Expoziția World Press Photo pentru prima dată în România

Bianca NIŢĂ
24 mai 2012
Expoziția World Press Photo pentru prima dată în România  jpeg

Pînă pe 10 iunie puteți vedea la Biblioteca Națională din București, expoziția World Press Photo (WPP) care cuprinde cele mai reușite fotografii jurnalistice din ultimul an. World Press Photo este probabil cea mai cunoscută organizație care susține și premiază talentul fotojurnalistic. Altfel spus, un premiu WPP este un fel de Oscar pentru un actor sau de Pulitzer pentru un jurnalist. Nu există nominalizări, ci o triere anevoioasă dintre zeci de mii de fotografii aspirante. În final, „cele mai reușite” sînt alese pe criterii de realism, calitate documentară, actualitate și nu în ultimul rînd, estetică. Estetica este departe de a fi un criteriu secundar. Imaginile premiate au compoziție, culoare, iluminare bună și sînt deci captivante vizual.

Fotografia care a luat marele premiu anul acesta aparține spaniolului Samuel Aranda și înfățișează o mamă din Yemen care își ține în brațe fiul rănit în timpul protestelor împotriva președintelui Saleh. Fotografia a fost imediat preluată de media și declarată ca fiind reprezentarea simbolică a luptei și suferinței din timpul Primăverii Arabe. Toate bune. Fotografia este actuală. Dar, mai ales, este o imagine frumoasă în sens artistic. Și aici apare problema. Nu e nevoie de o privire foarte atentă pentru a vedea că impactul fotografiei este datorat nu neapărat realismului și calității jurnalistice ci mai curînd esteticului. Fotografia a fost puternic criticată în presa de specialitate, deoarece compoziția imaginii este asemănătoare cu faimoasa Pieta a lui Michelangelo, iar iluminarea compoziției are un aer renascentist. Astfel, „cea mai reușită fotografie a anului” este o fotografie făcută într-o țară musulmană, cu o compoziție dramatică cu temă creștină, pe care evident media vestică o apreciază din plin. Tema este într-adevăr actuală. Dar realismul dispare în fața unei imagini de un estetic desăvîrșit, făcută să-ți topească ochii.

Anul acesta nu este o excepție. Privind retrospectiv fotografiile premiate de WPP, unele sînt șocante, altele nu, însă ce au cu siguranță în comun sînt criteriile estetice după care sînt selectate.  Rămîne neclar ce rol au aceste criterii atunci cînd intenția este de a premia imagini care documentează jurnalistic și facilitează înțelegerea umană. Mi-e teamă că toate intențiile bune devin secundare în fața nevoii tipice a sistemului mediatic actual, de a atrage, a captiva și a vinde. Aceste imagini nu apar doar în contextul știrilor ci și în reviste glossy înconjurate de reclame la ceasuri și parfumuri sau în expoziții de muzeu încadrate de un text scurt care le contextualizează minim. Pe scurt, drama frumos ambalată vinde indiferent dacă este vorba de o expoziție de muzeu sau de un ceas Rolex.

Transformarea unor probleme care ar necesita atenție și empatie într-o „bombonică vizuală” („eye candy”) la care oamenii se uită într-un muzeu sau într-o revistă și apoi trec mai departe prezintă un risc. Anume acela că expunerea acestor imagini într-un sistem de „consum vizual” duce la trivializarea tragediei și diminuarea compasiunii pe care aceste imagini doresc să o trezească. La un moment dat putem ajunge să le privim fără a înțelege oameni și situații, ci mai curînd dintr-o curiozitate și o nevoie de estetic.

Cauzele sînt multiple și provin din felul în care a evoluat mass-media și tehnologia. Lucrurile nu au fost dintotdeauna așa. La începuturi, fotojurnalismul  ilustra evenimente mai mult sau mai puțin locale. Procedura era alta, fotograful făcea poze la repezeală atunci cînd se întîmpla ceva relevant. Începînd cu anii ‘60 lucrurile s-au schimbat, fotografii au început să-și publice propriile cărți, să lucreze freelance, să expună în galerii și să cîștige premii. Tehnologia a evoluat, calitatea imaginilor s-a îmbunătățit iar costurile unui bilet de avion au scăzut, făcînd accesibile pînă și cele mai îndepărtate locuri din lume. Astfel imaginile au ajuns să acopere o arie geografică tot mai largă. S-a trecut de la „documentare” la „fotografie cu scopul de a schimba ceva”. În timp, fotografiile de presă au intrat în sistemul de cerere și ofertă tipic mass-mediei actuale, în care cea mai dramatică și mai impresionantă imagine ajunge pe prima pagină. Acesta este un sistem care se auto-alimentează, în care dramaticul nu poate fi depășit decît de „mai dramatic”, șocantul de „și mai șocant”, fără informații complete și fără o contextualizare echilibrată a unui subiect. Datorită acestei competiții pentru atenție, și pentru că tehnologia actuală face posibile imagini instant de o calitate excepțională, esteticul și dramatismul unei fotografii au devenit criterii esențiale de selecție, fie că e vorba de publicarea în presă sau de o expoziție ca WPP. Și astfel, ideea de imagine bună a ajuns să fie un scop în sine, definită de filtrele de selecție impuse de fast-foodul media, și nu de criteriile inițiale de a documenta și a facilita înțelegerea.

Pentru a duce la schimbare și înțelegere, imaginile de presă trebuie într-adevăr să documenteze, nu doar să reprezinte un subiect trecîndu-l prin filtrele culturale și estetice ale fotografului și editorilor. Fotografia lui Samuel Aranda este un produs perfect al acestor filtre. Imaginea nu a fost aleasă pentru că documentează, ci pentru că „simbolizează” Primăvara arabă, o portretizează prin filtrele noastre culturale și răspunde așteptărilor noastre legate de Orientul Mijlociu.
Pentru a-și atinge scopul inițial, aceste imagini trebuie să fie incluse în dezbateri și să fie dezbătute la rîndul lor. Fotografiile de presă pot implica și pot da dimensiune unor probleme grave și unor evenimente importante care se petrec departe de noi. Însă dacă sînt abordate ca artă sau ca un soi de „ilustratie” media , scopul lor inițial se pierde. Alternativa stă în contextualizarea lor și într-o privire conștientă la nivel individual. Rămîne la latitudinea fiecăruia dacă apreciază doar estetica unei fotografii sau își asumă și responsabilitatea morală pe care o implică a fi martor la suferința altuia.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Masina intrata in gard, Db mp4 thumbnail png
Accident grav în Dâmbovița. Un șofer pierde controlul și intră direct într-un gard VIDEO
Două persoane au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un gard. A fost nevoie de descarcerare, întrucât o femeie a rămas captivă între fiarele contorsionate.
microfon ascuns mic shutterstock 2138678309 jpg
Condamnat penal şi obligat la despăgubiri pentru spionarea soţiei. Cum l-a demascat femeia
Un stomatolog din Oradea prins că a montat microfoane în casă şi şi-a interceptat soţia a fost condamnat penal şi obligat la plata unor despăgubiri morale către victima sa.
Oleksiy Danilov FOTO Wkipedia
Ucraina critică propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul
Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, relatează publicaţia Financial Times.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.