Filmul LGBT de miercuri

Ioana CASAPU
21 februarie 2013
Filmul LGBT de miercuri jpeg

- The Kids Are All Right*, the Adults Are All Wrong -

Trăiesc într-o ţară unde a fi onest în mod public vizavi de orientarea ta sexuală e similar cu a fi un rechin vînat şi ucis pentru că mănîncă oameni. Incredibil cum la noi izbucnesc acum probleme pe care restul lumii le-a rezolvat în anii '80. Se întîmplă la început de 2013 la Muzeul Ţăranului Român, în luna Istoriei LGBT.

Miercuri, 20 februarie, ora 18,00. Merg cu o prietenă să vedem filmul The Kids Are All Right, proiectat la Noul Cinematograf al Regizorului Român - parte din MŢR -, la iniţiativa ACCEPT, asociaţie pentru drepturile LGBT, cu sprijinul Ambasadei SUA în România. Înainte să intrăm, îmi spune "Hai că e cu distracţie, a trecut unul pe lîngă mine şi-i spunea cuiva la telefon «Vino, bă, încoace că e cu lesbience!»".SIDA, drogurile şi sfîntul ţăran român

Sîntem informaţi că proiecţia începe cu o jumătate de ceas mai tîrziu decît ora anunţată. Între timp, sîntem poftiţi să luăm loc în sală, unde e suficient de multă lume, de toate vîrstele, încît să intrăm cu impresia că oamenii sînt deschişi la minte şi binevoitori să susţină un eveniment de acest gen. (Mi se strepezesc dinţii numai cînd scriu "de acest gen" – de care gen, aşa ceva ar trebui să facă parte din normalitate.)

Nu se sting luminile bine că începe circul. Copiii sînt în regulă*, adulţii au înnebunit. Cel puţin 60 de oameni au venit să protesteze fervent cu drapeluri, steaguri, cu "Deşteaptă-te, române", cu imnuri religioase şi saluturi naziste la vizionarea filmului la care doar şase persoane au venit în calitate de spectatori. Cîţiva dintre ei s-au poziţionat în dreptul proiectorului pentru ca filmul să fie oprit, ceea ce se şi întîmplă, după aproximativ două minute, lăsînd loc răcnetelor şi scandărilor neonaziştilor şi ultraortodocşilor: "Jos gayilor, duceţi-vă toţi în Olanda, plecaţi de aici cu drogurile voastre, cu SIDA, pătaţi onoarea sfîntului Ţăran român!"

Lîngă mine, o fată de douăzeci şi ceva de ani, cu o icoană cu Maica Domnului în braţe, zîmbeşte glorioasă fără să scoată vreun sunet, lîngă un tip care tocmai ne informează lătrînd că pe el l-a mînat conştiinţa de român să vină să protesteze. Halal conştiinţă.

"Bunicii tăi au fost gay? Străbunicii tăi au fost gay? Noi nu venim în cluburile voastre, ce căutaţi aici, în locul ăsta public, cu mizeriile voastre?" Din spate, o femeie pe care nu reuşesc să o localizez pledează cu fervoare pentru extincţie: "De 15 ani de cînd lucrez la Muzeul Țăranului Român nu a călcat picior de homosexual aici!" Pe cît faci pariu?Să vină poliţia!

"Aşteptăm decizia Muzeului, noi nu ne băgăm", ne zic poliţiştii la ieşire. Jandarmeria i-a legitimat pe participanţii la film, nu şi pe agresori. Nu iau pe nimeni la secţie, lumea să se ducă acasă sau să rămînă la un pahar să sărbătorească o seară reuşită. O parte se îndreaptă spre Librăria Bastilia, unde la 19,30 are loc o piesă de teatru, în continuarea serii LGBT.

Puţin mai tîrziu, din sală apare şi semnalul de stop-joc: "Hai că se termină, au rămas numai prieteni". Afară, poliţiştii stau la şuetă. "Io am trei pe care nu-i suport: beţivii, drogaţii şi homosexualii", zice unul. Miliţia Spirituală publică între timp pe Facebook o fotografie care îl înfăţişează pe directorul adjunct al MŢR la masă cu o parte dintre agresori.

The Kids Are All Right a fost nominalizat la 4 premii Oscar, a rulat prin toate cinematografele lumii, dar noi refuzăm să depăşim Evul Mediu. Acum spunem că homosexualitatea nu e normală, deşi în Roma antică era o practică foarte comună.

Ce s-a întîmplat la MŢR ieri seară pare însă orchestrat ca la carte, cu un final bine stabilit, regizat, şi cu un scop de pe urma căruia se vor trage multe sfori şi în ale cărui cioburi vom călca, din păcate, noi toţi, mult timp de-acum încolo.

Ioana Casapu este jurnalist la www.hypestreet.ro şi autor. A mai publicat în Şapte Seri, TATAIA şi pe www.totb.ro.
 

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.