama. Tocmai de aceea se recomandă să le verificați periodic, dacă nu odată cu schimbarea pneurilor atunci la 10.000 de kilometri. 

Odată cu apariția sistemelor de suspensii independente pentru puntea spate, a apărut necesitatea reglajelor unghiurilor și aici. Mașinile dotate cu suspensii rigide (osii) sau semi-independente în general nu necesită asemenea reglaje. Dar, pe de altă parte, acestea nici nu pot asigura confortul și manevrabilitatea unui vehicul cu suspensii independente pe ambele punți.

Verificînd și remediind din timp aceste neajunsuri care pot surveni în 10.000 de kilometri veți prelungi durata de viață a anvelopelor și jantelor. În plus, vă veți asigura și că stabilitatea vehiculului pe viraje este una corespunzătoare. Primul element care trebuie să vă tragă un semnal de alarmă este modul în care stă volanul. Dacă trebuie să faceți corecții atunci cînd rulați în linie dreaptă, sau trageți mai greu de el la stînga decît la dreapta (sau invers), atunci cu siguranță trebuie să ajungeți la un service unde să vă refaceți reglajele.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.