Efectul fluture

13 aprilie 2014
Efectul fluture jpeg

Aranjîndu-și cochet în oglindă aripioarele papionului, cu numai o singură oră înaintea lansării antologiei retrospective de proză scurtă, editorul ei, criticul literar Marius Chivu, nu bănuia că devenise unealta cunoscutului efect fluture. Așa că, aruncînd o ultimă privire spre luciul care îi prezenta un bărbat frumos cu care se obișnuise deja, ieși pe ușă fluierînd o melodioară tîmpită, semn al lipsei de griji.

Una dintre fundi╚Ťele pepit, care at├«rna potolit─â acuma l├«ng─â gulerul scrobit, f├«lf├«ise non╚Öalant cu c├«teva minute mai devreme, atunci c├«nd palmele elegante ╚Öi degetele pricepute ├«n mai multe treburi ce ╚Ťin de natura uman─â o r─âsuciser─â autoritar. Jocul ei ├«ntortocheat ├«nv├«rtise fuioarele de aer ├«ntr-un a╚Öa fel, ├«nc├«t de-acuma, v├«ntul reav─ân, de toamn─â umed─â, ├«ncepuse s─â se preumble prin tot Bucure╚Ötiul. Din aceast─â cauz─â, to╚Ťi invita╚Ťii la a╚Öteptatul eveniment, scriitori cu locuin╚Ťa ├«n capital─â, se prezentar─â la T├«rgul de Carte foarte gros ├«mbr─âca╚Ťi.

O consecin╚Ť─â asem─ân─âtoare, ├«ns─â de data aceasta mai pu╚Ťin apropiat─â fenomenelor fizice, fusese provocat─â ├«n ultimele zile chiar de apari╚Ťia respectivului volum, ale c─ârui coperte, zbur─ât─âcind ├«n╚Ťelesul c─âr╚Ťii ├«ntre paginile principalelor reviste de cultur─â, declan╚Öaser─â un v├«rtej de comentarii asupra selec╚Ťiei f─âcute de Chivu. Din batist fin sau din h├«rtie, fluturii continuau s─â bat─â din aripi.

La T├«rgul de Carte lumea venise puhoi, astfel ├«nc├«t unii dintre patronii c├«torva edituri mai vizibile se g├«ndeau sincer c─â nu mai s├«nt destui autori care s─â poat─â ostoi aceast─â sete de lectur─â. Totodat─â, afluen╚Ťa de public le confirma drumul pe care o apucaser─â ├«n afaceri. ╚śi ├«i lini╚Ötea ├«n privin╚Ťa viitorului lor ╚Öi-al odraslelor. Policrom, editura care publicase antologia de proz─â scurt─â, ├«╚Öi concepuse standul ├«ntr-o cheie modern─â, apel├«nd la un designer ieftin, dar cu idei. A╚Öa c─â, paralelipipedul realizat din module telescopice de aluminiu, pavoazat cu portretele ├«n sepia ale c├«torva autori reprezentativi ce se aflau sub contract, era preg─âtit s─â-╚Öi primeasc─â oaspe╚Ťii ÔÇô ╚Öaisprezece dintre cei dou─âzeci ╚Öi trei de scriitori antologa╚Ťi. Loc era destul, pentru to╚Ťi, a╚Öa g├«ndise ╚Öi responsabila spa╚Ťiului respectiv, care, ├«nc─â de la primele ore ale dimine╚Ťii, avusese grij─â s─â fac─â aprovizionarea cu ap─â plat─â ÔÇô pentru arti╚Ötii ceva mai ├«n v├«rst─â, supu╚Öi regimurilor stricte de alimenta╚Ťie, cu aceea carbogazoas─â ÔÇô preferat─â de noul val ╚Öi, ├«n fine, cu saleurile ╚Öi fursecurile pe care urmau s─â le ron╚Ť─âie, ├«mpreun─â, ├«ntr-o comuniune perfect─â, autorii ╚Öi admiratorii lor.

Dac─â existase vreo problem─â ╚Ťin├«nd de aglomera╚Ťie, aceea putea privi, iar─â╚Öi, numai cartea nou ap─ârut─â, despre care mai mul╚Ťi scriitori, frustra╚Ťi pentru c─â nu f─âcuser─â obiectul selec╚Ťiei, afirmaser─â r─âspicat c─â s-ar fi putut crea loc ╚Öi pentru ei. Reprezentantul energic al acestei fac╚Ťiuni publicase, cu titlul ÔÇ×De ce 435 ╚Öi nu 500?ÔÇŁ, un articol care f─âcuse oarecare v├«lv─â ╚Öi ├«n care dezb─âtuse virulent pe seama num─ârului de pagini ce g─âzduiser─â acele patruzeci de texte scurte. Una dintre afirma╚Ťiile sale, temeinic documentat─â, era aceea c─â num─ârul 435 se potrive╚Öte prea bine cu perioada orbital─â a planetei Marte, exprimat─â ├«n zile p─âm├«nte╚Öti, fapt care ar plasa tomul sub zodia nefast─â, a conflictelor alimentate de zeul roman al r─âzboiului, c─âruia astrul ├«i ├«mprumutase numele. Mai mult, purt─âtorul de cuv├«nt al acestor nemul╚Ťumi╚Ťi sublinia c─â simbolul corpului ceresc, s─âgeata cu v├«rful ├«n sus, acela╚Öi care ├«n biologie reprezint─â sexul masculin, ├«nr├«urise preferin╚Ťele lui Marius Chivu, aproape ├«n mod exclusiv, c─âtre beletri╚Ötii b─ârba╚Ťi, ceea ce, bine├«n╚Ťeles, nu putea fi dec├«t expresia discrimin─ârii sexuale. Citatul din prefa╚Ťa ├«n care antologistul prezenta argumentul demersului s─âu ╚Öi criteriile pe care se bazase la realizarea lui, p─ârea s─â ├«i dea dreptate: "din cei 23 de scriitori selecta╚Ťi, doar 3 s├«nt fete (de altfel, una din concluziile personale este c─â, la noi, fetele nu scriu proz─â scurt─â)."

V├«ntul iscat din nodul cravatei pepit apleca de acuma, c├«nd ├«ncolo, c├«nd ├«ncoace, plopii ├«nal╚Ťi care pot fi v─âzu╚Ťi prin Bucure╚Öti, umpl├«nd cu rumoare ╚Öi temere studiourile de ╚Ötiri care ├«ncepuser─â atacul asupra prim─âriilor de sector. Dar pavilionul imens ╚Öi supra├«nc─âlzit, unde se desf─â╚Öura ultima zi a T├«rgului de Carte, decupa frumos realitatea, l─âs├«nd lumea iubitorilor de cuvinte s─â t├«rguiasc─â ├«n pace.

Exact la ora anun╚Ťat─â, criticul ╚Öi masa de scriitori invita╚Ťi s-au prezentat, pe r├«nd, cu microfonul ├«n m├«n─â, ├«n fa╚Ťa asisten╚Ťei curioase. Ca de fiecare dat─â, s-au spus lucruri amestecate, ╚Öi consistente, ╚Öi banale, s-au f─âcut mul╚Ťumirile de rigoare, av├«ndu-se grija aproape maladiv─â a echilibrului oratoric ╚Öi acordurilor corecte, a╚Öa dup─â cum trebuie s─â ├«╚Öi exprime tr─âirile ni╚Öte oameni de condei. C├«nd i-a venit r├«ndul, unul dintre confra╚Ťii care ├«ncercase s─â-╚Öi ├«nece fluturii din stomac cu ceva votc─â, dup─â care turnase ap─â gazoas─â peste ei, a morm─âit ceva despre un dezastru care ar fi putut s─â se desf─â╚Öoare chiar atunci, sub ochii tuturor ÔÇô pr─âbu╚Öirea standului din cauza aglomera╚Ťiei iscate ÔÇô ╚Öi care ar fi fost subiectul potrivit pentru o nou─â proz─â scurt─â, asta dac─â unul dintre antologa╚Ťii lips─â s-ar fi ├«nh─âmat la carul funebru al unui asemenea omagiu.

Tot din cauza băuturilor turnate în dînsul, un alt autor a trebuit să dea o fugă pînă la budă. Era penultimul în șirul care își tot pasa microfonul, așa că avea timp destul pentru asta. Întîmplarea face că, din graba de a se reîntoarce și de a completa pleiada pe care o știrbise pentru cîteva clipe, scriitorul a uitat crăpată ușa de la toaletă, amănunt care, coroborat cu cîteva geamuri pe care organizatorii tocmai le deschiseseră ca să se mai potoloească zăduful, a făcut să se iște o pală de curent imensă, care a antrenat în vîltoarea ei, cu o nebunie pe care nimeni n-ar fi putut-o bănui înainte, tije din aluminiu, postere plastifiate, corpuri de scriitori și suflete nevinovate de cititori. Cele cîteva televiziuni care erau prezente au început să transmită dezastrul în direct, timp în care posturile neinvitate la eveniment își speculau telefonic analiștii de tot felul. După controversata moarte a lui Eminescu, aceștia păreau a fi de acord că soarta literaturii române era din nou încercată.

Din ad├«ncul puzderiei de materiale contorsionate s-a ridicat, pre╚Ť de o clip─â, dar numai ├«ngerii au putut z─âri asta, un fluture pestri╚Ť, r─âsp├«ndind iz de naftalin─â.

C─âlin Torsan este muzician ┼či prozator. Ultima carte publicat─â este romanul Plasterca, Casa de pariuri literare, 2013.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.