Greşeli de tipar (I)

5 octombrie 2012
Greşeli de tipar (I) jpeg

Într-un

(Caragiale a scris două) publicat pe 24 decembrie 1899 în „Universul” se face, cum am spune azi,

Subtitlul textului e

, iar în conturul lui Edgar Bostandaki, zis Turturel, poate fi recunoscut Claymoor sau oricare alt demn reprezentant al breslei cronicarilor „de salon”.

„Profesia de cronicar

nu este uşoară, fiindcă trebuie să scrii despre dame, şi damele sunt dificile, pretenţioase, capriţioase. Spui de una o vorbă bună, superi pe alta; spui rău de alta, atunci nu mai poţi pretinde că eşti un om galant; insişti cu deosebire asupra uneia, dai loc la bănuieli; neglijezi pe vreuna, îi inspiri o ură primejdioasă”.

În acest cadru şi în societatea „foarte aleasă” din Tîrgul Mare, Edgar Bostandaki, suplinitor la „catedrele de muzică desen, gimnastică, scrimă şi religie de la gimnaziul clasic”, străluceşte. Privirea acestui „perfect gentilom” scanează tot ceea ce trebuie scanat şi selectează ce e de selectat în ordinea mondenă a lucrurilor. 

Ritmul său epico-liric este debordant şi pana i se arată mîngîietoare la fiecare articulare imagistică. Turturel este inspirat, ca de fiecare dată, după „un mare bal filantropic” la care s-a petrecut pînă la orele şapte, în dimineaţa următoare. Naratorul e selectiv şi extrage „la întîmplare cîteva rînduri”. Extrăgînd din extragerea anterioară, să vedem cîteva, caracterizante: „Doamna Athenaïs Grégorashko, regina adorabilă a valsului adorat!...”; „…Dopurile pocnesc, pare c-am fi la un atac de tiraliori, care nu sparie deloc pe bravii convivi… Şampania curge-n valuri. Doamna Athenaïs Grégorashko dă semnalul şi aci; ridicând în sus cupa plină de delicii, ca divina Hebe, atinge de buzele răci buzele sale calde, cu acea delicateţă poetică cu care fluturelul atinge caliciul unui miosotis… …Dar muzica ne cheamă. Trăiască valsul! Doamna Athenaïs Grégorashko, infatigabilă silfidă…”

„Aici o îngrozitoare greşală de tipar...” survine, în cronica lui Edgar Bostandaki şi în momentul unui Caragiale enigmistic şi enigmatic ca de obicei. Nu aflăm care este îngrozitoarea greşală de tipar. Autorul textului literar o va pune sub pecetea tainei, precum progenitura, făcîndu-ne să urmărim numai efectele. Soţul doamnei Athenaïs, domnul subprefect Raoul Grégorashko, va sancţiona eroarea de tipar punînd-o în contul cronicarului monden şi vorbindu-i pe un ton „neobicinuit de aspru”: „– Domnule Turturel! uite-te la mine…Te opresc, magariule, să faci

pi conta doamnei Grégorashko, soţia mè!”. 

Cronicarul monden nu înţelege nimic, după cum nu va pricepe lesne palmele „vajnice” cu care îl va onora, peste puţin timp, domnul maior Edmond Buzdrogovici (nemulţumit de absenţa consoartei din cronica tînărului suplinitor). „– Nu mai înţăleg nimică, pi onoarea mè! zice Edgar şi iese şi el”, încheind excepţionalul text caragialian publicat în „Universul” din 24 decembrie 1899. Citatele mele sînt după ediţia de

girată de Al. Rosetti, Şerban Cioculescu şi Liviu Călin (ESPLA, 1960).

Datele sînt aici importante. Din volumul Ioanei Diaconescu,

(Fundaţia Academia Civică, 2012), aflăm că într-un

(cum au fost zeci) publicat pe 23 august 1986, în „Scînteia Tineretului”, s-a strecurat o greşală de tipar. Varianta corectă era: „Ne e temei cuvîntul partidului cînd cere/ Ca noi ai ţării tineri nădejdea ei să fim”. Varianta apărută în ziar diferea la nivelul unei litere: „Nu e temei cuvîntul partidului cînd cere/ Ca noi ai ţării tineri nădejdea ei să fim”. 

Ce s-a întîmplat în spaţiul textului caragialian apărut în 1899 – am văzut. Nişte sudalme au sancţionat eroarea de tipar, iar două palme au marcat o regretabilă omisiune.

Ce s-a întîmplat însă în spaţiul realităţii socio-istorice în care se încadrează greşeala de tipar făcută în 1986?

Aflăm tot din materialele din arhivele CNSAS cercetate şi analizate de Ioana Diaconescu. S-au făcut rapid verificări şi au fost identificaţi vinovaţii. Era vorba, stă scris în documentele Securităţii, de linotipistul Iordache Constantin şi de corectorii Pop Emanuela, Fusu Maria, Stanciu Emil şi Ostahie Cornel.

Linotipistul Constantin Iordache a fost retrogradat cu o categorie de retribuire pe termen de două luni şi schimbarea locului de muncă. Corectorii Emanuela Pop, Maria Fusu, Emil Stanciu şi Cornel Ostahie au fost pedepsiţi pe linie administrativă. Cazul a fost

cu întreg colectivul de linotipişti şi cu membrii redacţiei. În sfîrşit, dar nu în ultimul rînd, căpitanul avînd  „în competenţă problemele de securitate în domeniul presei din capitală” a fost sancţionat cu mustrare scrisă. 

Greşelile de tipar din contextul lui 1899 şi din cel al lui 1986 sînt, în mod evident, pe două coloane diferite. Avem o speţă a literarului (transgresînd epocile) şi una a ideologiei unice (marcînd, la noi, o anumită epocă). Dar – ca să putem face comparaţia – ne spun aceste greşeli ceva despre tiparul însuşi?

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.