Festivalul Internaţional de Teatru, Sibiu, 2013, Ziua 4

11 iunie 2013
Festivalul Internaţional de Teatru, Sibiu, 2013, Ziua 4 jpeg

Oraşul miroase a tei şi s-a umplut de fluturi. Pe la prînz, centrul de la Hotel Continental pînă în Piaţa mare e străbătut de o paradă italienească şi de una flamandă. Flamanzii au nişte picioroange imense, unele mai mici, altele foarte înalte. Cel mai înalt purtător de picioroange se uită de sus şi trece cu nonşalanţă peste mine. Adică eu am trecut printre picioarele lui. M-am simţit ca într-un film american cu extratereştri, doar că nu mi-era frică. Posesorul picioroangelor era tînăr şi drăguţ.

Azi mergem la dans. Compagnie Thor / Thierry Smits prezintă „Lacrimi limpezi, ape tulburi”, un spectacol coregrafic cu muzică electronică live. DJ-ii sunt minunaţi şi produc nişte invenţii sonore complexe, dansatorii precişi şi expresivi evoluează într-un decor realizat din nişte structuri tubulare verticale care spaţiază scena aflată în penumbră şi care se ridică orizontal în podul scenei spre final, luminînd-o (sunt, de fapt, nişte neoane imense). De la o viziune întunecată, pesimistă se trece la speranţă, spaţiul se luminează încet, încet, frazele de mişcare devin mai ample, repetitive, evoluţiile individuale se cumulează în pasaje de grup, lucrurile par să se închege, să se adune. De la pulverizare şi umbră la compact şi lumină. Conceptul coregrafic este însă destul de confuz (sau abstract), dar energia dansatorilor suplineşte cumva lipsa unui sens bine definit.

Seara tîrziu, de la ora 23.00, vedem în sala Studio a teatrului, „Iluziile” lui Ivan Vîrîpaev (dramaturg şi regizor). Spectacolul este de o austeritate filigranată: textul pur narativ suportă subtile nuanţe regizorale. Poveştile celor două cupluri de bătrîni spuse de actori tineri fac subiectul unei sesiuni de dezbateri. Declaraţia de dragoste făcută de un soţ soţiei sale pe patul de moarte determină un lanţ de iluzionare benevolă. Rămasă singură în faţa morţii, femeia simte nevoia să facă şi ea o asemenea declaraţie care să îi dea, retrospectiv, un sens vieţii şi alege o iluzie, dragostea nemărturisită pentru prietenul soţului. Şirul de iluzii continuă pînă cînd face o victimă reală, dar distincţia între realitate şi imaginar este insesizabilă şi aici e măiestria lui Vîrîpaev. Actorii stau pe un podium, pe scaune laterale. În centru este pupitrul cu microfon la care vor veni pe rînd să îşi susţină discursul, unii rapid, compact, alţii relaxat, indiferent (forme diferite de manipulare). În spate, un panou cu leduri orizontale care se vor aprinde, roşii, din cînd în cînd, oarecum ameninţător, ca nişte monitoare medicale care înregistrează pulsul. E un joc cu luminile, penumbra în care se desfăşoară întreg spectacolul este fulgerată din cînd în cînd de o lumină dură, neiertătoare care descoperă publicul. Vîrîpaev refuză orice urmă de dramatic. Poveştile se construiesc şi deconstruiesc din vocea actorilor (excelenţi), realul şi iluzia sunt aproape de neseparat, de fapt, este un exerciţiu complex de manipulare a publicului: manipularea emoţiei, a adevărului, ba chiar şi a minciunii (pe t-shirtul uneia dintre actriţe scrie LOVE IS IN THE AIR - şi asta face parte din planul manipulator căci nu despre iubire este vorba aici). Un spectacol despre iluzie fără niciun fel de artificiu, ca o hipnoză care determină o transă foarte puternică. Spectatorul percepe cumva că este manipulat, că se joacă bine Vîrîpaev cu el, dar nu are nicio posibilitate reală de opoziţie. Pur şi simplu, rusul e mare maestru în chestia asta. La conferinţa pe care a susţinut-o în aceeaşi zi – Ce înseamnă contemporaneitatea în teatru? – dramaturgul a vorbit despre moartea formei. Seara avea să o şi demonstreze. A doua zi, la micul dejun, îl întîlensc în lift pe unul dintre actori. Avem o scurtă conversaţie din care rezultă că mă crede actriţă. Aveam să aflu după aceea ca e american, născut în Denver. Îl cheamă Cazimir Liske.

Noaptea, în clubul festivalului, îl întîlnesc pe Yuri Kordonsky, venit de la Luxemburg pentru spectacolul său de la Teatrul German din Timişoara, „Pescăruşul”. Lumea se pare că a obosit puţin, sunt mai puţini oameni în club decît în serile precedente, deşi vremea este foarte plăcută după cele două furtuni de după – amiază. Au venit şi actorii unguri din „Maestrul şi Margareta”, trupa lui Zoltán Balázs de la Maladype din Budapesta aka gaşca lui Woland. Cu o bere în mînă, Ákos Orosz (Woland) zice că are emoţii, din aprilie nu a mai jucat în română şi îi e teamă de text. Asta nu îl împiedică să înjure perfect în română. Îl las rîzînd, cu o nouă bere.

Muzică, bere şi fluturi. E deja mîine cînd plec spre hotel.

Foto: Maria Ștefănescu

#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.