Dosarele Securității - Adevăr și adevăruri

22 mai 2012
Dosarele Securității   Adevăr și adevăruri jpeg

- Spectacole și dezbateri -

Context

La 22 de ani de la căderea comunismului, în ţările est-europene dosarele fostelor Poliţii politice rămîn o problemă nerezolvată. Polonia, Cehia, România şi Bulgaria au legi care au desecretizat dosarele. În Ungaria, un proiect de lege care permitea accesul parţial la aceste documente a fost respins de Parlament în februarie, iar subiectul este, în continuare, motiv de aprige dispute politice. 

Principala întrebare în legătură cu dosarele fostelor Poliţii politice este dacă scoaterea lor la lumină face mai mult bine decît rău sau invers. Cu desecretizarea acestor documente poate începe o igienizare morală a societăţii, dar se poate deschide şi o cutie a Pandorei cu efecte imprevizibile. Poliţiile politice au acţionat ca veritabile instrumente de manipulare, iar urmele lăsate sunt - posibil şi probabil -  viciate în raport cu realitatea. Angajamente de colaborare luate sub ameninţare, stenograme cenzurate ale interogatoriilor, declaraţii făcute în urma unui şantaj etc. Cum pot fi interpretate aceste documente în condiţiile în care aparatul represiv funcţiona ca un instrument de tortură psihică şi fizică, fabrica biografii, ficţionaliza istoria ? 

Susţinător al accesului la dosarele politice, jurnalistul şi politologul polonez Adam Michnik recunoaşte eşecul lustraţiei în Europa de Est, „o vînătoare de vrăjitoare, motivată politic.” 

Iniţial, ştirile despre persoane publice deconspirate drept colaboratori/angajaţi ai Securităţii aveau forţa unei bombe, distrugeau o carieră politică (cazul Mona Muscă). În timp, aceste informaţii s-au banalizat, prin urmare şi efectele au fost mai puţin grave. Situaţia oscilează acum între indiferenţă şi continuarea nestingherită a vieţii publice pe de o parte şi şantajul în politică sau afaceri, unde un dosar pătat poate fi folosit ca scrisorica preacinstitului Dandanache, „în caz de nevoie”. Sunt cazuri în care declaraţii luate atunci sub şantaj duc acum la şantajarea celor implicaţi. Cercul se închide.

Pretext, text, spectacol

Acest perfid mecanism de trucare a istoriei este studiat de regizoarea- dramaturg Gianina Cărbunariu în spectacolul X mm din Y km, avînd ca pretext cazul scriitorului disident Dorin Tudoran. Din documentele publicate în volumul Eu, fiul lor. Dosar de Securitate au fost alese 10 pagini, stenograma unui interogatoriu din 25 martie 1985. La discuţie au participat Dorin Tudoran, Dumitru Radu Popescu, președintele Uniunii Scriitorilor, și Nicolae Croitoru, secretarul pe probleme de propagandă. Şi desigur, ofiţerul de Securitate care a înregistrat şi transcris discuţia.

Un scenariu scris de istorie pe care e dificil să îl considerăm realitate obiectivă. Gianina Cărbunariu demonstrează că reconstituirea realităţii pornind de la un text sec, eventual incomplet (unele părţi din dosare lipsesc sau au fost cenzurate) generează mai multe adevăruri viabile, nu doar unul singur. Este ca şi cum ai citi o piesă de teatru şi ai încerca să îţi imaginezi spectacolul, dar îţi dai seama că fiecare regizor are propriul spectacol, nu poţi şti cum arată unul deja făcut dacă nu ai fost acolo. Aceleaşi cuvinte, numeroase variante de interpretare. 

Convenţia aleasă de regizoare este cea a multiperspectivei. Personajele se trag la sorţi („nu am găsit distribuţia ideală”) şi se pasează de la unul la altul în timpul spectacolului („eu pînă aici am putut” – şi eroismul, şi ticăloşia sunt greu de dus). Spectatorii sunt invitaţi să se aşeze oriunde în spaţiul de joc care este tapetat cu fragmente din dosare scrise cu creta. Actorii se poziţionează şi repoziţionează liber în funcţie de spectatori. Două ecrane redau live filmări din unghiuri diferite, cu prim-planuri exgerate microscopic (aluzie la personajul care transcrie, dar şi la faptul că discuţiile erau înregistrate). Actorii se corectează reciproc dacă greşesc textul, deşi „chiar contează?”. Contează pentru că fiecare „greşeală” de text poate genera o altă perspectivă. Ca şi cum ai trage duble la film. Scenă după scenă sunt reluate de mai multe ori, cu alţi actori în aceleaşi personaje, cu alt ton, altă atmosferă, alte efecte. Ultima scenă se repetă la infinit ca un vinil zgîriat, doar că de fiecare dată e altă melodie. Ca un gînd obsedant care scurtcircuitează sinapsele. Ca şi cum ar fi imposibil să se găsească varianta reală. Un scenariu cu prea multe variante de interpretare şi cu prea mulţi autori. 

Metatext

Ar părea că X mm din Y km este un spectacol de cercetare a istoriei recente. De fapt, e vorba despre o investigare performativă a prezentului. Lustraţia este un demers etic necesar după perioada comunistă, dar mecanismul de funcţionare s-a dovedit viciat, iar efectele asupra prezentului sunt cel puţin discutabile, dacă nu cumva nocive. Aflarea adevărului se dovedeşte a fi o întreprindere dificilă care nu mai interesează prea mult. Foştii securişti sînt încă în sistem sau au legătură cu el. Unele documente dispar sau sînt măsluite. Mult mai important pare faptul că dosarele pot deveni arme în lupta politică. Intenţia etică s-a transformat în contrariul ei. 

Sînt replici sau idei care apar în stenograme valabile şi astăzi. Problemele de conştiinţă individuală şi socială în raport cu o putere abuzivă sunt aceleaşi dintotdeauna şi oriunde. Mişcarea de revoltă care a cuprins planeta din 2011 pînă acum demonstrează asta. 

După fiecare reprezentaţie sînt discuţii cu publicul, în timpul cărora apar cîteva întrebări importante (e foarte greu de dat răspunsuri): aceste dosare sînt credibile ca semne ale istoriei? Cum pot fi judecaţi cei implicaţi? Ştim cît de curajoşi am fi fost noi într-o asemenea situaţie? Şi cît de curajoşi sîntem astăzi în raport cu puterea care, indiferent de culoare politică, se rinocerizează?

X mm din Y km este un pas în deschiderea unor dezbateri publice despre istoria noastră recentă şi efectele ei. Boala naţiunii a fost chinuitoare, iar convalescenţa este lungă şi dificilă.

Adam Michnik sugera că soluţia justă ar fi ca arhivele poliţiei politice să fie deschise peste 50 de ani. O sugestie discutabilă, ca şi dosarele Securităţii. 

Următoarele reprezentaţii vor avea loc în Bucureşti la MNAC în 8, 9 şi 10 iunie, ora 19.00.

Xmm din Y km – un  proiect de Gianina Cărbunariu la Fabrica de Pensule din Cluj
Xmm din Y Km este o producţie independentă realizată de ColectivA cu sprijinul AFCN
ColectivA a cîștigat un grant AFCN care a permis realizarea unui turneu de 12 reprezentaţii dedicate studenţilor din 5 centre universitare: București, Tîrgu Mureș, Iași, Timișoara, Sibiu. 
Distribuţia: Toma Dănilă, Mădălina Ghițescu, Paula Gherghe, Rolando Matsangos Concept video: Ciprian Mureșan 
Asistent de regie: Alexandra Felseghi

Oana Stoica este jurnalist și critic de teatru. 

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Ghana-Uruguay. Ce au făcut colegii lui Suarez în timp ce acesta plângea în hohote
E scandal imens după meciul Ghana - Uruguay de la Cupa Mondială 2022. Selecţionerul Uruguayului a sugerat că arbitrul german Daniel Siebert este de vină pentru eliminarea echipei sale de la CM 2022, informează DPA.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
AUR cere ca România să nu mai ajute R. Moldova
Alianța pentru Unirea Românilor a adoptat în cadrul Congresului organizat la Alba Iulia o rezoluție prin care cere unificarea României și R. Moldova. Șeful formațiunii a susținut însă că România ar trebui să oprească ajutorul îndreptat către vecini.
Procesul comunist din Gara Teiuş: cum au fost judecaţi ceferiştii vinovaţi de catastrofa feroviară din 1968 jpeg
Cum erau urmăriți ceferiștii de către Securitate. Zeci de informatori erau folosiți de către „organe”
Securitatea comunistă avea în obiectiv și angajații de la CFR, domeniu de activitate care s-a dezvoltat mult după anul 1970. În Alba, dosarul de obiectiv „transporturi feroviare” a fost deschis în luna august 1972.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.