Festivalul Filmului Francez

25 octombrie 2012
Festivalul Filmului Francez jpeg

Festivalul Filmului Francez aduce toamna asta 16 filme, dintre care șapte în premieră, o proiecție specială de scurtmetraje și două mini-retrospective care omagiază doi monștri sacri ai cinematografiei franceze : Alain Resnais, preocupat mereu să se joace cu percepția asupra realității și Agnès Varda, o exploratoare teribil de inteligentă a sentimentelor. Anul acesta, Festivalul se extinde și mai mult în țară: în afară de Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, filmul francez ajunge și la Tîrgu Mureș. Festivalul își deschide porțile la București vineri 26 octombrie, la ora 20, cu 38 témoins, un film noir despre lașitatea inerentă naturii umane, care a sedus criticii (Le Monde, Les Inrocks), cu actorul Yvan Attal (Munich, Partir) în rolul principal. Toate proiecțiile de la București vor avea loc la Elvira Popescu, cea mai șic sală de cinema de cartier. Prețul unui bilet este de 10 lei, iar al unui abonament pentru tot Festivalul de 70 lei și pot fi achiziționate la sală sau pe Eventim.ro.

Programul Festivalului pe orașe

26 octombrie – 02 noiembrie | Cinema Elvira Popescu, București
02 – 05 noiembrie | Habitus, Atrium Café, Maison de l'Ille-et-Vilaine, Sibiu
08 – 10 noiembrie | Casa de cultură Mihai Ursachi - Sala Diotima, Iași
15 – 18 noiembrie | Cinema Victoria, Cluj
23 – 25 noiembrie | Cinema Arta - Sala Flora, Tîrgu Mureș
27 – 28 noiembrie | Universitatea de vest - Aula Magna, Timișoara

Selecția de anul acesta aduce talente, autori și stiluri diferite, c-un ton deseori comic sub care se ascund cel mai adesea angoase, mai ales romantice. Și dacă am putea retrăi o relație știind de la început tot ce se va-ntîmpla înainte de sfîrșitul ei? Ce dizolvă un cuplu? Cum să fii fidel? Cît durează dragostea adevărată?  Filmele recente -  Camille redouble, La vie d’une autre, Les infidèles, L’amour dure 3 ans (oare ?) sînt ca un ecou al tuturor acestor întrebări deja prezente în filmele regizorilor Agnès Varda (Sans toit ni loi, Scurtmetraje, Jacquot de Nantes) și Alain Resnais (Les herbes folles, L'année dernière à Marienbad, Muriel ou le temps du retour, Cœurs). De altfel, ne întîlnim și cu cel mai recent film al lui Resnais, Vous n’avez encore rien vu. Raymond Depardon, fotograf de marcă, și complicea lui, Claudine Nougaret, pleacă într-o călătorie în timp prin Franța în filmul documentar Journal de France. Pentru că în ultimii ani animația franceză și-a făcut un nume, vă propunem și muzicalul de animație Un monstre à Paris care îi are pe coloana sonoră pe M., Vanessa Paradis, dar și pe Sean Lennon.

Cu ocazia publicării cărții Cinéma 1. L’image-mouvement (éditions TACT), lucrare de referință a criticii cinematografice scrisă de filozoful Gilles Deleuze, Bucureștiul și Clujul vor găzdui întîlniri și dezbateri deschise tuturor celor care caută adevărul despre imaginea din fața și din spatele ecranului.

Programul Festivalului la București  

Vineri, 26 octombrie
20.00 - 38 témoins ( 1h45' ) – proiecție de deschidere pe bază de invitație, accesul publicului în sală în limita locurilor disponibile
22.00 - 38 témoins ( 1h45' )
 
Sîmbătă, 27 octombrie
14.00 - Retrospectivă Alain RESNAIS: Les herbes folles  (1h45)
16.00 - 38 témoins ( 1h44 )
18.00 – Retrospectivă Alain RESNAIS: L’année dernière à Marienbad (1h35)
20.00 - Camille redouble ( 2h )
22.00 - L'amour dure 3 ans ( 1h38 )
 
Duminică, 28 octombrie
14.00 - Retrospective Alain RESNAIS : Muriel ou le temps d’un retour  (1h55)
16.00 - Camille redouble ( 2h )
18.00 - Retrospectivă Alain RESNAIS : Coeurs (2h)
20.00 - Un monstre à Paris ( 1h22' )
 
Luni, 29 octombrie
16.00 - Un monstre à Paris ( 1h22' )
19.00 - Dezbatere - Deleuze
20.00 - Vous n'avez encore rien vu ( 1h55 )
 
Marți, 30 octombrie
16.00 - Vous n'avez encore rien vu (1h55 )
18.00 - Retrospectivă Agnès VARDA : Sans toit ni loi (2h)
20.00 - La vie d'une autre ( 1h40 )
 
Miercuri, 31 octombrie
16.00 - La vie d'une autre ( 1h40 )
18.00 - Retrospectivă Agnès VARDA : Scurtmetraje
22.00 - La vie d'une autre ( 1h40 )
 
Joi,  1 noiembrie
16.00 - L'amour dure 3 ans ( 1h38 )
18.00 - Retrospectivă Agnès VARDA : L’une chante, l’autre pas (1h50)
20.00 - Les Infidèles ( 1h50' )
 
Vineri, 2 noiembrie
16.00 - Journal de France ( 1h40 )
18.00 - Retrospectivă Agnès VARDA : Jacquot de Nantes (1h45)
20.00 - Journal de France ( 1h40 )
22.00 - L'amour dure 3 ans ( 1h38 )

Anul acesta, Institutul Francez București invită la Festivalul Filmului Francez mai bine de 700 de tineri
elevi și studenți de la mai multe licee și universități din București. Acest proiect marchează începutul unui parteneriat între institutul Francez și aceste instituții de învățămînt, care se vor bucura în fiecare
lună de o proiecție specială gratuită pentru elevi și studenți în sala Elvira Popescu.

Cu ocazia Festivalului Filmului Francez, Institutul Francez din București împreună cu Lectoratul francez al Universității București au pus bazele unui atelier de subtitrare pentru studenți. Astfel, pe parcursul lunii
octombrie, treisprezece studenți de la Universitatea București și Academia de Științe Economice au lucrat la realizarea subtitrărilor pentru trei dintre filmele programate în festival.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.