Festivalul Internaţional de Teatru, Sibiu, 2013, Ziua 3

11 iunie 2013
Festivalul Internaţional de Teatru, Sibiu, 2013, Ziua 3 jpeg

Ziua începe devreme la Sibiu, la ora 10, cu conferinţele de presă. Apoi conferinţe, spectacole lectură, spectacole, concerte, club. Ploi şi flori de tei. Mulţi prieteni, multe discuţii.

A venit Ivan Vîrîpaev. Dramaturgul rus – autor al Iluziilor, piesa montată la Teatrul Act de Cristi Juncu – nu a venit la spectacolul lectură cu textul său, Dansul Delhi, deşi era în Sibiu (a luat masa lîngă mine cu o zi înaintea lecturii). Eroare de comunicare sau pur şi simplu era obosit. Textul are o formulă interesantă, folosită şi de alţii, dar dezvoltată într-un mod surprinzător de Vîrîpaev. O poveste este spusă în 7 variante. În primele, apar scene noi care luminează story-ul. Apoi, în următoarele variante, povestea începe să se schimbe pe principiul ce-ar fi dacă... Despre formă şi moartea artei ca formă a conferenţiat Vîrîpaev a doua zi. Conferinţă ratată, nu pot ajunge peste tot. 

Compania Cheek by Jowl a lui Declan Donnellan a prezentat un Ubu Roi formidabil. Se întîmplă uneori să vezi un spectacol, să te surprindă absolut ca apoi să te întrebi cum de nu s-a gîndit nimeni la asta mai înainte, căci era cea mai firească soluţie. Aşa şi cu textul lui Alfred Jarry, scris în adolescenţă ca formă de defulare a relaţiilor accidentate cu părinţii (e normal la acea vîrstă). Declan Donnellan imaginează un interior domestic al unei familii middle class sau chiar high class, seara, în aşteptarea unor musafiri importanţi. Copilul de 14 ani al familiei stă plictisit şi îmbufnat pe canapea. Se joacă cu un aparat de filmat cu ajutorul căruia investighează tot interiorul casei (existent şi în spatele decorului vizibil), inclusiv baia. Zoom-ul permite vizualizarea unor detalii minuscule: cîţiva stropi de sînge pe capacul WC-ului, nişte urme fine de mizerie pe covorul alb, impecabil altfel etc. De aici, imaginarul puştiului începe să lucreze şi sub comanda lui directă – un fel de manipulare a subconştientului celorlalţi, ca o transă – mama şi tata devin Mama Ubu şi Tata Ubu, musafirii sunt celelalte personaje etc. Realul şi imaginarul alternează, trecerea se face într-o secundă, spectaculos căci energiile din cele două lumi sunt diferite: calm, politeţe, deferenţă în cea reală, grotesc şi violenţă în cea imaginară. Bătăliile se poartă cu obiectele casnice – sunt imaginate zeci de moduri de folosire a periei de WC sau a blender-ului. Spectacolul este încîntător prin inteligenţă şi prin execuţia impecabilă a actorilor. 

În schimb, Divina Comedie a lui Eimuntas Nekrosjius m-a obosit deja după prima parte şi am renunţat să o mai văd pînă la capăt (5 ore integral). Estetica lituanianului este aceeaşi pe care o ştim de la Hamlet încoace: o imagistică puternică, întunecată, cu decor de fier, greu, în care actorii – minunaţi, de altfel, funcţionează la limita dintre teatru şi dans. Aici însă, creaţia principală era limba, un idiom inventat care mixează italiana din timpul lui Dante cu lituaniana. Muzicalitatea rezultată este incontestabilă, dar cu traducere cu tot, aceasta rămîne un efect la care spectatorul de altă limbă are acces limitat. Prin urmare, ceea ce a rămas din spectacol după ce elimini mental limbajul, cel puţin în prima parte, arată un Nekrosjius obosit, care şi-a pierdut mult din forţa expresiei, tendinţă observabilă şi în Idiotul (spectacol văzut tot la Sibiu în urmă cu doi, trei ani, cu o durată tot de 5 ore). 

Am văzut însă spectacolul admirabil al lui Massimo Gerardi, Hot Dog, făcut în Germania, o încîntătoare investigaţie asupra consumismului, anticonsumismului, anti –anticonsumismului prin prisma artei pop, în speţă a lui Andy Warhol. Patru Andy Warhol cu plase de supermarchet (plus o oaie roz pe care nu m-am putut opri să nu o asociez cu poneiul roz) în care se află diferite pancarde – I Am Deeply Superficial Person, Art For Cash, Beeing God In Business Is The Latest Form Of Art – analizează dependenţa omului, în speţă a artistului, de consum. Şi dacă vă gîndiţi la Rodrigo Garcia şi Ronald, clovnul de la McDonalds nu greşiţi deloc. Spectacolul se încheie cu o paradă de haine făcute din pungi de plastic de la supermarket sau din foliile cu care sunt învelite cutiile cu haine H&M. Asta după ce s-a trecut prin icon-urile pop-art – Marylin Monroe sau James Dean. Moartea lui Andy Warhol este una simbolică, moartea consumului ridicat la rang de artă şi a artei devenită consum. O copie „originală” a lui  Andy Warhol mi-a dăruit o banană cu autograf. Păcat că nu o pot vinde la licitaţie peste cîţiva ani.

E trecut de miezul nopţii. Azi mă duc la culcare mai devreme. 

Foto: Paul Baila

cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.