Halloween și antidotul lui

29 octombrie 2016
Halloween și antidotul lui jpeg

Ei bine, moda Halloween-ului ajunge și pe un disc de muzică clasică, însă chiar în ajunul Halloween-ului se lansează și un antidot, un disc cu muzică de Mozart. Ambele, foarte bine cîntate.

Dans macabru... cu Orchestra Simfonică din Montreal și dirijorul Kent Nagano

Nu sînt o mare fană a Halloween-ului, dar sînt o admiratoare a dirijorului Kent Nagano, americanul de origine japoneză care în prezent este directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal și directorul Operei de Stat din Hamburg. Sub conducerea sa, această orchestră canadiană a rămas într-o zodie fericită, începută sub coordonarea lui Charles Dutoit, iar Nagano a adus în plus și mai multă promovare și vizibilitate, prin parteneriatul cu o casă de discuri europeană. În 2016, casa londoneză Decca a publicat două discuri avînd în prim plan Orchestra Simfonică din Montreal și pe dirijorul Kent Nagano: primul a apărut în martie 2016, cu opera foarte puțin cunoscută L’Aiglon, semnată de doi compozitori, Jacques Ibert și Arthur Honneger, album care a luat deja un premiu Echo Klassik, iar al doilea a fost lansat pe 14 octombrie 2016. Este vorba despre acest Danse macabre, lucrări ce ar putea fi puse în legătură cu tematica demonicului și fantasticului, adică cu Halloween-ul.

Sînt înregistrări din concerte live ce au avut loc la finalul lunii octombrie 2015, adică tot în preajma Halloween-ului (și acest lucru se simte în mod plăcut, în zgomotele de sală lăsate cred intenționat pe înregistrare). Iată și programul: patru poeme simfonice – Ucenicul vrăjitor de Paul Dukas, O noapte pe muntele pleșuv de Modest Musorgski, Vrăjitoarea la amiază de Antonin Dvorak și Tamara de Mili Balakirev, alături de Dans macabru op. 40 de Camille Saint Saens și Halloween din Three Outdoor Scenes de Charles Ives.

Așadar, sînt lucrări foarte cunoscute, alături de unele mai puțin cunoscute: evident, recordul de popularitate îl au Ucenicul vrăjitor și O noapte pe muntele pleșuv – nici eu, ca muzician, nu mai pot să le ascult fără să mă gîndesc la desenele animate Fantasia realizate în studiourile Walt Disney.

Marele merit al acestui disc nu este însă această idee oarecum neobișnuită pentru muzica clasică, legată de Halloween, ci modul cum sînt interpretate aceste lucrări: cu tehnicitatea unei orchestre americane și sensibilitatea uneia europene. În fine, o realizare importantă, care poate fi ascultată la Radio România Muzical luni, 31 octombrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 6 noiembrie, de la ora 13.05 sau oricînd pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016

uchida jpg jpeg

....Și antidotul mozartian marca Mitsuko Uchida

După o petrecere demonică de Halloween, o incursiune în lumea seraficului Mozart este binevenită, mai ales dacă ghid este una dintre cele mai cunoscute și avizate interprete mozartiene ale timpurilor noastre: pianista britanică de origine japoneză Mitsuko Uchida.

La 65 ani, Mitsuko Uchida se bucură de o reputație de invidiat, iar această etichetă de mare interpretă mozartiană este extrem de valoroasă, pentru că sînt foarte puțini cei care au fost considerați astfel, de-a lungul istoriei muzicii. Chiar dacă muzica lui Mozart pare destul de ușor de cîntat, de fapt, este una dintre cele mai dificile, și nu neapărat tehnic. Oricine a cîntat vreodată o partitură pentru pian de Mozart, cunoaște acea senzație că stă în pielea goală în fața publicului, complet expus: orice ezitare se simte, ori ești perfect, ori ai ratat totul.

Mitsuko Uchida a înregistrat în urmă cu mai mulți ani concertele pentru pian și orchestră de Mozart alături de Orchestra Engleză de Cameră; între 2002 și 2007, ea a fost artist în rezidență al Orchestrei Simfonice din Cleveland și de atunci a pornit un nou proiect: să cînte și să înregistreze Mozart așa cum însuși Mozart o făcea, conducînd orchestra de la pian. Între 2009 și 2016 au apărut 5 discuri, fiecare cu cîte două concerte, cu Mitsuko Uchida, solistă și dirijor al Orchestrei Simfonice din Cleveland. Ultimul este lansat pe 28 octombrie și cuprinde Concertele cu numerele 17 și 25, foarte cunoscute, de altfel.

Ceea ce individualizează aceste înregistrări este modalitatea de colaborare mai curînd camerală dintre solistă și orchestră: cîntînd împreună, ei se înțeleg din priviri. Iar Mitsuko Uchida, pianista haiku, cum îmi place să o numesc, ne propune un Mozart șlefuit ca un diamant, foarte profund, fără niciun artificiu inutil: o experiență auditivă ce cred că nu trebuie ratată.

Puteți asculta acest disc luni, 7 noiembrie, ora 19.00 la Radio România Muzical, în reluare, duminică, 13 noiembrie, de la ora 13.05, și acest disc fiind inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Cristina Comandașu este muzicolog şi jurnalist la Radio România Muzical.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.