Doi candidaţi la Casa Albă şi călătoria lor spre Lună

30 octombrie 2012
Doi candidaţi la Casa Albă şi călătoria lor spre Lună jpeg

Pot să bag mîna în foc că nu aţi urmărit una dintre dezbaterile din campania electorală pentru alegerea preşedintelui american. E vorba despre întîlnirea dintre doamna Jill Stein, reprezentanta Partidului Verde din SUA, şi domnul Gary Johnson, nominalizarea Partidului Libertarian, o formaţiune care poate fi descrisă pe scurt ca anarho-capitalistă.

Nu cumva să vă simţiţi vinovaţi că aţi ratat un important eveniment de politică externă. Nici zecile de milioane de americani care nu s-au uitat nici ei la dezbaterea respectivă şi nici măcar nu ştiu cine sînt aceste persoane pe care le vor găsi pe buletinele de vot nu cred că au vreo remuşcare.
Pentru ce aţi putea totuşi să vă simţiţi cu musca pe căciulă este că nu aţi văzut prima dezbatere prezidenţială americană desfăşurată exclusiv online.

Înaintea întîlnirii virtuale, organizatorii anunţau bombastic în textele de promovare: „Acest eveniment va schimba modul în care candidaţii iau în discuţie problemele azi şi în viitor.”  
Cu asemenea planuri măreţe, în seara de 18 octombrie candidaţii şi moderatorul au intrat în direct cu ajutorul programului de video chat de la Google +.

Moderatorul se află în California, fostul guvernator Gary Johnson stă în faţa calculatorului într-o localitate din statul Wyoming, iar la vreo două mii de kilometri mai încolo, în statul Washington, aşteaptă pregătită de confruntare ecologista Jill Stein.

Spectatorii conectaţi la Internet îi văd pe cei trei cu ajutorul ferestrelor de pe ecran. Cînd unul dintre ei vorbeşte, imaginea sa devine mai mare, iar ceilalţi doi aşteaptă cuminţi în „tablouri” mai mici puse în partea de jos a ecranului. Întrebări le sînt adresate candidaţilor cu ajutorul reţelelor de socializare, iar moderatorul îl alege pe care le citeşte  în direct, pentru ca astfel să le audă toată lumea.

Totul începe cu prezentarea programelor candidaţilor. În cadrul mare apare Gary Johnson. A fost guvernator republican al statului New Mexico timp de opt ani, pînă în 2003.  A ajuns chiar şi pe Everest în timpul său liber. Nemulţumit că nu a reuşit să obţină nominalizarea Partidului Republican pentru candidatura la preşedinţie, el s-a alăturat rapid Partidului Libertarian, unde a reuşit.

Aşezat pe scaun în faţa unui panou electoral cu numele său, fostul guvernator Gary Johnson îşi prezintă planurile pentru viitorul Americii. Printre primele idei avansate: „să nu bombardăm Iranul!”, legalizarea marijuanei, reduceri în cheltuielile federale, eliminarea unor impozite şi desfiinţarea agenţiei care se ocupă de colectarea taxelor şi urmărirea celor care nu-şi plătesc dările.

Vine rîndul reprezentantei Partidului Verde, Jill Stein. Imaginea lui Gary se face mică pe ecran şi creşte Jill. Privindu-ne de sus, ca o consecinţă a faptului că e filmată cu o cameră web situată mai jos decît faţa ei, doamna Stein pare de-a dreptul o prezenţă celestă fiindcă mai e învăluită şi în albastru. Sacoul îi e albastru-senin, părul alb are şi el o nuanţă albăstruie din cauza unei lumini sau a camerei web de proastă calitate. Făptura celestă e atît de îndepărtată că dă din gură şi nu se aude nimic. Timp de vreun minut. Moderatorul îi transmite relaxat că trebuie să se „unmute”. Cînd se rezolvă în sfîrşit eroarea tehnică, candidata Partidului Verde începe prin a sublinia din tot sufletul că sînt foarte multe puncte importante în care e total de acord cu fostul guvernator Gary Johnson. Din primele cuvinte, dezbaterea începe să semene cu parafarea unei alianţe.

Doctoriţa Jill Stein, căci aşa e prezentată oficial, cu „dr” în faţă, vrea să creeze locuri de muncă prin decizii luate la nivelul comunităţilor şi nu în Washington DC, implicînd „economia verde” ce acordă atenţie respectului faţă de mediul încojurător.

Încetişor, peste ideile doamnei Jill Stein începe să se strecoare ecoul. Da, da, acel ecou pe care-l ştim cu toţii de la discuţiile video de pe Skype sau Yahoo Messenger. Mai apare şi cîte o păcănitură, de spui că a căzut o bilă de metal peste candidaţi. Derutată, Jill Stein îl întreabă pe moderator cum îşi poate da seama cît timp de vorbit are alocat. I se explică pe seama răbdării noastre unde trebuie să se uite pe monitor.
Încep întrebările. Ecologista răspunde prima. Pe scurt, Obama e rău pentru că e sponsorizat de corporaţii, ceea ce nu se întîmplă în cazul ei pentru că nu acceptă banii care vin cu anumite condiţionări.

În viziunea lui Jill Stein, un lucru care arată puterea  pe care o aduce funcţia de preşedinte al SUA este că acesta are posibilitatea de a intra în direct la televiziuni sau radiouri şi că poate trimite emailuri pentru a explica americanilor măsurile luate, instruindu-i pe cetăţeni.

La nici un sfert de oră de la începerea transimisiei, guvernatorul Gary Johnson dispare de pe ecran. Fereastra lui devine neagră. Moderatorul nu observă dispariţia (căci, de, nu sînt faţă-n faţă, ci în toiul a ceva revoluţionar pe Internet) şi-i dă cuvîntul. Gary, ioc! Moderatorul se uită mirat ba în monitor, ba în lateral. Recunoaşte zîmbind, după o luuuuungă tăcere, că au o problemă tehnică. Ce să facă? Îi adresează  din nou o întrebare reprezentantei Partidului Verde. Aşa dezbaterea devine monolog sau, în cel mai bun caz, interviu trist.  

Şi vorbeşte, doamna, şi vorbeşte. Nu uită să se plîngă că a fost arestată împreună cu o colegă de campanie care ar trebui să fie vicepreşedinte al SUA în cazul în care ar fi alese. Întîmplarea a avut loc înaintea celei de-a doua dezbateri prezidenţiale, pentru că protestau la locul desfăşurării evenimentului nemulţumite de faptul că alţi candidaţi în afară de Barack Obama şi Mitt Romney nu iau parte la discuţia aflată în centrul atenţiei presei.  

Comisia care organizează aceste dezbateri transmise de televiziunile americane pune trei condiţii pentru a intra în joc. Una dintre ele precizează că respectivul candidat trebuie să aibă susţinerea a cel puţin 15%  din electoratul naţional, situaţie care trebuie dovedită cu cinci sondaje de opinie făcute la nivelul ţării de către anumite instituţii de sondare a opiniei publice. Singurii care au îndeplinit condiţiile au fost Barack Obama şi Mitt Romney.

Jill Stein îşi aminteşte acum, în faţa camerei web, că la momentul arestării i s-au pus cătuşe „de plastic” strîns fixate şi a fost dusă împreună cu „vice-preşedinta” într-un loc secret. Aici au fost legate de scaune de metal şi ţinute acolo pentru opt ore. Echipa lor de campanie ar fi trebuit să recurgă la tot felul de strategii inteligente pentru a repera locul secret în care au fost ascunse. Binele a triumfat şi au fost eliberate, dovada fiind că Jill Stein este aici, la această dezbatere pe Internet, şi vorbeşte fără să fie întreruptă, fiindcă Gary a dispărut din peisaj de vreo 10 minute.

Deşi singură cu moderatorul, Jill reuşeşte să mai puncteze cîteva secvenţe în care vorbeşte fără să fie auzită. Moderatorul îşi cere scuze spunînd că la mijloc este vorba de tehnologie de ultimă oră şi încă e în faza de experimentare. Uită însă că această tehnologie a conferinţei video a fost inventată  de ceva vreme. Ba chiar ne-o permitem şi eu cu prietenii de bere.

Cînd să-mi pierd orice speranţă de a-l vedea din nou pe Gary, hop, răsare. I se oferă şansa să recupereze cu răspunsurile. Vine rîndul doamnei Stein, care iar nu are voce. Se înfig, se scot mufe. „Doctor Stein, you need to unmute”, se aude recomandarea moderatorului. În fine, doamna prinde din nou glas, dar dispare guvernatorul de pe ecran. Aşa că Jill are şansa să vorbească încă o dată singură. Fireşte, profită de ea.
La scurt  timp revine pe ecran imaginea guvernatorului. Se plînge că are un feedback îngrozitor. Intră în acţiune un domn îmbrăcat în costum negru care se bagă-n cadru şi instalează niste căşti. Moderatorul ţine să constate că transmisia web de acum e un experiment care ar putea fi comparat cu misiunea spre Lună din anii `60. Sînt doar la jumătatea dezbaterii şi, deja, iată ce orizonturi ale neprevăzutului se deschid.
Încercînd să explice cum va combate sărăcia în Statele Unite, fostul guvernator  al statului New Mexico începe să se bîlbîie, se opreşte enervat şi exclamă, lăsîndu-se pe spate: „Îmi pare rău, dar am un feedback oribil!”, referindu-se la ecoul care prelungeşte tot ce spune. Totuşi, cu încăpăţînare, Gary Johnson - cel cu faţa pixelată - îşi adună rapid ideile şi continuă cu expunerea.

Mă uit la monitorul calculatorului şi aştept ca o pisică la vînat să văd ce mai pică.  

Ca un refren revine remarca moderatorului pentru Jill: „unmute ”, „unmute”.

Cu o maliţiozitate nesatisfăcută constat că dezbaterea online continuă totuşi fără ca oamenii să mai dispară din ecran. Plicitisitori şi în 99% din timp de acord unul cu celălat, cei doi candidaţi îşi consolidează alianţa.
La peste o oră de la începerea transmisiunii,  Gary Johnson şi Jill Stein primesc cuvîntul pentru discursul de rămas bun. Guvernatorul spune ce are de zis.

Începe Jill. Vorbeşte pentru cîteva minute şi, în mijlocul unei propoziţii, dispare de pe ecran. Probabil că a aselenizat.

Moderatorul nu poate decît să-şi ia rămas bun.     

Octavian Coman este jurnalist

Dezbaterea poate fi urmărită aici
 

woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.