Egretta

Vali RAUCA
27 septembrie 2011
Egretta jpeg

Vîrsta mea e trecută cu patru ani de sfertul de secol, motiv pentru care unii pot să creadă că aş avea deja o oarecare experienţă în domeniul muzical. Greşit. Tot ceea ce fac se bazează pe instinct şi pe individualism, motive pentru care nu am de ce să fiu felicitat, la fel cum nu ai de ce să feliciţi un animal pentru că-şi marchează şi-şi apără teritoriul. Nu întîmplător am făcut această comparaţie. Sînt de părere că există numeroase similarităţi între animalele sălbatice şi formaţiile româneşti. Ca în orice ecosistem, şi în domeniul muzical există specii pe cale de dispariţie, specii care încă nu au întîlnit omul, specii care parazitează sau mănîncă resturile altor formaţii, specii hibrid născute din îmbinarea prea multor stiluri, caracteristica principală a celor din urmă fiind imunitatea scăzută, autocanibalismul şi încercări ridicole de împerechere (gen teckel cu dog-german).

Viaţa este grea atît pentru sălbăticiuni, cît şi pentru formaţiile din noul val românesc. Mereu în mişcare, trebuie să străbată zeci de kilometri pentru hrană şi apă. Lupta pentru teritorii este frecvent întîlnită. La fel ca atunci cînd se întîlnesc două haite de lupi rivale, întîlnirea dintre două formaţii semi-cunoscute se încadrează în cîteva tipare de comportament clare: gruparea în jurul masculului alfa, ciulirea urechilor, dezvelirea dinţilor, mai ales dacă au trecut prin şedinţe de albire, adulmecarea glandelor peri-anale pentru amprenta olfactivă a trupei şi datul din coadă. Dacă există hrană şi băutură din belşug, conflictul nu se declanşază pe moment, dar mai mult ca sigur el va avea drept cauză principală una din femelele-satelit atrase irezistibil de magnetismul animal din artist sau de mirosul artistic de animal, indiferent de haita-trupă din care masculul face parte.

Unele dintre trupe sînt capturate de impresari-hiene şi forţate să susţină concerte în beciuri pline de igrasie în care, la fel ca în cazul dimensiunilor cuştilor din grădinile zoologice mioritice, scenele nu respectă standardele de confort termic şi stres animal. La fel ca la ZOO, publicul plătitor de bilet e puţin şi compătimitor cu privire la exponate şi la sunetele pe care acestea le scot. A existat şi un caz în care o formaţie înfometată, care rodea scoarţa unui copac la o margine de drum, a fost înconjurată de localnicii unui sat, încărcată în camioane şi dusă la abator pentru exploatare. Dar fanii, care călătoreau cu trupa, s-au constituit într-o barieră umană şi au înduplecat autorităţile să ia în considerare faptul că pe termen lung e mai profitabil ca băieţii să plece într-un turneu de concerte prin abatoarele româneşti decît să devină salam. Zvonuri sau nu, partea bună e că abatoarele au început să investească tot mai mult în sisteme de sunet decente, în ideea unei reprofilări pentru ziua în care şi ultimul dintre români va deveni vegetarian şi va aprecia muzica live de calitate.

Numele Elefanţilor Bizari vine să întărească teoria mea conform căreia fiecare trupă are corespondent în viaţa sălbatică! Căciulile băieţilor de la Toulouse Lautrec sînt o altă mărturie că, într-un moment al evoluţiei, acest tip de blană acoperea complet trupurile muzicienilor, la fel cum părul de pe braţe e încă la putere în trupa Grimus. De aici a pornit şi faimoasa expresie "mînă de pescar", pe care o folosim atunci cînd ne întîlnim cu cineva care poartă maieu, cu toate că s-a bronzat cu tricou, are foarte mult păr pe antebraţ şi o strîngere de mînă fermă ca o menghină rusească, deşi e muzician. Exemplele pot continua, dacă nu mă credeţi, sînt convins că balenele ucigaşe ar veni cu miile la un concert The MOOoD, dacă le-ar permite biotopul, sau că o populaţie întreagă de struţi ar participa cu capul înainte la un concert Kumm, ori că o întreagă haită de lupi ar urla la unison în momentul în care Luna Amară ar intra pe scenă. Nu mă mai miră nimic acum. După legile naturii, înţeleg şi de ce la un festival de acum vreo doi ani componenţii formaţiilor She-Wolf şi Animal X alergau după cei din trupele Zebre şi Cerbii din Carpaţi, care veniseră la adăpat pe teritoriul lor.

Sper că nici una din trupele mai sus menţionate nu se va supăra pe mine pentru studiul de biolog ratat care mi-a ocupat cîteva ore înainte de lansarea celui de-al doilea album Grimus, intitulat Egretta. Vă aşteptaţi cumva la un altfel de nume pentru acest album, după toate cele scrise mai sus? Mă îndoiesc. Ne vedem în data de 6 octombrie, la Silver Church, unde vom susţine un concert de lansare sălbatic. Intrarea e gratuită numai pentru cei care tocmai au evadat dintr-o grădină zoologică sau dintr-un muzeu de ştiinţe naturale.

Vali Rauca este chitaristul trupei Grimus. Mai multe la www.grimus.ro.

Un interviu din Dilema veche cu Vali Rauca aici.

Recenzia din Dilema veche a primului album Grimus aici.

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.