Două chipuri ale lui Johann Sebastian Bach

29 noiembrie 2016
Două chipuri ale lui Johann Sebastian Bach jpeg

— Create de violoniștii Alexandru Tomescu și Nemanja Radulovic –

Cît de multe mai are de spus astăzi muzica lui Johann Sebastian Bach? Foarte multe, ar replica unii. Cine este Johann Sebastian Bach, ar întreba alții. Pentru două răspunsuri atît de diferite, doi artiști ei înșiși foarte diferiți au pregătit două albume care par foarte diferite: Bach to basics cu violonistul Alexandru Tomescu și Bach cu violonistul sîrb Nemanja Radulovic. Puncte în comun ale celor doi: măcar faptul că ambii au cîștigat Concursul Enescu de la București: unul în 1999, celălalt, în 2001.

Alexandru Tomescu – Bach to basics

În 2013, Alexandru Tomescu și-a intitulat tradiționalul turneu Stradivarius din luna mai, Bach to basics: a interpretat atunci integrala lucrărilor pentru vioară solo de Bach, 3 sonate și 3 partite, în catedrale din România. A fost un tur de forță, și pentru violonist, chiar și pentru public: să poți cînta în concert această integrală care durează peste două ore, fără pauză, este o performanță. Este și public o performanță să stea în picioare peste două ore (mulți au făcut-o) pentru a asculta Bach fără să se plictisească, iar Alexandru îmi spunea că nu a văzut pe nimeni plecînd atunci de la recitalurile sale...

În 2014, Alexandru Tomescu a înregistrat într-o catedrală din Schwetzingen, oraș din Germania, această integrală. Îmi mărturisea că pentru el a fost o premieră modul cum a realizat această înregistrare: a cîntat de şapte ori în patru zile integrala, și în a cincea zi, cînd ar fi trebuit să refacă ce nu a ieșit bine, și-a dat seama că oricare notă extrasă din context ar fi stricat ansamblul, deci, nu a mai refăcut nimic, în acord cu inginerul de sunet, laureat cu premii Grammy, Jacob Haendel, cu care a lucrat.

Într-adevăr, acest sentiment că cele şase sonate și partite bachiene creează un tot, o mare lucrare muzicală, este foarte evident pe noul disc al lui Alexandru Tomescu, apărut în mai 2016. Și este unul dintre principalele atu-uri ale albumului Bach to basics, dincolo de viziunea sa foarte echilibrată asupra muzicii bachiene, pe care violonistul o vede ca o incursiune în lumea spiritualului, ca o retragere din mundan către o lume superioară. Sîntem în fața unei foarte mari reușite a lui Alexandru Tomescu, una încă mai mare decît integrala capriciilor de Paganini. Pentru că, așa cum observă și el, dacă Paganini este greu tehnic de dragul spectacolului, Bach este foarte dificil, inclusiv tehnic, prin implicațiile cuprinse în muzica sa, prin adîncimile discursului polifonic. Alexandru Tomescu demonstrează prin Bach to basics un alt tip de maturitate artistică: este concepția unui om care cîntă Bach de mai bine de 30 ani, care gîndește și cîntă Bach în fiecare zi.

Sigur, există multe moduri în care poate fi interpretat Bach, pentru că însuși Bach, prin indicațiile parcimonioase din partituri, lasă mult spațiu de  creativitate pentru interpreții săi. Alexandru Tomescu merge pe linia deschisă de George Enescu, punîndu-se pe sine într-un plan doi, pentru ca astfel strălucirea muzicii bachiene să fie mai evidentă, și face în mod intenționat acest lucru. Audiția integralei lucrărilor pentru vioară solo de Bach devine astfel o experiență spirituală intensă care pune frînă, pentru două ore, iureșului în care trăim cu toții în contemporaneitate. Și cred că acesta este un dar pe care, la un moment dat, am putea să ni-l facem cu toții...

Albumul Bach to basics poate fi ascultat la Radio România Muzical în 30 noiembrie (ora 16.50) și 1 decembrie (ora 17.05), însoțit chiar de comentariile lui Alexandru Tomescu, sau oricînd, pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016

radulovic jpg jpeg

Bach cu Nemanja Radulovic

Dacă te uiți, prin comparație, la portretele lui Alexandru Tomescu și Nemanja Radulovic, ai crede că nu au nimic în comun: Radulovic, mai tînăr cu aproape zece ani, cu părul buclat și lung, cu blugii săi rupți și apariția nonconformistă, are altă personalitate decît Tomescu.

Totuși, în 1999, Tomescu cîștiga Concursul Enescu de la București, iar la următoarea ediție a concursului, în 2001, premiul I era cucerit de Nemanja Radulovic, un muzician de doar 16 ani, pe atunci. Nemanja Radulovic a părăsit Serbia natală pe cînd avea 14 ani, pentru studii la Paris, a înființat două ansambluri orchestrale, Les trilles du diable și Double sens, a publicat mai multe discuri alături de acestea, a cîntat pe scene europene prestigioase;  în 2015 i-a apărut primul disc la prestigioasa casă Deutsche Grammophon, Journey East, cu care a cucerit și un premiu Echo Klassik.

Într-o piață foarte competitivă, Radulovic a trebuie să-și construiască o imagine și Deutsche Grammophon a intuit foarte bine că personalitatea lui Nemanja Radulovic poate convinge publicul tînăr să cumpere CD-uri de muzică clasică. Probabil că aceasta este ideea din spatele materialelor video care însoțesc albumul Bach, avînd ca temă Alice în Ţara Minunilor; un pic cam...gotice, după gustul meu, însă înțeleg foarte bine necesitatea de a atrage tinerii de astăzi. Ceea ce mi se pare regretabil este că trebuie folosite asemenea artificii pentru cei tineri, că Valoarea și Tradiția nu mai au preț prea mare pentru această generație, că acest ambalaj contează poate mai mult decît conținutul, însă, așa cum au fost crescuți acești tineri de noi, cei care nu mai sîntem atît de tineri astăzi, așa îi avem...

Chiar dacă ambalajul de marketing al discului Bach semnat de Nemanja Radulovic este foarte slipicios, conținutul în sine este valoros și bine fundamentat muzical. Radulovic nu-și propune de la început un Bach foarte spiritual, ci un Bach muzical, un Bach uman – de aceea și alege lucrări prelucrate de prietenul său din copilărie, dirijorul Alexander Sedlar, prelucrări tot în stil baroc pentru vioară și orchestră realizate pentru Ciaccona din Partita a II-a pentru vioară solo, Toccata și fuga în re minor pentru orgă și Aria din Suita a III-a pentru orchestră. Alături de două veritabile hit-uri din repertoriul bachian: Concertul pentru două viori și orchestră și Concertul în la minor pentru vioară și orchestră.

Rădăcini, fidelitate, familie – sînt reperele care l-au ghidat pe Radulovic cînd a conceput acest disc. Rădăcinile sale bachiene – și el, ca și Tomescu sau oricare alt mare violonist, a cîntat sau s-a gîndit în fiecare zi la o lucrare de Bach, încă de cînd era copil. Fidelitate față de prieteni: ansamblul Double sens cu care cîntă este alcătuit din prietenii săi sîrbi și mai noii săi prieteni francezi, fidelitate față de prietenul său Alexandre Sedlar care a realizat aranjamente și pe discul Vivaldi înregistrat anterior de Radulovic, față de colega sa de la clasa de vioară de la Belgrad, Tijana Milosevic, alături de care a interpretat Concertul pentru două viori și orchestră. Familie – pe disc nu există doar lucrările marelui Johann Sebastian Bach, ci și o lucrare în stilul fiului lui Bach, Johann Christian: de fapt, un Concert pentru violă și orchestră de Henri Casadesus, prilej de a descoperi că Radulovic violistul este la fel de bun ca Radulovic violonistul.

Un Bach proaspăt, mai tradiționalist, de fapt, decît arată chipul nonconformistului Radulovic, pe acest disc lansat în 14 octombrie 2016, care poate fi ascultat la Radio România Muzical duminică, 4 decembrie, de la ora 13,05 sau oricînd pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016. 

Cristina Comandaşu este critic muzical.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.