Horia-Roman Patapievici: «Acest ceva formidabil este văzut astfel de către omologii noştri din străinătate»

21 iunie 2012
Horia Roman Patapievici: «Acest ceva formidabil este văzut astfel de către omologii noştri din străinătate» jpeg

N. red.: Publicăm cîteva fragmente dintr-o emisiune de la Radio România Actualităţi în care preşedintele ICR a dat detalii concrete despre funcţionarea instituţiei, în general puţin cunoscute de public şi neluate în seamă de cei care vor să-i schimbe statutul.

„Ordonanţa de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 iunie şi are un titlu care merită savurat. Pentru că evocă, oricărei urechi care s-a format pe limbajul proletcultist al anilor '50, acea perioadă. Ea sună în felul următor: «Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri în domeniul cultural». Retorica e de anii ’50. Dar există o justificare, în preambul, pentru caracetrul de urgenţă al acestei ordonanţe de urgenţă: „Luînd în considerare faptul că neadoptarea măsurilor propuse prin prezenta ordonanţă de urgenţă va duce la prelungirea efectelor profund negative ale unor stări de lucruri care tind să afecteze, cu titlu de permanenţă, sentimentul de apartenenţă la naţiunea română a celor stabiliţi vremelnic în alte state”. Prin urmare este urgent să se modifice structura instituţională a ICR.”

„Iată un scurt istoric care merită creionat, foarte rapid, ca să ne dăm seama de inconsecvenţa guvernanţilor, pentru că Legea 356 din 2003, în baza căreia am funcţionat din momentul în care, în 2005, am fost numit, este o lege votată într-un Parlament cu o majoritate PSD, de către un Guvern PSD. La vremea aceea, premier era Adrian Năstase, şi sub un preşedinte, şef al statului, to PSD –  Ion Iliescu. De ce s-a făcut această lege, la vremea respectivă? Pentru că exista o suspiciune asupra autonomiei politice a Fundaţiei Culturale Române care, din cîte îmi amintesc, funcţiona sub autoritatea Senatului, şi atunci pentru ca aceste suspiciuni să fie curmate, s-a urmat un tip de argument ca acesta. Preşedintele României este selectat după un vot politic, popular, dar potrivit Constituţiei, el este obligat să fie neutru, din punct de vedere politic, din momentul ocupării funcţiei. În timp ce Senatul, ca şi Camera Deputaţilor, sînt selectate după criterii politice şi funcţionarea lor trebuie să rămînă politică, pentru că reflectă opţiunea cetăţenilor români pe partide politice. Ori, dacă acest argument a funcţionat în 2003, mă întreb ce s-a schimbat în 2012, de vreme ce premierul este în continuare PSD, iar majoritatea pe care mizează, cel puţin în Senat, este o majoritate a USL, alianţa pe care PSD a făcut-o cu PNL.”

„Am urmărit programele ICR-ului, ştiu ce a făcut ICR de-a lungul acestor şapte ani. Afirmaţia că activitatea ICR-ului ar fi fost politizată este o minciună, dar nu este doar o minciună, este o minciună neruşinată, pentru că ea implică nu doar o judecată falsă asupra conducerii institutului, ci implică o judecată falsă asupra a 240 de oameni care lucrează în centrală şi în centrele din străinătate străinătate, oameni care de-a lungul acestei perioade de lungă, dificilă şi încununată de succes reformă instituţională, şi-au dăruit talentul, inteligenţa ca să obţină ceva formidabil în beneficiul culturii române. Acest ceva formidabil este văzut astfel de către omologii noştri din străinătate.”

„Bugetul iniţial a fost de 10 milioane de euro. Prin rectificările succesive, a ajuns la opt milioane de euro. Este un buget care este de patru ori mai mare decît bugetul pe care l-a avut predecesorul meu, academicianul Augustin Buzura, de două milioane de euro în 2005. Este un buget de care numai în mod ipocrit se miră cei care atacă ICR-ul, pentru că este extraordinar de mic în raport cu ce bugete au institutele similare din fostele ţări comuniste. Sînt 17 Institute Culturale Româneşti în lume, dintre care unul are el însuşi o filială. Este vorba de institutul de la Budapesta, cu o filială la Szeged. Cu totul sînt 18 unităţi, iar acest buget acoperă cheltuielile institutului în proporţie de 20% (cheltuielile administrative şi de salarii). 80% din fonduri sînt cheltuielile pe programe. Acest raport de 80% programe şi 20% cheltuieli administrative este cel mai bun procent care a fost obţinut vreodată de vreo instituţie românească în toată istoria noastră. Oamenii trebuie să ştie că credibilitatea şi legitimitatea pe care noi le-am obţinut prin seriozitatea acţiunilor noastre a făcut ca foarte multe dintre proiecte să fie realizate în parteneriat. Unul din cinci evenimente pe care le desfăşurăm în străinătate se desfăşoară fără finanţare, pentru că obţinem acest serviciu prin parteneriat, gratuit. Iar dintre evenimentele pe care le facem, unul din două reprezintă parteneriate. Parteneriat înseamnă că tu vii cu o parte şi el vine cu cealaltă parte.”

„Decizia echipei mele, a mea, a Taniei Radu şi a lui Mircea Mihăieş, a fost că noi nu am dorit să rămînem decît pînă la încheierea celui de-al doilea mandat. Am făcut acest lucru ca să existe o rotunjime în activitatea noastră. Primul mandat a fost încheiat în ianuarie 2009 şi preşedintele, cum ştiţi, a avut o prezenţă foarte semnificativă în contextul scandalului legat de Poneiul Roz şi a contestării masive a politicii noastre culturale, în sensul că ea ar trebui, de fapt, să urmeze vechiul calapod al oficializării a ceea ce se trimite în străinătate.”

(Fragmente din emisiunea „Actualitatea în dezbatere” difuzată la Radio România Actualităţi vineri, 15 iunie; realizator: Dragoş Ghiţulete. Emisiunea poate fi ascultată aici.)
 

Fotografie de Lucian MUNTEAN

vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Alina Pușcaș, internată în spital cu o afecțiune rară. „ Nu am știut că există așa ceva“ | adevarul.ro
Prezentatoarea emisiunii „Te cunosc de undeva“ are probleme de sănătate și se află în spital de câteva zile.
image
21 de ani de închisoare pentru unul dintre răpitorii câinilor cântăreţei Lady Gaga | adevarul.ro
Unul dintre cei trei indivizi acuzaţi că au împușcat un angajat al cântăreţei americane Lady Gaga pentru a răpi câinii vedetei a fost condamnat luni, la Los Angeles. Pedeapsa primită de individ este de 21 de ani de închisoare, relatează AFP

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.