Doi

30 mai 2012
Doi jpeg

S-ar putea să fie o părere subiectivă, dar pare că programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a fost făcut special pentru vreme rea. În alte ediții, spectacolele de stradă au constituit unul dintre pilonii evenimentului. Anul acesta, accentul s-a mutat pe spectacolele indoor, provocatoare și inteligente, creații ale unor artiști europeni de prim plan sau în plină afirmare. Conexiunea cu temele și esteticile care preocupă Europa teatrală devine din an în an dominanta FITS, semn că s-a depășit etapa creșterii în cantitate și se trece la calitate.

Polonia, Polonia

În acest an, Festivalul are o latură poloneză cu performance-uri, ateliere și un spectacol înregistrat al lui Jerzy Grotowski, Akropolis, prezentat în nou înființata secțiune de film. Primul spectacol care a deschis sezonul polonez –  și cu el și FITS 2012 –  a fost o producție a TR Warszawa în regia lui Grzegorz Jarzyna pe textul Dorotei Maslowska, Între noi totul e bine. Tema – identitatea națională – este investigată ca o memorie arhivată: „am confruntat generațiile" declară Dorota Maslowska. Textul urmărește fragmentar evoluția tiparului mentalo-emoțional al polonezilor după al doilea război mondial în încercarea de a crea portretul polonezului standard și înregistrează eșecul uitării ca marcă a polonității. Tragedia celui de-al doilea război mondial s-a imprimat atît de puternic în genetica publică încît amprenta lui se vede astăzi deformată în alterarea identității naționale. Între un naționalism delirant și forțat (crainicul de la radio spune cum la început toți oamenii au fost polonezi, „și francezii, și rușii, chiar și germanii") și negarea identității naționale (o tînără pretinde că „nu sîntem polonezi, sîntem europeni") există o fractură uriașă. Un vid identitar.

Spectacolul are o anume poezie, accentuată de un decor de o claritate  farmaceutică. Trei ecrane uriașe pe care „se imprimă” siluetele personajelor și formele obiectelor coexistă cu televizoare din anii '60. Un cuplu nepoată-bunică funcționează în oglindă, prima ca reflex al celei din urmă (poartă amîndouă peruci albe cu cozi împletite și au o mobilitate silențioasă: fata are pantofi cu rotile și bicicletă, iar bunica, un scaun mecanic cu rotile). Spectacolul arată ca o instalație video făcută de Andy Warhol la Schaubühne am Lehniner Platz (care este de altfel,  coproducător al show-ului).

O furtună într-o bibliotecă

Despre O furtună, spectacolul lui Silviu Purcărete de la Teatrul Național din Craiova, s-a spus că ar semăna cu hitul mai vechi al regizorului, Faust. Adevăr și nu prea. Vizual, asemănări stilistice există - o încăpere mare cît scena cu deschideri în fundal către o lume magică -, dar ele sînt prea puțin importante, căci ceea ce încîntă în spectacol nu este imaginea, ci lectura inteligentă a textului. Prospero este un bătrîn care își imaginează întreaga poveste în biblioteca lui. Furtuna vine din exterior în interior și plouă cu pagini de cărți. Fiica Miranda, un manechin rigid și inexpresiv pare moartă și poate acesta este resortul care a dus ca rolul să fie interpretat de același actor (Sorin Leoveanu) care îl joacă și pe Caliban cel care „pute a pește” (a hoit). Un joc ingenios cu rochii de hîrtie pe care le îmbracă întîi Miranda, apoi și celelalte personaje, arată că povestea se țese din foile cărților. Prospero își pregătește singur magiile. Un Ariel multiplicat se dovedește în final a fi tot Prospero. Ultima scenă, a reconcilierii, surprinde întreaga convenție: Prospero o joacă singur, iar celelalte personaje o vor relua, în absența lui fizică, dar în prezența vocii sale imprimate. E un defazaj psihologic între realitate și imaginație. „Doar sîntem făcuți din plămada viselor”. Miranda, singură, zace moartă pe maldărul de hîrtii.

Singurătăți

La Teatrul Gong, Schauspielhaus Graz a prezentat o variantă de spectacol după Suferințele tînărului Werther de Goethe, în regia lui Bastian Kraft. Pilonul spectacolului este un perete de sticlă care desparte spațiul lui Werther (al realității) de cel al Charlottei (proiecția imaginară a sentimentelor). Cele două personaje evoluează fiecare în planul lui, cu o singură întîlnire fugitivă în același spațiu. Charlotte se construiește din cuvintele lui Werther, astfel că scrisorile acestuia curg uneori pe peretele de sticlă. Imaginile sînt frumoase, au poezie și convenția funcționează ca teatru-videoclip, altfel, spectacolul se epuizează în 10 minute.

Tot un fel de Werther construiește și Ciprian Scurtea de la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu cu un text poetico- erotic al lui Matei Vișniec, Scrisori de dragoste către o prințesă chineză, în regia lui Cristi Juncu și scenografia lui Cosmin Ardelean. Spațiul este desenat ca un univers miniatural negru („port doliul vieții mele”, zicea Mașa în Pescărușul) cu chinezării: felinare roșii, drumuri din orez, ninsoare de hîrtie (cuvintele sînt „ninse” de niște mașinării manuale de tocat hîrtia la manivela cărora învîrtește un adorabil urs panda). Și aici personajul feminin este o proiecție a imaginației, dar el nu mai apare în întregul său, ci în detaliul care stîrnește adorația. Sînii iubitei sînt cernuți din ninsoarea de cuvinte așternută peste două castroane albe.

Pe alt tip de energie se bazează Tania Popa într-un one-woman-show al TNB, Fata din curcubeu (text și regie Lia Bugnar). Traseul existențial al personajului, de la copilăria fericită la maturitatea degradantă se dezvăluie treptat, pe măsură ce sub vivacitatea contaminantă se văd urmele unei tragedii. Cu rîsul ei în lacrimi, cu romanțele rusești și poveștile dramatice spuse cu un surîs gîtuit, Tania Popa face un personaj care învață să supraviețuiască reconstruind în memorie tragedia personală sub forma unei povești cu happy end. Finalul este accentuat melodramatic și strică un pic din poveste care devine prea însiropată, dar plec de la spectacol cu vocea minunată a Taniei Popa cîntînd Utamlionie solnțam răsunîndu-mi în urechi și îmi propun ca în această noapte să ascult rusisme (lucru care nu se întîmplă din cauza / datorită clubului festivalului, amenajat în curtea teatrului, unde nu se pot rata micii, vinul lui Dinescu și conversațiile nesfîrșite cu oameni de teatru, românesc sau de aiurea, fabuloși la vorbă și netemători de ploaie).

Faust. Peter Stein.

Unul dintre invitații speciali ai FITS a fost regizorul Peter Stein, legendă a teatrului european, care a prezentat o variantă redusă și prin urmare suportabilă a lui Faust. Stein a gîndit un spectacol care să redescopere plăcerea povestirii, în care lectura propriu-zisă a unui text să conțină accente interpretative atît cît să devină vie. Faust Fantasia are o versiune de 22 de ore în care textul lui Goethe este citit integral, și o alta, cea prezentată la Sibiu, de 70 de minute, cu tăieturi care decupează povestea de dragoste dintre Faust și Margareta. Recunosc că spectacolul a fost o plăcere. Pentru ca textul lui Goethe să își reverse înțelepciunea și frumusețea a fost suficient un duet pian-voce, fără niciun alt artificiu. Un excelent pianist de concert - Giovanni Vialetti, muzica lui Arturo Annecchino, un recitator ușor ludic, de o eleganță aristocratică - Peter Stein și limba germană sună dintr-odată incredibil de melodios.

La conferința pe care a susținut-o la Sibiu, Peter Stein a explicat cum a construit două teatre și un restaurant pentru spectatorii care au asistat la varianta lungă a spectacolului („A trebuit să organizăm viața oamenilor în acest timp, 22 de ore. Am avut probleme cu toaletele. Aveam lista cu spectatorii care au cumpărat bilete ca să știm care e proporția între femei și bărbați, cum distribuim toaletele"). Stein insistă că spectacolul este un concert, nu e teatru. Asta întrucît „monologul nu face parte din esența teatrului care este dialogul dintre două personaje în care unul afirmă și celălalt neagă".

Peter Stein:

A construit mai multe teatre printre care actuala clădire pentru Schaubühne am Lehniner Platz și vechiul sediu al acestuia, din cartierul turcesc din Berlin.
„Sînt regizor de 50 de ani, nu mai aparțin teatrului european, sper să mor ca un autor exterior teatrului întrucît concepția mea despre teatru nu mai este valabilă. Pentru mine, regizorul era un interpret de texte."
„Eu nu am o proiecție asupra spectacolului, de aceea spectacolele mele sînt plicticoase".
„Teatrul poate induce plictis, dar fără plictis nu putem ajunge la esența textului.”
„Regizorul căruia nu îi plac actorii trebuie să părăsească teatrul, să facă altceva."
„Primul lucru pe care îl descoperă Faust este sexul, ceea ce conduce la o catastrofă. Ce putem învăța de aici: nu faceți sex! "

La Sibiu, soarele s-a comportat azi ca un politician. Ne-a amăgit cu o rază de dimineață, dar cum am ieșit la plimbare, s-a retras în spatele norilor. Probabil iar avem spectacole bune în program.

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

 

pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos  Ilona Andrei jpg
Sondaj. PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. Ce diferențe sunt față de ultimul studiu sociologic
Ultimul sondaj al CURS, realizat zilele trecute, arată că PSD se bucură de o intenție de vot de 34%, în timp ce PNL este cu zece procente în spatele social-democraților
Evgheni Prigojin FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin, ținut în frâu cu alt interlop
Oficialii ruși vor să mai stăvilească influența șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, finanțatorul așa-numitei armate private a lui Vladimir Putin.
barbat reflux gastric shutterstock 2039879552 jpg
Remedii la domiciliu pentru arsuri la stomac: 10 moduri de a scăpa de refluxul gastric
Arsurile la stomac se resimt în zona pieptului și apar atunci când acidul gastric se întoarce în esofag. Ele pot dura doar câteva minute sau pot provoca neplăceri și pe durate mai mari.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.