Fenomenul arghezian

Fenomenul arghezian jpeg

Ni se spune adesea că statura unui mare scriitor se verifică prin lectura fiecărei generaţii. Valoarea lui Eminescu şi a lui Caragiale, a lui Arghezi sau Bacovia s-ar măsura după reacţia pe care lectura operei lor o stîrneşte în publicul de azi. Dacă aceasta este entuziastă, actualitatea, adică perpetua tinereţe a clasicului, e asigurată. Dacă nu, nu…

În ce mă priveşte, n-aş acorda atîta credit teoriilor receptării, renunţînd la imanentismul valorii estetice. Să nu uităm că sînt poeţi mari, dar ermetici, ori vizionari ale căror fantasme creatoare s-au lovit ca de un zid de percepţia comună, de gustul nu îndeajuns de rafinat al contemporanilor. Aş schimba, prin urmare, perspectiva, inversînd relaţia de condiţionare. În loc de secvenţa „Arghezi este un scriitor important dacă îi place lui X”, propun condiţionarea care mi se pare corectă: „X este un critic bun dacă îi place Arghezi”. Dacă îi place Eminescu, dacă îi place Caragiale... Deoarece criticul literar nu-şi demonstrează originalitatea trecînd pe lîngă proeminenţele artistice şi inventînd merite ce nu există. A fi un critic bun înseamnă a observa şi a proba valoarea estetică. Restul e interpretare.

G. Călinescu a vorbit despre fenomenul arghezian. E dificil să-l contrazicem. Mai întîi că Arghezi s-a impus cu aceeaşi forţă criticii şi publicului mai larg, încă din perioada interbelică. El s-a înscris într-o durată lungă a creaţiei şi aproape fiecare volum publicat constituie un nou şi diferit episod din aventura imaginarului poetic. Cuvinte potrivite şi Flori de mucigai, Cărticică de seară şi Hore sînt tot atîtea lumi artistice, bine potrivite în lumina proprie de către un poet fecund şi complex. Al doilea motiv pentru care vorbim despre Arghezi ca despre un fenomen se leagă de formidabila lui complexitate lirică. De regulă, poeţii, chiar şi cei mari, sînt relativ monocorzi, ciupind la nesfîrşit aceeaşi strună, pentru a obţine melodia specifică, litania lor expresivă. Arghezi însă îşi schimbă poezia aşa cum îşi schimbă pieile un şarpe, rămînînd, cu fiecare etapă, acelaşi şi totuşi altul, un altul, şi totuşi acelaşi: „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă/ Sufletului nostru bucuros de moarte./ Palid aşternut e şesul cu mătasă./ Norilor copacii le urzesc brocarte.// Casele-adunate, ca nişte urcioare/ Cu vin îngroşat în fundul lor de lut,/ Stau în ţărmu-albastru-al rîului de soare,/ Din mocirla cărui aur am băut.// Pasările negre suie în apus,/ Ca frunza bolnavă-a carpenului sur/ Ce se desfrunzeşte, scuturînd în sus/ Foile,-n azur.// Cine vrea să plîngă, cine să jelească/ Vie să asculte-ndemnul nenţeles,/ Şi cu ochii-n facla plopilor cerească/ Să-şi îngroape umbra-n umbra lor, în şes.” (Niciodată toamna..., în Cuvinte potrivite); „În cer,/ Bate ora de bronz şi de fier./ Într-o stea/ Bătu ora de catifea./ Ora de pîslă bate/ În turla din cetate./ În ora de lînă/ Se-aude vremea bătrînă/ Şi se sfîşìe/ Ora de hîrtie./ Lîngă domnescul epitaf/ Bate glasul orei de praf.// Azi noapte, soră,/ N-a mai bătut nici o oră.” (Ceasul de-apoi, în Flori de mucigai); „Îmbrăcaţi în straie de iască/ Sînt gata cartofii să nască./ S-au pregătit o iarnă, de soroc,/ Cu cîrtiţele la un loc,/ Cu întunericul, cu coropijniţa şi rîmele,/ Şi din toate fărîmele/ Au rămas grei ca mîţele,/ Umflîndu-li-se ţîţele./ Auzi?/ Cartofii sînt lehuzi./ Ascultă, harul a trecut prin ei/ Virginal, candid şi holtei,/ Dumnezeieşte./ Cel-de-Sus şi din veac binevoieşte/ Să-ş scoboare sfintele scule/ Pînă la tubercule,/ Şi pentru negul cartofilor cald/ Face descîntece, ca pentru smarald./ Într-o noapte/ Li s-au umplut straiele cu lapte/ Ca să-şi hrănească un pui/ În fiecare vîrf de cucui.” (Har, în Cărticică de seară).

A treia faţetă a acestui extraordinar fenomen liric va fi reprezentată de felul întotdeauna insolit în care zvîcnesc versurile argheziene. Dacă scriitorul e poematic în romane, pictînd tablouri memorabile ce se înşiră numai formal pe un fir al intrigii, el este prozastic şi adesea prozaic în lirică. Folosind materiale dintre cele mai umile, reuşeşte să atingă sunetul pur al marii poezii. În fine, al patrulea motiv pentru care folosesc sintagma „fenomenul arghezian” într-un mod aproape denotativ, cum aş spune „fenomenul atmosferic” sau „fenomenul electric”, se leagă de imposibilitatea noastră de a-l fixa pe Arghezi. Modernistă şi simbolistă, tradiţionalistă şi avangardistă, elegiacă şi sarcastică, iute şi aprigă sau gingaşă şi plină de dulceaţă, lirica lui Arghezi debordează pe deasupra tuturor categoriilor. Pe cît de invidiat, pe atît de revendicat, poetul a fost tras într-o parte şi-n alta, pentru a-i legitima într-un fel, cu fabuloasa lui creativitate, pe artiştii mai puţin dăruiţi care i-au fost contemporani.

Iată o şansă a autorilor – şi a criticilor – lipsiţi de geniu, dar nu şi de luciditate: să se agaţe bine de pelerina unui mare creator şi să se ţină de ea cît mai strîns, în timp ce acesta trece uşor, parcă în joacă, dintr-o epocă în alta.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.