FNT 2010

28 octombrie 2010
CNDB între paranteze jpeg

În ultimul an de mandat al criticului Cristina Modreanu, Festivalul Naţional de Teatru a devenit contemporan cu el însuşi. Reuşita este majoră ţinînd cont de defazajul dintre teatrul românesc şi cel european. Pendulînd între un clascism desuet şi experimente neîmplinite, teatrul românesc trăieşte prea puţin în timpul său şi prea mult în trecut sau   într-un viitor incert, astfel că poate fi suspectat şi de moşnegeală, şi de  teribilism. În această situaţie, racordul la actualitatea europeană este necesar şi binevenit.

La ediţia din acest an a FNT (30 octombrie - 7 noiembrie) au fost invitaţi cîţiva artişti din zona inovatorilor: Krzysztof Warlikowski, Romeo Castellucci, Rodrigo Garcia, Matthias Langhoff şi Billy Cowie. Punctul lor comun este controversa, toţi fiind în egală măsură adulaţi şi contestaţi, adică vii. Este un risc să îi dai spectatorului român show-uri provocatoare care îi bulversează sistemul rigid de valori şi îi afectează percepţia, dar şi o şansă de a-i moderniza privirea. Poemele vizuale ale lui Warlikowski, suprarealismul postmodern al lui Castellucci, brutalitatea ideologică a lui Rodrigo Garcia, eclectismul lui Matthias Langhoff şi instalaţiile 3D ale lui Billy Cowie pot şoca, însă acest lucru se poate dovedi eliberator pentru unii, aşa cum poate avea efect distructiv pentru alţii. Ceea ce se cîştigă este, sper, publicul tînăr. Oricum, alegerile selecţionerului de la această ediţie şterg bine praful de pe automatismele de gîndire în masă şi reprezintă un pas spre un alt mod de a înţelege teatrul.

De altfel, Cristina Modreanu a descris propriul mandat ca o încercare de a elimina “sertăraşele” în care se pun spectacolele. Tendinţa de clasificare, fără a fi negativă, a fost stopată în favoarea dihotomiei universale bun – prost. Sigur, e o altă discuţie după ce criterii se fac aprecierile. În acest an însă, secţiunea teatrului independent a dispărut tocmai din cauză că era irelevant modul în care a fost produs spectacolul, iar invitaţii străini se pot amesteca uşor cu participanţii români în condiţiile în care regizori europeni au montat în România, iar cei români, în străinătate. Globalizarea în cultură are efecte benefice şi uneori curative, căci infuzia cu noutăţi ţine de sănătatea artistică. Meritul Cristinei Modreanu în această ultimă ediţie a FNT pe care o manageriază este selecţia care nu menajează obişnuinţele. A provoca inteligent este un lucru care merită salutat, măcar şi pentru faptul că nu o vor face prea mulţi.

FNT, Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala Mare, 2 noiembrie, ora 20.00, 2 noiembrie, ora 18.00
Dybuk
Regia : Krzysztof Warlikowski

FNT, Teatrul Bulandra, Sala Izvor, 3 noiembrie, ora 21.00, 4 noiembrie, ora 20.30
Hey, Girl!
Regia: Romeo Castellucci


FNT, Opera Naţională Bucureşti, 2 noiembrie, ora 18.00, 3 noiembrie, ora 21.00
Interzis accesul animalelor
Regia: Rodrigo Garcia

FNT, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie, orele 19, 19.20, 19.40, 20.00, 20.20, 20.40, 21.00, 21.20, 21.40
Trilogia stereoscopică
Concepţie : Billy Cowie

Mai multe - pe site-ul festivalului.

Oana Stoica e jurnalist și critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.