Doi candida┼úi la Casa Alb─â ┼či c─âl─âtoria lor spre Lun─â

30 octombrie 2012
Doi candida┼úi la Casa Alb─â ┼či c─âl─âtoria lor spre Lun─â jpeg

Pot s─â bag m├«na ├«n foc c─â nu a┼úi urm─ârit una dintre dezbaterile din campania electoral─â pentru alegerea pre┼čedintelui american. E vorba despre ├«nt├«lnirea dintre doamna Jill Stein, reprezentanta Partidului Verde din SUA, ┼či domnul Gary Johnson, nominalizarea Partidului Libertarian, o forma┼úiune care poate fi descris─â pe scurt ca anarho-capitalist─â.

Nu cumva s─â v─â sim┼úi┼úi vinova┼úi c─â a┼úi ratat un important eveniment de politic─â extern─â. Nici zecile de milioane de americani care nu s-au uitat nici ei la dezbaterea respectiv─â ┼či nici m─âcar nu ┼čtiu cine s├«nt aceste persoane pe care le vor g─âsi pe buletinele de vot nu cred c─â au vreo remu┼čcare.
Pentru ce a┼úi putea totu┼či s─â v─â sim┼úi┼úi cu musca pe c─âciul─â este c─â nu a┼úi v─âzut prima dezbatere preziden┼úial─â american─â desf─â┼čurat─â exclusiv online.

├Änaintea ├«nt├«lnirii virtuale, organizatorii anun┼úau bombastic ├«n textele de promovare: ÔÇ×Acest eveniment va schimba modul ├«n care candida┼úii iau ├«n discu┼úie problemele azi ┼či ├«n viitor.ÔÇŁ  
Cu asemenea planuri m─âre┼úe, ├«n seara de 18 octombrie candida┼úii ┼či moderatorul au intrat ├«n direct cu ajutorul programului de video chat de la Google +.

Moderatorul se afl─â ├«n California, fostul guvernator Gary Johnson st─â ├«n fa┼úa calculatorului ├«ntr-o localitate din statul Wyoming, iar la vreo dou─â mii de kilometri mai ├«ncolo, ├«n statul Washington, a┼čteapt─â preg─âtit─â de confruntare ecologista Jill Stein.

Spectatorii conecta┼úi la Internet ├«i v─âd pe cei trei cu ajutorul ferestrelor de pe ecran. C├«nd unul dintre ei vorbe┼čte, imaginea sa devine mai mare, iar ceilal┼úi doi a┼čteapt─â cumin┼úi ├«n ÔÇ×tablouriÔÇŁ mai mici puse ├«n partea de jos a ecranului. ├Äntreb─âri le s├«nt adresate candida┼úilor cu ajutorul re┼úelelor de socializare, iar moderatorul ├«l alege pe care le cite┼čte  ├«n direct, pentru ca astfel s─â le aud─â toat─â lumea.

Totul ├«ncepe cu prezentarea programelor candida┼úilor. ├Än cadrul mare apare Gary Johnson. A fost guvernator republican al statului New Mexico timp de opt ani, p├«n─â ├«n 2003.  A ajuns chiar ┼či pe Everest ├«n timpul s─âu liber. Nemul┼úumit c─â nu a reu┼čit s─â ob┼úin─â nominalizarea Partidului Republican pentru candidatura la pre┼čedin┼úie, el s-a al─âturat rapid Partidului Libertarian, unde a reu┼čit.

A┼čezat pe scaun ├«n fa┼úa unui panou electoral cu numele s─âu, fostul guvernator Gary Johnson ├«┼či prezint─â planurile pentru viitorul Americii. Printre primele idei avansate: ÔÇ×s─â nu bombard─âm Iranul!ÔÇŁ, legalizarea marijuanei, reduceri ├«n cheltuielile federale, eliminarea unor impozite ┼či desfiin┼úarea agen┼úiei care se ocup─â de colectarea taxelor ┼či urm─ârirea celor care nu-┼či pl─âtesc d─ârile.

Vine r├«ndul reprezentantei Partidului Verde, Jill Stein. Imaginea lui Gary se face mic─â pe ecran ┼či cre┼čte Jill. Privindu-ne de sus, ca o consecin┼ú─â a faptului c─â e filmat─â cu o camer─â web situat─â mai jos dec├«t fa┼úa ei, doamna Stein pare de-a dreptul o prezen┼ú─â celest─â fiindc─â mai e ├«nv─âluit─â ┼či ├«n albastru. Sacoul ├«i e albastru-senin, p─ârul alb are ┼či el o nuan┼ú─â alb─âstruie din cauza unei lumini sau a camerei web de proast─â calitate. F─âptura celest─â e at├«t de ├«ndep─ârtat─â c─â d─â din gur─â ┼či nu se aude nimic. Timp de vreun minut. Moderatorul ├«i transmite relaxat c─â trebuie s─â se ÔÇ×unmuteÔÇŁ. C├«nd se rezolv─â ├«n sf├«r┼čit eroarea tehnic─â, candidata Partidului Verde ├«ncepe prin a sublinia din tot sufletul c─â s├«nt foarte multe puncte importante ├«n care e total de acord cu fostul guvernator Gary Johnson. Din primele cuvinte, dezbaterea ├«ncepe s─â semene cu parafarea unei alian┼úe.

Doctori┼úa Jill Stein, c─âci a┼ča e prezentat─â oficial, cu ÔÇ×drÔÇŁ ├«n fa┼ú─â, vrea s─â creeze locuri de munc─â prin decizii luate la nivelul comunit─â┼úilor ┼či nu ├«n Washington DC, implic├«nd ÔÇ×economia verdeÔÇŁ ce acord─â aten┼úie respectului fa┼ú─â de mediul ├«ncojur─âtor.

├Änceti┼čor, peste ideile doamnei Jill Stein ├«ncepe s─â se strecoare ecoul. Da, da, acel ecou pe care-l ┼čtim cu to┼úii de la discu┼úiile video de pe Skype sau Yahoo Messenger. Mai apare ┼či c├«te o p─âc─ânitur─â, de spui c─â a c─âzut o bil─â de metal peste candida┼úi. Derutat─â, Jill Stein ├«l ├«ntreab─â pe moderator cum ├«┼či poate da seama c├«t timp de vorbit are alocat. I se explic─â pe seama r─âbd─ârii noastre unde trebuie s─â se uite pe monitor.
Încep întrebările. Ecologista răspunde prima. Pe scurt, Obama e rău pentru că e sponsorizat de corporaţii, ceea ce nu se întîmplă în cazul ei pentru că nu acceptă banii care vin cu anumite condiţionări.

├Än viziunea lui Jill Stein, un lucru care arat─â puterea  pe care o aduce func┼úia de pre┼čedinte al SUA este c─â acesta are posibilitatea de a intra ├«n direct la televiziuni sau radiouri ┼či c─â poate trimite emailuri pentru a explica americanilor m─âsurile luate, instruindu-i pe cet─â┼úeni.

La nici un sfert de or─â de la ├«nceperea transimisiei, guvernatorul Gary Johnson dispare de pe ecran. Fereastra lui devine neagr─â. Moderatorul nu observ─â dispari┼úia (c─âci, de, nu s├«nt fa┼ú─â-n fa┼ú─â, ci ├«n toiul a ceva revolu┼úionar pe Internet) ┼či-i d─â cuv├«ntul. Gary, ioc! Moderatorul se uit─â mirat ba ├«n monitor, ba ├«n lateral. Recunoa┼čte z├«mbind, dup─â o luuuuung─â t─âcere, c─â au o problem─â tehnic─â. Ce s─â fac─â? ├Äi adreseaz─â  din nou o ├«ntrebare reprezentantei Partidului Verde. A┼ča dezbaterea devine monolog sau, ├«n cel mai bun caz, interviu trist.  

┼×i vorbe┼čte, doamna, ┼či vorbe┼čte. Nu uit─â s─â se pl├«ng─â c─â a fost arestat─â ├«mpreun─â cu o coleg─â de campanie care ar trebui s─â fie vicepre┼čedinte al SUA ├«n cazul ├«n care ar fi alese. ├Änt├«mplarea a avut loc ├«naintea celei de-a doua dezbateri preziden┼úiale, pentru c─â protestau la locul desf─â┼čur─ârii evenimentului nemul┼úumite de faptul c─â al┼úi candida┼úi ├«n afar─â de Barack Obama ┼či Mitt Romney nu iau parte la discu┼úia aflat─â ├«n centrul aten┼úiei presei.  

Comisia care organizeaz─â aceste dezbateri transmise de televiziunile americane pune trei condi┼úii pentru a intra ├«n joc. Una dintre ele precizeaz─â c─â respectivul candidat trebuie s─â aib─â sus┼úinerea a cel pu┼úin 15%  din electoratul na┼úional, situa┼úie care trebuie dovedit─â cu cinci sondaje de opinie f─âcute la nivelul ┼ú─ârii de c─âtre anumite institu┼úii de sondare a opiniei publice. Singurii care au ├«ndeplinit condi┼úiile au fost Barack Obama ┼či Mitt Romney.

Jill Stein ├«┼či aminte┼čte acum, ├«n fa┼úa camerei web, c─â la momentul arest─ârii i s-au pus c─âtu┼če ÔÇ×de plasticÔÇŁ str├«ns fixate ┼či a fost dus─â ├«mpreun─â cu ÔÇ×vice-pre┼čedintaÔÇŁ ├«ntr-un loc secret. Aici au fost legate de scaune de metal ┼či ┼úinute acolo pentru opt ore. Echipa lor de campanie ar fi trebuit s─â recurg─â la tot felul de strategii inteligente pentru a repera locul secret ├«n care au fost ascunse. Binele a triumfat ┼či au fost eliberate, dovada fiind c─â Jill Stein este aici, la aceast─â dezbatere pe Internet, ┼či vorbe┼čte f─âr─â s─â fie ├«ntrerupt─â, fiindc─â Gary a disp─ârut din peisaj de vreo 10 minute.

De┼či singur─â cu moderatorul, Jill reu┼če┼čte s─â mai puncteze c├«teva secven┼úe ├«n care vorbe┼čte f─âr─â s─â fie auzit─â. Moderatorul ├«┼či cere scuze spun├«nd c─â la mijloc este vorba de tehnologie de ultim─â or─â ┼či ├«nc─â e ├«n faza de experimentare. Uit─â ├«ns─â c─â aceast─â tehnologie a conferin┼úei video a fost inventat─â  de ceva vreme. Ba chiar ne-o permitem ┼či eu cu prietenii de bere.

C├«nd s─â-mi pierd orice speran┼ú─â de a-l vedea din nou pe Gary, hop, r─âsare. I se ofer─â ┼čansa s─â recupereze cu r─âspunsurile. Vine r├«ndul doamnei Stein, care iar nu are voce. Se ├«nfig, se scot mufe. ÔÇ×Doctor Stein, you need to unmuteÔÇŁ, se aude recomandarea moderatorului. ├Än fine, doamna prinde din nou glas, dar dispare guvernatorul de pe ecran. A┼ča c─â Jill are ┼čansa s─â vorbeasc─â ├«nc─â o dat─â singur─â. Fire┼čte, profit─â de ea.
La scurt  timp revine pe ecran imaginea guvernatorului. Se pl├«nge c─â are un feedback ├«ngrozitor. Intr─â ├«n ac┼úiune un domn ├«mbr─âcat ├«n costum negru care se bag─â-n cadru ┼či instaleaz─â niste c─â┼čti. Moderatorul ┼úine s─â constate c─â transmisia web de acum e un experiment care ar putea fi comparat cu misiunea spre Lun─â din anii `60. S├«nt doar la jum─âtatea dezbaterii ┼či, deja, iat─â ce orizonturi ale neprev─âzutului se deschid.
├Äncerc├«nd s─â explice cum va combate s─âr─âcia ├«n Statele Unite, fostul guvernator  al statului New Mexico ├«ncepe s─â se b├«lb├«ie, se opre┼čte enervat ┼či exclam─â, l─âs├«ndu-se pe spate: ÔÇ×├Ämi pare r─âu, dar am un feedback oribil!ÔÇŁ, referindu-se la ecoul care prelunge┼čte tot ce spune. Totu┼či, cu ├«nc─âp─â┼ú├«nare, Gary Johnson - cel cu fa┼úa pixelat─â - ├«┼či adun─â rapid ideile ┼či continu─â cu expunerea.

M─â uit la monitorul calculatorului ┼či a┼čtept ca o pisic─â la v├«nat s─â v─âd ce mai pic─â.  

Ca un refren revine remarca moderatorului pentru Jill: ÔÇ×unmute ÔÇŁ, ÔÇ×unmuteÔÇŁ.

Cu o mali┼úiozitate nesatisf─âcut─â constat c─â dezbaterea online continu─â totu┼či f─âr─â ca oamenii s─â mai dispar─â din ecran. Plicitisitori ┼či ├«n 99% din timp de acord unul cu cel─âlat, cei doi candida┼úi ├«┼či consolideaz─â alian┼úa.
La peste o or─â de la ├«nceperea transmisiunii,  Gary Johnson ┼či Jill Stein primesc cuv├«ntul pentru discursul de r─âmas bun. Guvernatorul spune ce are de zis.

├Äncepe Jill. Vorbe┼čte pentru c├«teva minute ┼či, ├«n mijlocul unei propozi┼úii, dispare de pe ecran. Probabil c─â a aselenizat.

Moderatorul nu poate dec├«t s─â-┼či ia r─âmas bun.     

Octavian Coman este jurnalist

Dezbaterea poate fi urm─ârit─â aici
 

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.