Duo for one

19 mai 2015
Duo for one jpeg

Duminică, 14 iunie, ora 19, sala Elvira Popescu a Institutului Francez din Bucureşti găzduieşte concertul de jazz susţinut de un rus – Arkady Shilkloper şi un ucrainean – Vadim Neselovskyi. 

Oportunitatea de neratat pe care o propune Duo for one - în fapt Duo as one, atît de omogen, de natural și de seducător curg sunetele juxtapuse de rusul moscovit Arkady Shilkloper (corn francez, corn rusesc, bucium, fligorn) și ucraineanul odessit Vadim Neselovskyi (pian) - este că, asistînd la măiastra sesiune muzicală, plimbare pe hartă, prin anotimpuri și prin istorie, să fim și martori la felul în care înțeleg cei doi să combată conflictul dintre guvernele țărilor lor de obîrșie prin fericita construcție a acestui duo inedit, ce ne aduce atît compoziții individuale ale fiecăruia dintre membri, cît și piese scrise împreună, prelucrări de etno-jazz sau folclor din întinsă arie geografică prin care navighează artiștii.

Originea micuțului, dar atît de solicitatului ansamblu, aplaudat în marile festivaluri și cluburi de jazz ale lumii, este arhi-notoriul Moscow ART Trio, a cărui functionare nu a fost oprită de duo-ul derivat, ci doar îmbogățită. Tot ce este mai bun, mai profesionist și mai inspirat în școala răsăriteana de muzică se regăsește cu excelentă în jazzul sentimental, baladesc, dar și musculos, cînd mesajul o cere, ce reprezintă amprenta acestui tandem de virtuozi fantastici.

Vadim Neselovskyi, mezinul, e pianistul cvintetului Gary Burton, este școlit în clasic și evadat în contemporan, actualmente profesor la Berklee College, e compozitor și lider de variate formule, nu întîmplător una dintre ele zisă Bez Granitz (Fără Granițe), iar Arkadyi Shilkloper, seniorul, este copilul de trupă și fanfară, soldăţelul cuminte din orchestra Bolshoiului, care, odată desprins cu succes din rigoarea cazonă, a știut să găsească în cornul său nu doar muzical, dar și al unei abundenţe spirituale, cele mai sensibile și mai diverse tonuri – ascunse acolo pentru că el și numai el să le scoată la auzul publicului din toate zările (co-autor, alături de Misha Alperin, al primului disc rusesc editat de ECM Records!). Și asta nu e totul, căci Shilkloper este și cel mai înfocat fan și epigon YES al tuturor vremurilor, albumul sau de tribut fiind realizat în compania unei orchestre simfonice de proporții.

Concertul are și o splendidă latură de bucurie vizuală, căci Shilkloper poartă cu sine și meșteșugul, și arsenalul complex de suflători care mai de care mai straniu, mai spectaculos, pe care îl desfășoară radiind de plăcere sub ochii și sub urechile publicului sau. Cînd ați aplaudat ultima oară o sesiune de jazz interpretat la bucium? ...dar mai presus de instrumente, de note sau de cvasi-invizibilul mesaj politic, în fapt inexistent pe scenă, să mergeți la concert pentru emoția pe care cei doi știu să o stîrnească în măsură extinsă, pentru vibrația prelungită, dăinuitoare pe care artiștii ne-au pregătit-o.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.