(I Can't Get No) Satisfaction

27 februarie 2012
(I Can't Get No) Satisfaction jpeg

Recenta premieră a Teatrului Foarte Mic are un titlu - SatisFUCKtion - care sună a teatru independent şi trimite la hitul Rolling Stones (al cărui remix încheie, de altfel, spectacolul, din păcate fără vocea lui Mick Jagger). De fapt, este vorba despre un text al austriacului Thomas Bernhard (titlul original - La ţintă) care conţine temele preferate ale dramaturgului, teatrul (chinuitor) şi umanitatea (torturată şi torturantă).

Viziunea lui Bernhard asupra teatrului e sumbră, aşa cum o dovedeşte replica pe care o rosteşte actorul Bruscon (jucat de Marcel Iureş în varianta de la Teatrul Act) în Creatorul de teatru – „sîntem închişi pe viaţă în temniţa teatrului, mii de deţinuţi”. Aceeaşi viziune pesimistă se regăseşte şi în SatisFUCKtion unde rosturile teatrului sînt disecate acid sub pretextul vizitei pe care o face un tînăr dramaturg de un oarecare succes unei foste mari actriţe şi fiicei acesteia. Autorii dramatici îşi varsă umorile pe scenă, iar actorii suferă de teama cronică de a nu fi penibili şi de nevoia, şi ea cronică, de a fi adulaţi. Subiectivism şi paranoia – aşa se poate rezuma drastic cinismul fatalist al lui Bernhard în ceea ce priveşte teatrul, cinism rezultat din experienţa personală (se pare că acest text are cele mai multe elemente autobiografice dintre toate scrierile sale şi că ar fi inspirat din relaţia scriitorului cu partenera sa de viaţă, cu 37 de ani mai mare decît el).

Mult mai mult decît filosofia artei dramatice, natura umană pare să îl fascineze pe Bernhard. Mama este întruchiparea unui amplu studiu psihologic. Cu fumurile unei foste glorii şi frustrările unei vieţi personale deziluzionante, ea a devenit un monstru mizantrop şi cinic : „mama şi-a legat copilul de ea pînă se sufocă” îi spune ea cu vădită plăcere fiicei sale pentru ca apoi să concluzioneze sec: „te-am făcut pentru mine”. Reface la nesfîrşit traseul ales (cu superficialitate) pentru propria viaţă şi retrăieşte dezgustul faţă de familia sa (un copil bolnav care moare, altul retardat şi un soţ pe care nu l-a iubit niciodată). Bernhard face o introspecţie sarcastică în societatea contemporană căreia nu îi iartă ipocrizia şi nu îi ascunde viciile.

Spectacolul de la Teatrul Foarte Mic are un atu, pe Valeria Seciu în rolul Mamei (tot ea a jucat rolul Mamei şi în Creatorul de teatru). Marea actriţă construieşte un personaj care stîrneşte reacţii contradictorii. Nu poţi să nu-i admiri detaşarea cu care îşi priveşte propria degradare sau versatilitatea cu care se victimizează numai de dragul manipulării. Şi totuşi, răutatea ei este de-a dreptul respingătoare. Scena „seducţiei manuale” şi inutile a dramaturgului este o dovadă a monstruozităţii sale. Gestul are motive frivole: obişnuinţa de a fi dorită şi plăcerea de a-i fura fiicei sale un bărbat pe care aceasta şi-l doreşte. Mama nu permite nimănui să fie fericit.

Thomas Bernhard scrie mult şi, deşi textul a fost drastic redus, percepţia este tot de „prea lung”. Profilul Mamei este previzibil de la un punct încolo şi spectacolul devine monoton. Povestea se desţeleneşte greu, durează pînă te prinde, după care te pierde de prea multe ori. Regizoarea Theo Herghelegiu recurge la un artificiu, un personaj-oglindă, reflexie a Mamei la tinereţe, cînd era un fel de animal neîmblînzit (ce evoluţie a avut pînă la a ajunge un tiran domestic!). Tînăra actriţă Mihaela Popa are un corp frumos şi încă puber astfel că apariţiile sale nude sînt o încîntare pentru ochi fără a fi obscene, dar personajul devine obositor întrucît apare prea des, nu face nimic semnificativ şi nuditatea sa nu se justifică. Partenera Mamei ar fi trebuit să fie Fiica. Din păcate, Florina Gleznea (actriţă talentată, după cum a dovedit în Martha din Cui i-e frică de Virginia Woolf) creează un personaj confuz care, inexplicabil, uneori suferă de un retard serios, iar alteori e perfect normal. Cristian Popa în rolul Scriitorului este o apariţie plăcută, cu un moment bun în scena „seducţiei”.

Decorul (Dan Titza) oferă o surpriză prin redesenarea spaţiului de la Foarte Mic. În rest însă, este destul de tern (un interior-exterior cu o mochetă ca o iarbă arsă în care sînt plantate mici reflectoare). Nici prologul jucat în foaier nu e foarte inspirat întrucît dacă nu stai chiar lîngă actori, nu vezi nimic.

SatisFUCKtion este un spectacol cu premise bune, dar care nu îşi atinge potenţialul. Sper ca Valeria Seciu să-şi găsească la un moment dat un spectacol pe măsură.


SatisFUCKtion
o farsă de Thomas Bernhard, traducerea Victor Scoradeţ
Cu: Valeria Seciu, Florina Gleznea, Cristian Popa, Mihaela Popa
Regia: Theo Herghelegiu
Scenografia: Dan Titza
Asistent scenografie: Cristina Milea
Coregrafie: Andreea Duţă
Compoziţie muzicală: Dragoş Alexandru 
Foto: Alois Chiriţă

Oana Stoica este jurnalist și critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Experiența nefericită a unui român într-un paradis turistic din Caraibe. „S-a mai întâmplat să nu apară sub nicio formă ”
Un român a povestit experiența neplăcută prin care a trecut în Bahamas, unul dintre paradisurile turistice din Caraibe. Practic, aceasta i-a pus în pericol întreg sejurul.
image
Dilema masculină: cu sau fără maiou pe sub cămașă. Ce spune creatoarea de modă Adina Buzatu VIDEO
Aceasta este întrebarea care îi macină pe bărbați, mai ales în sezonul cald. Designerul Adina Buzatu spune că obiectul vestimentar este necesar mai ales atunci când bărbații transpiră excesiv, pentru că absoarbe umiditatea.
image
Ce împiedică România să devină o forță regională. Expert român din SUA: „Avem și o problemă de feudalism local”
Expertul în securitate Marius Ghincea, lector la Syracuse University (SUA), explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, ce-i lipsește României pentru a-și putea asigura securitatea și pentru a fi o forță de luat în calcul în regiune. El consideră că o piedică este „feudalismul local”.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.